Отидете към основна версия

614 2

Наваксването на изгубения сън през уикенда може да ви спаси от инфаркт

  • сън-
  • спане-
  • дрямка-
  • инфаркт-
  • сърдечно здраве-
  • сърце

Допълнителният сън през почивните дни се отразява позитивно върху здравето

Снимка: Shutterstock

Редовният сън е изключително важен за поддържането на здраво тяло и ум. Когато се събудим след дълбок сън от поне 7-8 часа, тялото се чувства подмладено и заредено с енергия. През делничните дни обаче работният график и дългите часове могат да отнемат време от графика ни за сън. Затова на помощ идват почивните дни.

Неотдавнашно проучване, проведено от изследователи от Държавната ключова лаборатория по инфекциозни болести към Националния център за сърдечносъдови заболявания в болница Фувай в Пекин, разкрива, че наваксването с допълнителен сън през уикенда може да подобри здравето на сърцето.

Когато си доспим през уикенда, рискът от развитие на сърдечни заболявания е по-малък. В проучването се посочва, че при хората, които са склонни да наваксат изгубения сън през уикенда, се наблюдава 19% по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Дългогодишното проучване е проведено върху 90 903 участници, като техният режим на сън е изследван в продължение на 14 години. Проучването се основава на сравнение между две групи – едната група, която наваксва загубения сън през уикенда, и другата група, която не наваксва. След 14 години е забелязано, че хората, които спят през уикендите, са с 19% по-нисък риск от развитие на сърдечни заболявания като сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и инсулт.

Хроничното лишаване от сън може да има отрицателно въздействие върху здравето на сърцето. То може да повлияе и на няколко други телесни функции.

Компенсаторният сън през уикенда има генетични фактори – това от своя страна помага за допринасяне за здравето на сърцето. Добрият режим на сън има и психологически ползи, които от своя страна могат да помогнат за значително подобряване на здравето на сърцето. Сънят може също така да помогне за регулиране на нивата на глюкозата в кръвта и кръвното налягане, по-здравословният избор на диета и по-ниският риск от затлъстяване допълнително допринасят за здравословния режим на сън.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини