23 Юни, 2022 13:40 5 137 42

Татяна Буруджиева пред ФАКТИ: Очаквам кабинет без премиер Кирил Петков да събере повече подкрепа

  • татяна-
  • буруджиева-
  • парламент-
  • управляващи-
  • петков-
  • кирил

Не опозицията предизвика падането на кабинета, а управляващите се свалиха сами, казва политологът

Татяна Буруджиева пред ФАКТИ: Очаквам кабинет без премиер Кирил Петков да събере повече подкрепа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво да очакваме, след като кабинетът „Петков“ падна – ново правителство в този парламент или нови избори. По темата пред ФАКТИ говори политологът Татяна Буруджиева.

- Г-жо Буруджиева, политическата картина в страната става все по-интересна. Кабинетът падна след вот на недоверие за първи път. Управляващите ли бяха слаби, или опозицията силна?
- Според мен управляващите бяха слаби, защото опозицията изрази не толкова сила, а по-скоро се хвана за момента.

- Предполагам визирате гласуването за освобождаването на Никола Минчев от поста председател на парламента миналата седмица. Там ясно се видя как са разпределени силите…
- То се случи, защото се видяха много ясни слабости в правителството. Видяха се и сериозни индикации за обръщане на трендовете „положително“ и „отрицателно“ отношение към правителството и към работата му. Когато се обръщат трендовете, когато има разместване в електоралната подкрепа, е много логично опозицията да се възползва.

- Нов кабинет в рамките на този парламент колко е вероятен?
- Много е вероятен. И това е така, защото не опозицията предизвика падането на кабинета, а управляващите се свалиха сами. Но това е обичайно. Правителствата падат не защото опозицията ги сваля, то няма и такъв механизъм, а по две причини. Първата е, че губят мнозинство в парламента по някаква причина. Втората е - под натиск от улицата. За мен е много ясен отговорът на въпроса кой е виновен да нямаме правителство. Опозицията със сигурност не се е готвила дългосрочно да поеме властта. В този смисъл допускам да се стигне до ситуация, в която опозицията да подкрепи едно ново правителство още с първия мандат на „Продължаваме промяната“. От една страна „Продължаваме промяната“ декларираха, че са готови да управляват дори с кабинет на малцинството. От друга страна опозицията не иска да се хвърля в ситуацията с кризи. Няма особени проблеми по гласуването на бюджета, а именно през бюджета минава изпълнението на определени политики. След като има единомислие по бюджета, може да се говори и за подкрепа към кабинета, който ще работи с този бюджет. Конфликтът между опозицията и управляващите по темата за бюджета е липсата на устойчивост и постоянната актуализация. Липсва и по-широка рамка, да кажем в рамките на следващите 3 години, за да се види въпросните промени в актуализацията какво носят за следващия период. По същия начин вероятно ще се случи с Македония, по същия начин се случи с оръжието за Украйна. Има много неща, по които опозицията може да подкрепя политиките, които ще предлага бъдещото управление на „Продължаваме промяната“. А и в момента „Продължаваме промяната“ държи тя да поеме отговорност от това, което се случи… Опозицията пък иска „Продължаваме промяната“ да си поеме отговорност. Всички искат едно и също.

- Кабинет без премиер Кирил Петков опция ли е?
- Ако се предложи кабинет без премиер Кирил Петков, очаквам да събере повече подкрепа. Това малко ни връща в ситуацията със СДС. Сега имаме вот на недоверие, който успя за първи път. А може да направим аналогия с вота на доверие, който тогава беше неуспешен, защото СДС предложи отново кабинет с премиер Филип Димитров. Ако тогава СДС бяха предложили нов състав на правителство, вероятно нямаше да се стигне до избори. Ако сега „Продължаваме промяната“ са толкова убедени, че ще спечелят изборите с по-силна парламентарна група, ще искат за премиер Кирил Петков. Ако искат да изпълнят ангажиментите си към избирателите и да провеждат политики, заради които дойдоха на власт, ще предложат друг човек за премиер.

