ФАКТИ.БГ

ЧЕЗ: Обектът, довел до смъртта на момче, е бил свързан законосъобразно през 2011 г.

Компанията няма нова информация, която може да предостави по въпроса

Публикувана: 24 Февруари, 2021 14:34
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2769
ЧЕЗ: Обектът, довел до смъртта на момче, е бил свързан законосъобразно през 2011 г.
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Към 2011 г. обектът, е бил свързан законосъобразно до електромера. Това казаха за БГНЕС от „ЧЕЗ Разпределение“, които днес не се явиха на изслушване в комисията по архитектура в Столичния общински съвет. От там оправдаха отсъствието си с това, че са предоставили подробно становище по казуса още на 17 февруари.

„Компанията няма нова информация, която може да предостави по въпроса. ЧЕЗ съдейства напълно на компетентните разследващи органи“, уверяват в писмото си до нас.

Попитани защо подават ток без да са изградили инфраструктура от дружеството отговориха, че те изграждат инфраструктура за обектите, изградени по ЗУТ, а преместваемите обекти не са такива.

„Преместваемите временни обекти каквито са павилиони, шатри на събития, будки и др. имат временен характер, при тях няма граница на поземлен имот. За разлика от строежите по реда на ЗУТ, такива обекти в повечето случаи имат незабавна и временна необходимост от електрозахранване. Те се присъединяват към разпределителната мрежа и електрозахранват посредством най-близките съществуващи ел. съоръжения, където се монтират и електромерите.

Съгласно чл. 29, ал.1 от Наредба 6/2014г. за присъединяване на производители и клиенти на ел. енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи, границата на собственост на електрическите съоръжения е електромерът. След тази нормативно установена граница, електрическите съоръжения се изграждат от и са собственост на клиентите“, посочват те.
В писмото си обясняват още, че павилионът е бил захранен на база договор за присъединяване с клиента, декларация от клиента, че всички съоръжения след електромера са изградени при спазване на техническите норми и безопасност и документ от общината.

По думите им те не са компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Издаването на документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му.

В допълнение информират, че обектът е присъединен през 2011 г. и оттогава в дружеството не е постъпвала никаква информация във връзка с промяна на статута или захранването му. За дружеството няма информация за промяна в обстоятелствата около законността на обекта или каквато и да било друга промяна, в противен случай би следвало в компанията да постъпи заповед за премахване на електрозахранването му.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЧЕЗ е Чехия
1 Отговор
Скубят ни,за да си хранят чешките пенсии..

Оценка:
-10 +18

И от
2 Отговор
тогавашното законосъобразно(?) свързване никой не го е контролирал ли ? Бая време мина от гибелта на момчето докато се обяви тая "информация" !

Оценка:
-7 +13

България
3 Отговор
Не ми се иска да го казвам ,но в отдавна се убеждавам че в държавата ни няма реслно деистващи закони ,всичко е направено така че виновният да се измъкне ,лека им пръст на загиналите без вина.

Оценка:
-3 +14

Филчо
4 Отговор
Ами правилно. И аз така казвам, СичкУ е точно!! Няма ЧЕЗ да са виновни я?!! Просто точно в този ден, на това място Алесио е дръпнал късата клечка и това е то! Само не стана ясно, дали малко преди да дръпне клечката, не е подръпнал некоя джица, ама айде сега, няма да дребнееме на дребно...

Оценка:
-8 +8

Ели Оригинал
5 Отговор
Как ще е законообразен, кабел със свински опашки, вързан за парапет?
Вие шегуватели се, подигравате ли се?

Настанало е време, България да се събуди, без оглед на етнос и раса.
Да ви дам консултация, как се прави в Белите Държави.

Оценка:
-8 +18

Идио.ти
6 Отговор
Тоя ток не е ли от ЧЕЗ ???

Оценка:
-9 +9

Съд
7 Отговор
И затвор за виновните! Стига лъгали и мазали, детето беше само на 16!

Оценка:
-4 +9

Българка
8 Отговор
От Чез са нагли със становището си. Как павилионът е бил свързан законообразно, като захранването е законно до електрмера, а не до обекта. Електромерът е отдалечен и от електромера до павилиона кой е извършил свързването за подаване на ел енергия. Партидата, по която от ЧЕЗ са начислявали консумацията и по която са получавали плащанията на кого се води- на електромера или на собственика на обекта? Как незаконен обект се свързва от ЧЕЗ законно? Това значи ли, че всеки, който подаде декларация може да бъде свързван и да има партида без да представи документ за собственост или наем?
Убийството на момчето показа пълната деградация на морал и отговорност от хора, които получават високи заплати и е умалена картина на беззаконие, некомпетентност, корупция и пълен хаос в цялата държава!
Да оповестят кой е собственикът на павилиона, кои са отговорните длъжностни лица, виновни за екзекуцията и да им бъде търсена административна и съдебна отговорност
А политическата отговорност изцяло на кмета Йорданка Фандъкова и партия ГЕРБ
Фандъкова да подава веднага оставка и да бъде разследвана дейността й като кмет през последните 10 години

Коментиран от #9, #15, #27


Оценка:
-11 +15

Ех ти,големия
9 Отговор

До коментар #8 от "Българка":


капацитет по всичко. ЧЕЗ жзахранват до електромера,а собственикът си наема фирма и изгражда захранване до обекта. Питай и после плюй.

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +13

Румен
10 Отговор
Докат енергията не мине в наши ръце ще е така.

