Отидете към основна версия

1 909 6

Най-полезните храни за здрав мозък

  • мозък-
  • мозъчно здраве-
  • мозъчно заболяване-
  • храна-
  • здравословно хранене

Лекари изброиха храните, на които трябва да наблегнем, за да се опазим от мозъчни проблеми

Снимка: Shutterstock

Медиците казват, че основната причина за инсултите са крехките съдове на мозъка. Тяхното естествено износване се засилва значително от консумацията на продукти с високо съдържание на холестерол, сол, трансмазнини и други вредни съединения, пише Дарик.

Според лекарите е възможно да се подобри състоянието на кръвоносните съдове и да се намали риска от инсулт. За това могат да помогнат следните продукти:

Ядки

Те нормализират солевия баланс на плазмата, съдържат витамин К и други витамини.

Сушени плодове (сушени кайсии, фурми, сини сливи)

Сушените кайсии съдържат много витамин А, който е полезен за епитела на стените на кръвоносните съдове, а сините сливи и фурмите съдържат витамин Р.

Лимон

Помага за намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта, прочиствайки кръвоносните съдове.

Цвекло

Цвеклото също понижава нивото на "лошия" холестерол и пречиства кръвта.

Мед

Медът помага за възстановяване на биохимичния състав на кръвта, премахва токсините от плазмата, понижава нивото на "лошия" холестерол.

Зелен чай

Зеленият чай има благоприятен ефект върху тонуса на мозъчните съдове, разширява ги, подобрявайки притока на кръв.

Черен шоколад

Чистият черен шоколад, който съдържа минимални или никакви добавени подсладители - най-често захар, съдържа флаванол, който подобрява кръвообращението в мозъка.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.

Свързани новини