24 Февруари, 2021 14:34 3 464 27

ЧЕЗ: Обектът, довел до смъртта на момче, е бил свързан законосъобразно през 2011 г.

  • шахта-
  • чез

Компанията няма нова информация, която може да предостави по въпроса

ЧЕЗ: Обектът, довел до смъртта на момче, е бил свързан законосъобразно през 2011 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Към 2011 г. обектът, е бил свързан законосъобразно до електромера. Това казаха за БГНЕС от „ЧЕЗ Разпределение“, които днес не се явиха на изслушване в комисията по архитектура в Столичния общински съвет. От там оправдаха отсъствието си с това, че са предоставили подробно становище по казуса още на 17 февруари.

„Компанията няма нова информация, която може да предостави по въпроса. ЧЕЗ съдейства напълно на компетентните разследващи органи“, уверяват в писмото си до нас.

Попитани защо подават ток без да са изградили инфраструктура от дружеството отговориха, че те изграждат инфраструктура за обектите, изградени по ЗУТ, а преместваемите обекти не са такива.

„Преместваемите временни обекти каквито са павилиони, шатри на събития, будки и др. имат временен характер, при тях няма граница на поземлен имот. За разлика от строежите по реда на ЗУТ, такива обекти в повечето случаи имат незабавна и временна необходимост от електрозахранване. Те се присъединяват към разпределителната мрежа и електрозахранват посредством най-близките съществуващи ел. съоръжения, където се монтират и електромерите.

Съгласно чл. 29, ал.1 от Наредба 6/2014г. за присъединяване на производители и клиенти на ел. енергия към преносната или към разпределителните ел. мрежи, границата на собственост на електрическите съоръжения е електромерът. След тази нормативно установена граница, електрическите съоръжения се изграждат от и са собственост на клиентите“, посочват те.
В писмото си обясняват още, че павилионът е бил захранен на база договор за присъединяване с клиента, декларация от клиента, че всички съоръжения след електромера са изградени при спазване на техническите норми и безопасност и документ от общината.

По думите им те не са компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Издаването на документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му.

В допълнение информират, че обектът е присъединен през 2011 г. и оттогава в дружеството не е постъпвала никаква информация във връзка с промяна на статута или захранването му. За дружеството няма информация за промяна в обстоятелствата около законността на обекта или каквато и да било друга промяна, в противен случай би следвало в компанията да постъпи заповед за премахване на електрозахранването му.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕЗ е Чехия

    18 10 Отговор
    Скубят ни,за да си хранят чешките пенсии..
  • 2 И от

    13 7 Отговор
    тогавашното законосъобразно(?) свързване никой не го е контролирал ли ? Бая време мина от гибелта на момчето докато се обяви тая "информация" !
  • 3 България

    14 3 Отговор
    Не ми се иска да го казвам ,но в отдавна се убеждавам че в държавата ни няма реслно деистващи закони ,всичко е направено така че виновният да се измъкне ,лека им пръст на загиналите без вина.
  • 4 Филчо

    8 8 Отговор
    Ами правилно. И аз така казвам, СичкУ е точно!! Няма ЧЕЗ да са виновни я?!! Просто точно в този ден, на това място Алесио е дръпнал късата клечка и това е то! Само не стана ясно, дали малко преди да дръпне клечката, не е подръпнал некоя джица, ама айде сега, няма да дребнееме на дребно...
  • 5 Ели Оригинал

    18 8 Отговор
    Как ще е законообразен, кабел със свински опашки, вързан за парапет?
    Вие шегуватели се, подигравате ли се?

    Настанало е време, България да се събуди, без оглед на етнос и раса.
    Да ви дам консултация, как се прави в Белите Държави.
  • 6 Идио.ти

    9 9 Отговор
    Тоя ток не е ли от ЧЕЗ ???
  • 7 Съд

    9 4 Отговор
    И затвор за виновните! Стига лъгали и мазали, детето беше само на 16!
  • 8 Българка

    15 11 Отговор
    От Чез са нагли със становището си. Как павилионът е бил свързан законообразно, като захранването е законно до електрмера, а не до обекта. Електромерът е отдалечен и от електромера до павилиона кой е извършил свързването за подаване на ел енергия. Партидата, по която от ЧЕЗ са начислявали консумацията и по която са получавали плащанията на кого се води- на електромера или на собственика на обекта? Как незаконен обект се свързва от ЧЕЗ законно? Това значи ли, че всеки, който подаде декларация може да бъде свързван и да има партида без да представи документ за собственост или наем?
    Убийството на момчето показа пълната деградация на морал и отговорност от хора, които получават високи заплати и е умалена картина на беззаконие, некомпетентност, корупция и пълен хаос в цялата държава!
    Да оповестят кой е собственикът на павилиона, кои са отговорните длъжностни лица, виновни за екзекуцията и да им бъде търсена административна и съдебна отговорност
    А политическата отговорност изцяло на кмета Йорданка Фандъкова и партия ГЕРБ
    Фандъкова да подава веднага оставка и да бъде разследвана дейността й като кмет през последните 10 години

    Коментиран от #9, #15, #27

  • 9 Ех ти,големия

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    капацитет по всичко. ЧЕЗ жзахранват до електромера,а собственикът си наема фирма и изгражда захранване до обекта. Питай и после плюй.