Оценка:
-2 +7

Българка
11 Отговор

До коментар #9 от "Ех ти,големия":


За да си смениш собственика на партида или обикновен гражданин да си открие партида изискват нотариален акт за собственост- задължителни, а не декларация. А въвеждането в експлоатация на павилиона от частната фирма ли е направено? И с какви документи? Или всеки може от трафопост да си опъва кабели?

Коментиран от #12


Оценка:
-6 +9

Браво
12 Отговор

До коментар #11 от "Българка":


Умна Българка си..

Коментиран от #16


Оценка:
-8 +2

гадно
13 Отговор
Най-тъпото в случая е, че от ЧЕЗ се искарват некомпетентни относно техническите норми и безопастност, демек до електромера са компетентни след него не са.

Оценка:
-2 +4

!!!?
14 Отговор
ЧЕЗ открито признава, че е прекия виновник за убитото момче, защото шахтата с оголения кабел не е след електромера, а законноста на "обекта" който е захраван с ток е друг казус и няма нищо общо с шахтата-убиец на ЧЕЗ !!!?

Оценка:
-3 +3

!!!?
15 Отговор

До коментар #8 от "Българка":


Пропуснала си само Урсула фон дер Лайен...да подаде оставка и изправена на Трибунал пред Бабикяните !!!?

Оценка:
-8 +5

хаха
16 Отговор

До коментар #12 от "Браво":


Като ПКП ли?

Оценка:
-4 +2

Фандъцо
17 Отговор
Оставка и бацо с шкафче също

Оценка:
-3 +4

Тъй ще е
18 Отговор
Като не дадохте на Гинка да ви купи, през ден щеше да се случват такива инциденти и нямаше да прави впечатление,особено.

Оценка:
-1 +5

Чичо Тони
19 Отговор
ЧЕЗ да го разправят това на селския козар (извинявам се на всички образовани козари). Не могат (по закон) да подадат захранване към електромер, ако не им е представен и одобрен от тях проект за ел.захранването след електромера!

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +3

frankopan
20 Отговор

До коментар #19 от "Чичо Тони":


Хубаво е човек да е запознат с правилата и нормативите за да коментира и дава своето "компетентно" мнение! Проект за захранване е нужен при обект постоянен обект ,а не за преместваем !Дали всички павилиончета ,сергийки по улици и паркове имат проекти за захранване,или концертите по площадите ,подвижните сцени ,циркове и т.н. Или пък митингите на партиите или протестите , за всички тях е необходимо ел.захранване !Четете ,мислете и после пишете !

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +2

Чичо Тони
21 Отговор

До коментар #20 от "frankopan":


Ами някои са запознати - други не. Четеш Наредба 6/24.02.2014 на ЗЕ. Започваш с чл.4, ал.1, т.8 и продължаваш нататък. Иначе, известно е, че чукча е писател - не читател.

Коментиран от #23


Оценка:
-1 +0

туй то
22 Отговор
Точно така . Цялата ел. мрежа СЛЕД електромерното табло се пише на гъ.. на собственика на имота, и от него зависи какви какви майстори ел техници е наел , да му извършат окабеляването. Енерго-дружествата , че са нагли , нагли са , ама не могат да вземат по една бухалка , и да вардят кой какви ще ги изяде от там нататък. В другите бели страни се знае , кой носи отговорност , Ако това беше станало в бяла държава , щяха да арестуват собственика на имота , да проверят с коя лицензирана фирма е извършил полагането на кабелите след електромера , ако няма такава вписана по закона , ще го отнесе много жестоко, дори застрахователя няма да го плати , и ще го поеме целият с картофите, щото в БГ всеки бара там където не му е работа. Работата на експертната комисия се заключава в това да установи дали пробива , е преди електромера , където виновен ще е ЧЕЗ , или след електромера където виновен ще е собственика на имота , и фирмата "майсторът" полагал кабелите.

Оценка:
-0 +6

frankopan
23 Отговор

До коментар #21 от "Чичо Тони":


А сега си припомни кога е присъединен павилиона първоначално -през 2011г.,тъй че няма как да е според цитираната от теб наредба !Върни се още малко назад същия номер наредба -6 ,но от 2004г и прочети член 14 и може да ти стане ясно за кои обекти какви документи за нужни -успех !

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +1

Чичо Тони
24 Отговор

До коментар #23 от "frankopan":


??? В чл.14 от 2014г. няма нищо за преместваеми обекти. Чл.4 не е променян 2014г. За да не се мъчиш с четенето и осмислянето на цялата Наредба, отиваш в ЧЕЗ, казваш че имаш преместваем обект, който искаш да захраниш и питаш какви документи трябва да представиш. Просто е. И не е задължително да взимаш отношени по теми, за които не си в час.

Коментиран от #25


Оценка:
-1 +0

frankopan
25 Отговор

До коментар #24 от "Чичо Тони":


Чети би човек ,чети !Не 2014 ,а наредба от 2004 г.!Там пише за кои обекти се изискват ел.проекти ! Днес е 24 02. 2021 ,нищо общо с 2004 година та да ходя в ЧЕЗ!

Оценка:
-0 +2

ами
26 Отговор
някой прави ли разлика между ЗАКОНОСЪОБРАЗНО и ОТГОВАТЯЩО на техническите изисквания и норми. Това са две съвсем различни неща.
Така , че не заблуждавайте хората.

Оценка:
-0 +0

Onix
27 Отговор

До коментар #8 от "Българка":


ЧЕЗ са прави, по закон те отговарят за доставка на ток до таблото, оттам до обекта е отговорен собственика на обекта. ЧЕЗ могат с договор да ви доставят ток и като открива временна партида до получаване на акт за ползване, но трябва да се представят съответните документи по ЗУТ. Като цяло казуса е прост, наказателна отговорност носи собственика на обекта, има документи.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.