Отидете към основна версия

6 880 9

По колко мед трябва да ядем, за да не навредим на здравето си

  • мед-
  • здраве-
  • количество-
  • алергия-
  • захар

Диетолог отбелязва, че основният риск при консумацията на мед е високото му съдържание на захар

Снимка: Shutterstock

Медът се счита за един от най-древните деликатеси и едва ли има човек, който да не е запознат с уникалните му ползи.

Той е богат източник на витамини и минерали. Съдържа всички витамини от група В, К, Е, С, провитамин А, пише zdrave.to.

В него има и магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, хлор, сяра, цинк, йод, мед и желязо. Всеки един от тези елементи влияе върху хода на физиологичните процеси в организма, като действа като катализатор на биохимичните реакции.

Въглехидратният състав на меда е представен главно от фруктоза и глюкоза. Те са лесно смилаеми и за разлика от захарта не увреждат зъбния емайл.

Редовната консумация на пчелния продукт носи изключително много ползи - дава повече енергия, подобрява съня и паметта, понижава холестерола, помага при отслабване...

Въпреки това и с него трябва да се внимава, защото прекомерната консумация може да навреди на здравето. За това предупреди наскоро руският лекар и диетолог д-р Михаил Гинзбург, посочвайки безопасното количество мед, което може да се приема всеки ден.

Той съветва младите здрави хора да консумират не повече от две-три чаени лъжички мед на ден, а тези с определени заболявания - не повече от една.

"Хората със затлъстяване, диабет, атеросклероза, хипертония и др. трябва да са много внимателни с меда и да приемат не повече от една чаена лъжичка дневно. Ако човек е млад и енергичен и спортува, тогава може и повече, две-три лъжички на ден“, казва той.

Гинсбург отбелязва, че основният риск при консумацията на мед е високото му съдържание на захар.

Диетологът предупреждава, че алергия към този продукт може да се развие на всяка възраст.

"Хората с алергична нагласа, дори и да не са алергични към мед, трябва да ядат този продукт много внимателно, по половин чаена лъжичка на ден", казва д-р Гинзбург.

Освен това, по думите му, медът съдържа киселини, продукти, които дразнят стомаха, така че прекомерната му консумация може да доведе до развитие на язва и гастрит.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.

Свързани новини