Американски учени проведоха експеримент върху мишки и установиха, че яденето на един определен продукт негативно влияе на когнитивните способности, съобщава сп. Nature.
За да стигнат до съответното заключение, изследователите хранели гризачи с ястия, в която съдържанието на въпросния продукт надвишава нормата с 8-16 пъти.
След диетата учените подложили обектите на определени тестове. Оказало се, че те се справят значително по-лошо от останалите, които се хранели нормално.
В диетата на въпросните гризачи била добавяна сол.
По-нататъшно проучване показа, че промените са причинени от намаляване на притока на кръв към мозъка. Заедно с това беше установено, че синтезът на азотен оксид намалява, поради което в мозъка е започнал процесът на фосфорилиране на тау протеини.
С други думи, частици фосфорна киселина стигат до тях на грешни места.
Освен това учени от Мюнхенския технически университет съобщават, че увеличеният прием на сол може да предизвика алергии, пише още zdrave.to.