    Коментиран от #11

  • 10 Румен

    7 2 Отговор
    Докат енергията не мине в наши ръце ще е така.
  • 11 Българка

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ех ти,големия":

    За да си смениш собственика на партида или обикновен гражданин да си открие партида изискват нотариален акт за собственост- задължителни, а не декларация. А въвеждането в експлоатация на павилиона от частната фирма ли е направено? И с какви документи? Или всеки може от трафопост да си опъва кабели?

    Коментиран от #12

  • 12 Браво

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Умна Българка си..

    Коментиран от #16

  • 13 гадно

    4 2 Отговор
    Най-тъпото в случая е, че от ЧЕЗ се искарват некомпетентни относно техническите норми и безопастност, демек до електромера са компетентни след него не са.
  • 14 !!!?

    3 3 Отговор
    ЧЕЗ открито признава, че е прекия виновник за убитото момче, защото шахтата с оголения кабел не е след електромера, а законноста на "обекта" който е захраван с ток е друг казус и няма нищо общо с шахтата-убиец на ЧЕЗ !!!?
  • 15 !!!?

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Пропуснала си само Урсула фон дер Лайен...да подаде оставка и изправена на Трибунал пред Бабикяните !!!?
  • 16 хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Браво":

    Като ПКП ли?
  • 17 Фандъцо

    4 3 Отговор
    Оставка и бацо с шкафче също
  • 18 Тъй ще е

    5 1 Отговор
    Като не дадохте на Гинка да ви купи, през ден щеше да се случват такива инциденти и нямаше да прави впечатление,особено.
  • 19 Чичо Тони

    3 3 Отговор
    ЧЕЗ да го разправят това на селския козар (извинявам се на всички образовани козари). Не могат (по закон) да подадат захранване към електромер, ако не им е представен и одобрен от тях проект за ел.захранването след електромера!

    Коментиран от #20

  • 20 frankopan

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Тони":

    Хубаво е човек да е запознат с правилата и нормативите за да коментира и дава своето "компетентно" мнение! Проект за захранване е нужен при обект постоянен обект ,а не за преместваем !Дали всички павилиончета ,сергийки по улици и паркове имат проекти за захранване,или концертите по площадите ,подвижните сцени ,циркове и т.н. Или пък митингите на партиите или протестите , за всички тях е необходимо ел.захранване !Четете ,мислете и после пишете !

    Коментиран от #21

  • 21 Чичо Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "frankopan":

    Ами някои са запознати - други не. Четеш Наредба 6/24.02.2014 на ЗЕ. Започваш с чл.4, ал.1, т.8 и продължаваш нататък. Иначе, известно е, че чукча е писател - не читател.

    Коментиран от #23

  • 22 туй то

    6 0 Отговор
    Точно така . Цялата ел. мрежа СЛЕД електромерното табло се пише на гъ.. на собственика на имота, и от него зависи какви какви майстори ел техници е наел , да му извършат окабеляването. Енерго-дружествата , че са нагли , нагли са , ама не могат да вземат по една бухалка , и да вардят кой какви ще ги изяде от там нататък. В другите бели страни се знае , кой носи отговорност , Ако това беше станало в бяла държава , щяха да арестуват собственика на имота , да проверят с коя лицензирана фирма е извършил полагането на кабелите след електромера , ако няма такава вписана по закона , ще го отнесе много жестоко, дори застрахователя няма да го плати , и ще го поеме целият с картофите, щото в БГ всеки бара там където не му е работа. Работата на експертната комисия се заключава в това да установи дали пробива , е преди електромера , където виновен ще е ЧЕЗ , или след електромера където виновен ще е собственика на имота , и фирмата "майсторът" полагал кабелите.
  • 23 frankopan

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо Тони":

    А сега си припомни кога е присъединен павилиона първоначално -през 2011г.,тъй че няма как да е според цитираната от теб наредба !Върни се още малко назад същия номер наредба -6 ,но от 2004г и прочети член 14 и може да ти стане ясно за кои обекти какви документи за нужни -успех !

    Коментиран от #24

  • 24 Чичо Тони

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "frankopan":

    ??? В чл.14 от 2014г. няма нищо за преместваеми обекти. Чл.4 не е променян 2014г. За да не се мъчиш с четенето и осмислянето на цялата Наредба, отиваш в ЧЕЗ, казваш че имаш преместваем обект, който искаш да захраниш и питаш какви документи трябва да представиш. Просто е. И не е задължително да взимаш отношени по теми, за които не си в час.

    Коментиран от #25

  • 25 frankopan

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Чичо Тони":

    Чети би човек ,чети !Не 2014 ,а наредба от 2004 г.!Там пише за кои обекти се изискват ел.проекти ! Днес е 24 02. 2021 ,нищо общо с 2004 година та да ходя в ЧЕЗ!
  • 26 ами

    0 0 Отговор
    някой прави ли разлика между ЗАКОНОСЪОБРАЗНО и ОТГОВАТЯЩО на техническите изисквания и норми. Това са две съвсем различни неща.
    Така , че не заблуждавайте хората.
  • 27 Onix

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    ЧЕЗ са прави, по закон те отговарят за доставка на ток до таблото, оттам до обекта е отговорен собственика на обекта. ЧЕЗ могат с договор да ви доставят ток и като открива временна партида до получаване на акт за ползване, но трябва да се представят съответните документи по ЗУТ. Като цяло казуса е прост, наказателна отговорност носи собственика на обекта, има документи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове