Отидете към основна версия

1 776 8

Учени разбраха защо ни цепи глава, когато опитаме да спрем алкохола

  • алкохол-
  • алкохолизъм-
  • главоболие-
  • симптом-
  • пристрастяване

Главоболието при отказа от алкохол е сериозен проблем, който засяга хиляди хора по цял свят

Снимка: Shutterstock

Учени от Тексас разкриха какво причинява главоболието при опитите за спиране на алкохола, съобщи "Медикъл експрес".

Около 283 млн. души в целия свят страдат от пристрастяване. Цената, която плаща обществото за този проблем, се изчислява на 2 млрд. щатски долара годишно, пише БТА.

Хората се опитват да се преборят, но е трудно, каза д-р Юй Шън Ким, невролог от университета в Сан Антонио, Тексас. Главоболието е един от тежките симптоми, който може да върне пациентите обратно към пиенето, добавя ученият. "Това е порочен кръг."

Д-р Ким и колегите му са открили, че стресовият хормон кортикотропин-освобождаващ фактор (CRH) активира мастоцитите, намиращи се в дура матер - твърдата мозъчна обвивка под черепа.

Според резултатите от изследването, публикувано в сп. "Нюрон", кортикотропин-освобождаващият фактор (CRH), който се отделя от хипоталамуса, стига до мозъчната обвивка. Процесът изпраща сигнали за болка. Хормонът се свързва с с рецептора MrgprB2, който е специфичен за мастоцитите.

Изследването трябва да подпомогне бъдещи проучвания върху пристрастяването и механизма на отказването, каза д-р Ким. Възможна е разработката на молекулна терапия, която да облекчава сигналите за главоболие при процеса на спиране на алкохола.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини