Нахутът е прекрасен продукт от природата, който носи не само богатство и вкус в ястията ви, а е и изключително полезен за здравето. У нас го познаваме като леблебия, но той се среща и в кухнята на много други народи предимно от източното полукълбо.
Нахутът е от семейството на бобовите. Той е превъзходен източник на растителни протеини и изобилие от фибри. В него се срещат много микроелементи, витамини и минерали, които са от огромна важност за здравето заради участието си в редица процеси и функции в организма.
За какво помага нахутът, защо е толкова полезен и защо е важно да го хапвате често?
Предотвратява рак
В нахута се съдържат специфични биоактивни фитохимикали, които оказват превантивно влияние върху зараждането на злокачествени изменения в клетките. Това намалява риска от рак. Нахутът е богат на антиоксиданти, които потискат възпаленията и понижават риска от възникване на ракови клетки.
Нахутът е богат и на селен. Този микроелемент също има свойството да потиска раковите изменения, тъй като стимулира правилното делене на клетките на ДНК. Фибрите в нахута допринасят за намаляване на риска от рак на дебелото черво, като стимулират редовните му движения и прочистване.
Полезен за сърдечносъдовата система
Важно е да похапвате нахут по-често, за да осигурите на сърцето и кръвоносните си съдове достатъчно количество фибри, калий, витамин С и В6. Тези елементи са от изключителна важност за сърдечносъдовата система, защото поддържат кръвното налягане и холестерола в норма, потискат възпаленията и стимулират функциите на сърцето и кръвоносните съдове.
За добро храносмилане и бърз метаболизъм
Нахутът съдейства за усвояването на веществата от храната по по-бърз и качествен начин. Той е с нисък гликемичен индекс, което подпомага контрола на кръвната захар и теглото. Консумацията на нахут може да ускори метаболизма и да ви помогне да отслабнете, като същевременно се намалява рискът от наднормено тегло и диабет.
За отслабване и контрол на теглото
Нахутът е чудесна храна за отслабване. Само малко количество от него носи дълготрайна ситост. Фибрите контролират кръвната захар и ускоряват обмяната на веществата, стимулират работата на червата и изхождането. Извеждат токсините от тялото и са прекрасен приятел в контрола на теглото.
Ниският гликемичен индекс на нахута го прави чудесен приятел и помощник в превенцията на скоковете на кръвната захар. Дори за хора, които не страдат от диабет, предиабет или инсулинова резистентност поддържането на балансирани нива на кръвната захар без резки скокове е от значение, защото това стимулира топенето на мазнини.
Подпомага здравето на костите
Нахутът е много богат източник на витамин К, който е незаменим за костите. Той участва в образуването на костното вещество, подпомага подобряването на плътността на костите, като предпазва от остеопороза. Витамин К е и важен компонент в кръвосъсирването.
В нахута се срещат още ценните за костите желязо, фосфор, калций, магнезий, манган, цинк.
За намаляване на възпаленията в тъканите
Нахутът допринася за цялостното потискане на възпаленията в клетките и тъканите, които водят до хронични и дегенеративни заболявания. Негнойните възпаления в тъканите могат да възникнат по много различни причини и да останат скрити задълго, докато здравето не се влоши. Потискането на тези възпаления е много важно, а нахутът може да ви помогне в това.
Източник: Az-jenata.bg