Last news in Fakti

19 Август, 2022 17:15 6 306 9

По колко мед трябва да ядем, за да не навредим на здравето си

  • мед-
  • здраве-
  • количество-
  • алергия-
  • захар

Диетолог отбелязва, че основният риск при консумацията на мед е високото му съдържание на захар

По колко мед трябва да ядем, за да не навредим на здравето си - 1
Снимка: Shutterstock

Медът се счита за един от най-древните деликатеси и едва ли има човек, който да не е запознат с уникалните му ползи.

Той е богат източник на витамини и минерали. Съдържа всички витамини от група В, К, Е, С, провитамин А, пише zdrave.to.

В него има и магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, хлор, сяра, цинк, йод, мед и желязо. Всеки един от тези елементи влияе върху хода на физиологичните процеси в организма, като действа като катализатор на биохимичните реакции.

Въглехидратният състав на меда е представен главно от фруктоза и глюкоза. Те са лесно смилаеми и за разлика от захарта не увреждат зъбния емайл.

Редовната консумация на пчелния продукт носи изключително много ползи - дава повече енергия, подобрява съня и паметта, понижава холестерола, помага при отслабване...

Въпреки това и с него трябва да се внимава, защото прекомерната консумация може да навреди на здравето. За това предупреди наскоро руският лекар и диетолог д-р Михаил Гинзбург, посочвайки безопасното количество мед, което може да се приема всеки ден.

Той съветва младите здрави хора да консумират не повече от две-три чаени лъжички мед на ден, а тези с определени заболявания - не повече от една.

"Хората със затлъстяване, диабет, атеросклероза, хипертония и др. трябва да са много внимателни с меда и да приемат не повече от една чаена лъжичка дневно. Ако човек е млад и енергичен и спортува, тогава може и повече, две-три лъжички на ден“, казва той.

Гинсбург отбелязва, че основният риск при консумацията на мед е високото му съдържание на захар.

Диетологът предупреждава, че алергия към този продукт може да се развие на всяка възраст.

"Хората с алергична нагласа, дори и да не са алергични към мед, трябва да ядат този продукт много внимателно, по половин чаена лъжичка на ден", казва д-р Гинзбург.

Освен това, по думите му, медът съдържа киселини, продукти, които дразнят стомаха, така че прекомерната му консумация може да доведе до развитие на язва и гастрит.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    13 4 Отговор
    Не вярвайте на този руснак.
  • 2 пожелание

    18 1 Отговор
    От Стари Български пчелари знам че за да е напълно здрав човек трябва да изяжда една тенекия мед на година
  • 3 Моят случай

    4 4 Отговор
    Всеки организъм е различен. На мен от меда ми излизат киселини. Странно, нали? На всичко отгоре само от това ми излизат киселини. На село съседите гледат пчели и все ни дават мед. Аз ям рядко и един буркан ми стига за мнооого месеци. Наскоро, обаче, започнах след тренировка да вземам по една-две чаени лъжички, защото четох, че било добре. Резултатът - след около седмица започнаха да ми излизат брутални гнойни пъпки по врата. Направо циреи. Някои зрееха по две седмици и след повече от месец все още съм с белези. Аз дори като тинейджър не съм имал такива проблеми. Този мед ми разказа играта, а ядях толкова малко, но почти всеки ден за няколко седмици. Гледам буркана и е паднал с 1-2 пръста само.

    Коментиран от #4

  • 4 И моят случай

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Моят случай":

    Малко вероятно е да от меда, освен в случай на диабет. Проверете си кръвната захар ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Моят случай е друг– Изведнъж започнаха да ми падат килограмите, замайване, не можех да ходя. В една болница ме объркаха, в друга– буквално ми спасиха живота. Как ви звучат 43, 5– четиредесет и три килограма и половина за човек на средна възраст? Две години борба за качване на два килограма. Уточнявам – заболяването не е онкологично, нито свързано с ендокринологията. Просто огромен стрес. Медът ми спаси живота– супена лъжица сутрин на гладно( сега чаена), редовно хранене, билков чай ( да не ви заблуждавам– пуша цигари), но хемоглобина и другите ми показатели се нормализираха.

    Коментиран от #5

  • 5 Спирай ги цигарите

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "И моят случай":

    Избягал си от смъртта а от едни пущини не можеш да се отървеш!

    Коментиран от #6

  • 6 Един порок, или повече...

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Спирай ги цигарите":

    Все един порок трябва да остане( за кеф и предизвикателство към самия себе си). Нали знаеш за " прекаленият светец"? То пък не може да го кара човек само на смутита, киноа, джинджифил, и др. под. Между другото– спрямо хранителните навици и билките подкрепям идеятя, че най– полезно е това, което расте на твоята географска територия. Не отричам значимостта на екзотичните полезни храни и билки, но нашият генотип е приспособен за родните такива. Да подсетя– идва време за черния бъз/ бъзак– не пропускайте да си наберете и направите сироп от плодчетата. За цигарите– прабаба ми пушеше с лула тютюн, отглеждан в двора( в НИКАКЪВ случай не подстрекавам някой към тази отрова и зависимост), но доживя до преклонна възраст. Даже всеки ден си пийваше малко ракийка( за дезинфекция) и винце( за сърцето и хемоглобина). Нас ни тровят изкуственяците и огромният стрес! Та си мисля– физическото здраве зависи от психичното здраве, от спокойствието и свободата на духа.
  • 7 Нов

    12 0 Отговор
    Пълни глу потевини. Мед студен - за напълняване. Мед с топла вода за отслабване. Мед от магазина - подарете го на враговете си да се тровят. Истинския мед е на питата. И от чиста зона.
  • 8 проста

    2 0 Отговор
    Изяжяждала съм по 2 тенекии мед на година и в се съм болна .
  • 9 за разлика от захарта не увреждат зъбния

    1 0 Отговор
    Глупости, затова ромските бебета са с "биберонен" кариес, от биберони, намазани с мед.