Отидете към основна версия

2 368 12

Само 12 линейки обслужват Спешната помощ по южното ни Черноморие

  • линейки-
  • черноморие-
  • спешна помощ

Здравните власти признават, че в голяма степен се разчита на частните центрове по морето

Снимка: БНР

Сериозни проблеми със спешната помощ по Южното ни Черноморие. В летните месеци жителите и гостите надхвърлят над милион и половина души. Оказва се само 12 линейки обслужват областта, като през нощта броят им понякога е наполовина, предаде БНТ. Това е и една от причините удареното преди дни от гръм момиче да чака над 20 минути за да му се окаже помощ.

Вчера служебният здравен министър Асен Меджедиев беше в Бургас и обясни, че проектът за ремонт и организацията на Спешната помощ в цялата страна е неглижиран. Той ще поиска допълнителни средства от Министерството на финансите в размер на 6 млн. лева за тази година и още 40 млн. за следващата.

Спешна помощ в Приморско има, но работи само един екип, с една линейка, който обслужва всички сигнали.

Липсата на достатъчно екипи затруднява и диспечерите в Бърза помощ, които само за части от секундата трябва да организират транспорт.

„Случва се пациент, примерно, който се обслужва от нашия екип в Созопол да се транспортира към Бургас, а в същото време на територията на община Созопол има друг пациент, който се нуждае от спешна помощ и тогава според местоположението се насочва линейка от Бургас, от Приморско", каза д-р Кристина Митева, диспечер в Спешна помощ.

Че има проблем със Спешната помощ по Южното Черноморие, признават и здравните власти.

„Вижте, обезпечеността дори и в Бургас не е прекрасна. През лятото Приморско става около 120 хиляди души. Просто няма реално от къде да подсигурим специално за там допълнително екипи. Поне в двата големи курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да позиционираме по един дежурен 24-часов екип с оформяне на такъв пункт, който да поддържа спешността през летните месеци, не сама до края на този сезон, а и за следващия. Това са възможностите в момента. С това разполагаме като възможности и това мога да подсигуря", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

„Въпрос на кадри е. Дори съществуването му в този вид е под въпрос", посочи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Здравните власти признават още, че в голяма степен се разчита на частните центрове по морето, така че да е обезпечена спешната помощ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини