Отидете към основна версия

2 201 1

Храни и напитки, които причиняват подуване на стомаха

  • подуване-
  • стомах-
  • газове-
  • подуване на стомаха-
  • храни-
  • напитки

Ако страдате от чести газове, оставете настрани газираните напитки

Снимка: Shutterstock

Газовете и подуването на стомаха могат да донесат доста дискомфорт. Когато стомашната лигавица е раздразнена, дори консумацията на полезни храни може да предизвика и изостри болките.

Вероятно сте се питали кои храни и напитки могат да го причинят. Ето най-често срещаните причинители:

Газирани напитки

Основната причина, която ги прави "вредни" е наличието на газ (въглероден диоксид), който се използва, за да се получи любимият ни газиран, гъделичкащ ефект, пише zdrave.to. За съжаление, консумирайки тези напитки, ние поглъщаме и този газ, който, веднъж попаднал в храносмилателната система, може да причини подуване на стомаха и болезнени спазми.

За предпочитане е да ги замените с някакъв по-полезен техен вариант. Такъв е комбуча. Това е напитка, която се получава при ферментирането на зелен чай.

Особено популярна в Китай, Тибет, Русия и Сибир, от няколко години тя може да се намери и у нас. Комбуча ще подпомогне храносмилането, детоксикацията, може да има благоприятен ефект за намаляването на болките в ставите и дори работата на имунната система.

Лук

Лукът е една от най-често използваните съставки в почти всички ястия и гозби. Но за съжаление, специфичните фибри, които той съдържа, могат да причинят подуване на корема. Опитайте се да го замените с лук на прах, който е една идея по-щадящ за стомаха.

Ако все пак продължавате да изпитвате дискомфорт, вместо лук наблегнете на използването на повече пресни зелени подправки.

Ябълки

Едва ли сте очаквали да срещнете именно този плод в списъка с храни, които дразнят стомаха. Ябълките са едни от най-полезните храни, които можете да консумирате, тъй като те съдържат витамин C, фибри и антиоксиданти. Ако обаче страдате от раздразнени черва, със сигурност трябва да сведете хапването им до нула.

Причината за това е съдържанието им на фруктоза, която в комбинация с фибри, ферментират в дебелото черво и могат да причинят подуване на стомаха и газове.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини