Отидете към основна версия

3 904 4

Кога зелената салата може да бъде опасна за здравето?

  • зелена салата-
  • маруля-
  • спанак-
  • опасно-
  • салата-
  • зеленчуци-
  • нитрати-
  • ешерихия коли

Експерти дават съвети как да подберем и обработим зелената салата преди консумация, така че да бъде безопасна

Снимка: Shutterstock

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все повече консумират зелени салати, които пък заливат пазара в момента. Зелените зеленчуци са известни със своите ползи, но трябва да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят сериозни здравословни проблеми.

Проучване на "Активни потребители" установи, че в зелените салати у нас освен нитрати, често има и E.coli., съобщава bTV.

Защо зелената салата може да е опасна?

Много фермери използват органични отпадъци или компост за наторяване на растенията. По този начин количеството на минералните елементи не може да се контролира точно и е възможно натрупване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка опасност са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е вид бактерия причисляващ се към голямото семейство на колиформите. Обикновено тя населява червата на хората и животните и се отделя чрез екскрементите. В определени случаи E. сoli може да е много опасна за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и дори пневмония. В същото време голямото съдържание на нитрати освен стомашни проблеми, предизвиква и алергия.

Как можем да разберем колко нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от начините е с лесни тестове, които се продават в търговската мрежа. Те са под формата на лентички. Върху определени участъци от тях се капва течност от изследвания продукт (част от него се размачква предварително, за да пусне сок) и в зависимост от концентрацията, лентичката се оцветява в различен цвят.

Има няколко начина, с помощта на които можем да се спасим от опасните вещества.

- Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със силно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа. - Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост от страна на производителя и търговеца. - Измивайте листните зеленчуци с течаща вода, и то листо по листо. - Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които понякога се крият между листата. - Препоръчваме ви освен измиването да накисвате салатите в питейна вода за известно време. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси. - Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на много малки деца, или поне преди това накисвайте и измивайте старателно.


Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично производство е с по-висок риск за съдържание на нитрати или бактерии, информира bTV.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини