17 Януари, 2013 10:28 4 316 13

Хибрид по американски

  • via motors-
  • vtrux-
  • x-truck-
  • pacific gas and electric company-
  • боб лъц

VIA Motors е частна компания, основана през 2010 г. и специализирана в производството на електромобили. Разработената от нейните специалисти технология V-Drive позволява преоборудването на големи пикапи, ванове и всъдеходи за работа на ток. Компанията купува стандартни автомобили от GM и подменя двигателите им с хибридни силови установки, след което ги продава под марката VTRUX.

Около VIA Motors надали щеше да се шуми толкова ако неин шеф не бе бившият вицепрезидент на GM Боб Лъц. Освен работата си за BMW и управленските си постове във всеки от трите големи американски кита, той е известен като бащата на Chevrolet Volt и пионер на електрическите технологии, което е достатъчна причина да бъде вземан насериозно.



Тази година в Детройт VIA Motors и Лъц представят X-Truck, класически тежък пикап, разработен съвместно с Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Автомобилът е базиран на Chevrolet Silverado и освен с "елегантен" дизайн може да се похвали с хибридно задвижване, каквото си го представят американците.



X-Truck разполага с два от електромоторите VR-300, които обичайно монтира VIA. Общата им мощност е 804 к.с. Хибридната установка включва 5.3-литров V8, който обаче не участва пряко в задвижването. Задачата му е да зарежда 24-киловатчасов комплект йон-литиеви батерии с течно охлаждане. Капацитетът им позволява изминаването на 65 км само на ток, след което се включва двигателят с вътрешно горене.

Според Лъц грамадният пикап харчи по 2.35 л/100 км в комбиниран режим на движение и по думите му "предоставя мощността и въртящия момент на чудовищен камион и разхода на Toyota Prius".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаро

    0 0 Отговор
    По добре да бяхте пуснали една новина за суперкара Acura-NSX,ще бъде много иинтересно.
  • 2 ХХХ

    0 0 Отговор
    Интересно! :)
  • 3 Кофти

    0 1 Отговор
    дизайн - нула.. после разправяте, че руските коли били дялани с чук и тесла, ама и американските са същите боклуци...

    Коментиран от #8

  • 4 никсън

    0 0 Отговор
    може за България да го оборудват с жартиери на тролей и разхода ще стане около 0,5 л. и дръжки за правостоящи да му сложат !!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 5 дяо йоцо

    0 1 Отговор
    Излъчва сексапил на зил!
    Честно казано не го разбирам американското автомобило строене.

    Коментиран от #9

  • 6 Ts@r

    0 1 Отговор
    Мисля, че американските пикапи трябва да се забранят със закон.

    Коментиран от #10

  • 7 Кеф

    1 0 Отговор
    Голям кеф са американските пикапи, звука от двигатела, щастливата задница, която обича да върти гуми на всеки светофар или кръстовище... А и разхода не е чак толкова голям за 5-6 литров двигател, мой колега имаше и за седмица около 70-80 долара гълташе, при заплата от около 1100 на седмица, никъв проблем, но ми направи впечатление, че много американци минаваха на субаро или тойота, при 30mpg... които ти дават.. Но аз все пак си оставам фен на американските
  • 8 Име:

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кофти":

    Изобщо не сравнявай руските с американските коли. Щото чисто руските коли (макар че няма такива) са отвратителни, всичко друго е лиценз...или кражба... А американците правят много красиви коли от край време. Най-хубавото е, че могат да си позволят да ги карат.

    Коментиран от #13

  • 9 додд

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "дяо йоцо":

    не го разбираш ?! представи си разстоянията в Америка ... понякога се налага да пътуваш с дни ... и дни връщане .... много по удобно е да имаш по голяма кола с повече място за багаж ... по удобно е да се пътува вътре ... и прочие ... отколкото европейските ковчези ... :) представих ти най дребната причина .... до останалите може и сам/а да стигнеш :)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 113

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "никсън":

    перфоратор за билетчета искаш ли да има
  • 12 113

    0 0 Отговор
    до дяо йоцо....вземи и мини 1500 км с опел астра и същите 1500 с пикапа и ще разбереш разликата....може и опела да си натовариш ако искаш
  • 13 Кофти

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Име:":

    правеХА красиви коли 50-те, 60-те години... Да, има уникални американски класики, не го отричам, но това тук е ужас, а е все пак модерна кола, да се постараят малко поне!