Отидете към основна версия

931 3

Сиренето – изненадващ съюзник в борбата срещу сънната апнея

  • сирене-
  • сънна апнея-
  • хъркане

Сиренето всъщност може да бъде полезно за здравето, когато се консумира умерено

Снимка: Shutterstock

Сънната апнея е сериозно нарушение, при което дишането многократно спира и започва по време на сън. Това може да доведе до внезапни събуждания през нощта, усещане за задух и дълбоки вдишвания. Въпреки че състоянието е свързано с множество рискови фактори, наскоро публикувано проучване в Journal of Sleep Medicine разкрива изненадващ начин за намаляване на риска от сънна апнея – сиренето.

Сиренето често се възприема като „глезотия“ и е обявявано за нездравословно заради високото си съдържание на мазнини и калории. Но проучването подчертава, че то всъщност може да бъде полезно за здравето, когато се консумира умерено. Сиренето е богато на висококачествени протеини, калций, мастни киселини, биоактивни пептиди, аминокиселини и ключови витамини – всички те играят важна роля за поддържане на доброто здраве.

Изследователите обясняват, че лошото метаболитно и сърдечно-съдово здраве са основни рискови фактори за сънната апнея. Но те също така установяват, че хранителните вещества в сиренето могат да окажат положително влияние върху тези фактори. Проучването изследва участници, анализирайки биологични маркери, свързани със сънната апнея, като аспартат аминотрансфераза, урея, цистатин С, глобулин, свързващ половите хормони, тестостерон и диастолично кръвно налягане. Данните показват ясна връзка между умерената консумация на сирене и намаления риск от сънна апнея.

Въпреки положителните резултати, учените акцентират върху значението на умерената консумация. Сиренето, често критикувано заради висококалоричния си състав и връзката си със затлъстяването – един от основните причинители на сънна апнея – може също така да помогне за намаляване на риска от това състояние.

Този парадокс напомня колко важно е балансираното хранене. В ежедневието много храни са етикетирани като „добри“ или „лоши“, но истината е, че умереността е ключът към оптималното използване на хранителната стойност на всяка храна – дори на тези, които традиционно се смятат за нездравословни.

Резултатите от проучването подчертават необходимостта да преосмислим начините, по които възприемаме и консумираме храни като сиренето. С правилен подход и контрол на порциите, дори и храни с лоша репутация могат да се окажат полезни съюзници в поддържането на добро здраве. Това откритие отваря нови врати в превенцията на сънната апнея и в цялостния подход към здравословното хранене.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини