Отидете към основна версия

5 237 11

Първите тихи признаци на деменцията

  • деменция-
  • признаци-
  • алцхаймер-
  • дегенеративно заболяване-
  • неврологично заболяване

Чувството за дезориентация и забраняването на елементарни детайли от ежедневието са сред ранните признаци на деменцията

Снимка: Shutterstock

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и други подобни симптоми на мозъчното развитие. Наричат я обикновено „болест на старостта“. Една от формите на деменция, но далеч не единствена, е болестта на Алцхаймер, пише zdrave.to.

Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции. Старческата болест може да настъпи след травма, инфекции, мозъчен инсулт и др., но по-често подобни заболявания възникват в резултат на хронични и прогресиращи заболявания, водещи до пълна инвалидизация на болния.

Запознайте се с 11 ранни признака на деменция, при които трябва незабавно да отидете на лекар.

1. Забравяте елементарни неща. Започвате изречение и по средата на него вече сте забравили какво искате да кажете. 2. Трудно правите промени. Дори промяната на обичайния начин на прибиране от работа може да предизвика трудности и объркване. 3. На места, които добре познавате, имате усещане за загуба и дезориентация. 4. Не можете да си спомните името на човек, с когото току-що сте се запознали. 5. Усещате промяна в поведението и настроението си. 6. Трудно взимате решения. 7. Забравяте какво сте хапвали на закуска и кое е името на любимото ви кафе 8. Забравяте как се използват ежедневни неща. 9. Не може да се сетите къде сте съхранили някой продукт 10. Трудно ви е да научите нещо ново. 11. Симптомите на депресия също могат да покажат развитието на деменция.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.

Свързани новини