Отидете към основна версия

3 471 10

3 изненадващи храни, които повишават холестерола

  • холестерол-
  • скариди-
  • мляко-
  • мазнини-
  • масло-
  • кокос-
  • висок холестерол

Диетолог посочи кои са неподозираните храни, които всъщност вдигат нивото на холестерола в кръвта

Снимка: Shutterstock

Качеството и съставът на продуктите, които консумираме, определят как тялото ще изгради своите клетки и какви процеси ще протичат в организма ни. Често се пристрастяваме към вредни за нас храни, но не забелязваме това веднага, докато не се наложи да се обърнем към специалисти. Диетологът Антонина Музиченко каза пред Рамблер с какви храни трябва да внимавате, ако не искате да повишите холестерола си.

Първо тя посочва, че всички храни могат да бъдат разделени на 3 макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати. Всеки има краен продукт на разграждане, който също се използва от тялото за различни функции.

70% от холестерола се произвежда от черния дроб, а 30% влизат в тялото с храната, главно от мазнини и животински продукти. Това е много важен елемент за здравето, но ако съдържанието му се увеличи, това пречи на правилното функциониране на тялото.

Това са продуктите, които неподозирано могат да повишат холестерола в организма:

Мляко и млечни продукти

Прясното мляко и млечните продукти имат доста високо съдържание на мазнини на 100 грама — от 3,2 до 5,5%. В същото време те често се използват в количества от 200-250 грама. Антонина казва: „От млякото и подобните продукти получаваме доста излишни мазнини. Освен това тези продукти имат висок инсулинов индекс, което от своя страна също повишава холестерола."

Кокос и кокосово мляко

Въпреки че тези храни често се смятат за здравословни и любими сред хората с активен начин на живот, те също са с високо съдържание на мазнини. „Кокосовото масло и мляко трябва да се консумират в ограничени количества, до 100 грама/мл на ден“, — казва диетологът. Опитайте се да ограничите консумацията до няколко пъти на всеки две седмици.

Скариди

Скаридите, обичани от мнозина, не са толкова безопасни, колкото си мислехме. Те наистина съдържат много мазнини — на 100 грама продукт около 150 мг. Антонина Музиченко пояснява: „Ако изядете достатъчно голямо количество скариди (500 грама или повече) вечерта преди да си направите кръвни изследвания, можете да видите рязко повишаване на холестерола.“

Бъдете много внимателни и не се увличайте с апетитните скариди, съветва диетоложката.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини