Холестеролът се произвежда в черния дроб и има много важни здравни функции, като поддържане на клетъчните стени гъвкави и подпомагане на производството на хормони. Но излишъкът на LDL холестерол може да доведе до атеросклероза, инфаркт или инсулт, бъбречна недостатъчност.
Водещият кардиолог Елизабет Клодас, от Джон Хопкинс, успешно е помогнала на стотици свои пациенти да постигнат оптимални нива на холестерол и кръвно налягане и то без лекарства, предава zdrave.to.
Тя казва, че това е във възможностите на всеки. По-ниският холестерол без лекарства може да се постигне само за 30 дни, ако се спазват препоръките ѝ.
Елизабет съветва да се ядат само храни, които не са преработени. Фибрите и растителните стерини, съдържащи се само в растенията, могат да направят чудеса с нивата на холестерола. Човешкият организъм не може да смила фибрите, но те изпълнява най-важната функция - улавят лошия холестерол и го отстраняват от тялото.
Д-р Клодас препоръчва да се приемат хранителни мазнини само със стайна температура. Говорим за зехтин, фъстъчено масло или рибено масло.
Растителните масла и рибените масла са добри източници на мастни киселини омега-3. Те помагат за понижаване на нивата на LDL, повишаване на нивата на HDL и понижаване на триглицеридите.
Важно е да зареждате редовно тялото с антиоксиданти. Експертът обясни, че за да се отложи холестеролът по стените на артериите, той трябва да се окисли. На този процес пречат антиоксиданти, съдържащи се в плодовете. Най-малко пет порции плодове и зеленчуци могат да помогнат за намаляване на токсичността на LDL.
Преработените или, както ги наричат още, прости въглехидрати могат да повишат нивата на холестерола ви. Тук те трябва да се избягват. Говорим за гевреци, кифлички и всякакви други печени продукти, сладки зърнени закуски, бял ориз.
Те се разграждат до захар и бързо се абсорбират в тялото, причинявайки скокове на нивата на инсулин.
„Инсулинът - хормон, жизненоважен за премахване на захарта, но също така поставя тялото ви в общ режим на съхранение, така че тялото запазва не само захар, но и LDL“, - казва лекарката.
Трябва също да имаме предвид, че преработените храни провокират рязък спад и повишаване на нивата на HDL на триглицеридите.
Кардиологът обяснява, че са ни нужни и пробиотици, които да намаляват нивото на вредния LDL холестерол в организма. В едно проучване се предполага, че дневният прием на 3 грама разтворими фибри за 12 седмици намалява LDL с 18 процента.
Аеробните упражнения като ходене, джогинг, колоездене и плуване също помагат за намаляване на LDL и увеличаване на HDL.