- ГЕРБ връщат мандата, обявиха го официално. Третият мандат е по решение на президента. Какви опции има…
- Никакви опции няма държавният глава. Третият мандат ще означава много слаба конфигурация в парламента. Да се състави какво правителство? Примерно, на националното спасение… Това няма да работи за национални каузи, защото електоралната картина, която ни показват социолозите в момента, е доста променена. Партиите, които трябва да формират националните приоритети, вече не са в подредбата, която отредиха изборите през ноември. Очаквам само „Продължаваме промяната“, като най-голяма партия, да състави правителство на база изводите и оценките, които са си направила за работата до момента. Визирам това как се работи в коалиция и колко е важно да има политическа програма. А не просто да се осланят на общи намерения и да се носи нещо в сърцето. Както и категоричното разбиране, че другите също са важни в политиката. Говоря за връщането към диалога в политиката.

- Виждаме политика на инат, квалифицирана с думи като „мутри“, „брокери“, „мафиоти“ и т.н. Така ли се управлява държава?
- Не можа така да се управлява. От почти всички страни се чу, че другите са мафиоти. Какво трябва да си помисли обикновения гражданин, след като слуша това? Че всички са такива! В политиката е от изключително значение да разбереш, че освен ти, има и други. И този друг има не по-малко значение от теб самия. Само така можем да си обясним съществуването на парламент. Иначе, ако можеше всеки враг да бъде застрелян, това е друго нещо – не е парламентарна република. Колкото по-бързо политиците се освободят от това черно-бяло мислене, характерно за авторитарните управления, колкото по-бързо осъзнаят, че в близкия период от следващите поне 10 години в България ще управлява коалиция, толкова по-добре. Политиците трябва да разберат, че те трябва да решават проблемите на хората. А в момента те решават само собствените си проблеми и емоционални комплекси.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без

    54 5 Отговор
    тия номера и ялови подклаждания !
  • 2 Вие пък

    58 6 Отговор
    Политолог? Достатъчно за да не чета глупостите на това бабе злорадстващо.
  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 0 Отговор
    А бе капацитети, не се ли усещате че живеете в съвсем друг свят, нямаш нищо общо с живота на обикновените хора?
    Какво се правите на врачки по телевизията?
    Истината е, че никой не знае какво предстои!
  • 4 Загорел дедо

    46 4 Отговор
    И аз чакам да ти дойде цикъла, ама си дърта вече и няма шанс.
  • 5 Ицо

    33 3 Отговор
    Ужас орел с ориз
  • 6 Карлсон на покрива

    24 26 Отговор
    Киро Гелът е немил, недраг дори сред своите.
  • 7 Антико

    36 4 Отговор
    Дъщеря на терорист убиец !!!
  • 8 Некадърно правителство

    29 15 Отговор
    90% от „бежанците“ са от Одеса, където няма никакви бойни действия. Е, от какъв зор трябва да ги хрантутим в 5 звездните хотели на море, а после на планина в Банско, Паничище и Павел баня?

    Коментиран от #29

  • 9 Гербаджиска слугиня

    28 5 Отговор
    вижда се по всичко
  • 10 Щото

    14 8 Отговор
    ГЕРП може да купи Асен Василев ли?
  • 11 Да питам

    25 9 Отговор
    ГЕРБ , Дпс и присъдружните им пудели нали вече имат мнозинство. Защо цените не падат?

    Коментиран от #36

  • 12 Фактъ

    32 8 Отговор
    Тази е герберска калинка . От сутринта всичките от хунтата на Боко повтарят едно и също . Стадо макаци .
  • 13 Това нещо

    21 7 Отговор
    баба яга ли е 🤮
  • 14 дедо Герчо

    7 13 Отговор
    ЕДИ РАМА НАРЕЧЕ БЪЛГАРИЯ,ПЪЛЕН ХАОС И ПОЗОР !!!

    Коментиран от #16, #20

  • 15 каквото сами си направите

    21 1 Отговор
    Не очаквам нищо повече от този парламент, но очаквам недоволството да расте.
  • 16 на кой му пука

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "дедо Герчо":

    Този е маловажен в момента, за да го коментирам.
  • 17 Тиквена

    20 6 Отговор
    подложка
  • 18 Народът на Бг

    14 22 Отговор
    Гласувах с Надежда за Асен и кирил, но съм Разочарован!
    Съгласен съм с Татяна Буруджиева, че кабинет без премиер кирил петков ще събере Много повече подкрепа и България ще има полза от такъв кабинет!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 82931

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "дедо Герчо":

    Албанският реотан се произнесъл - хахаах. Не схваща ли, че това ги чака и тях? Обаче е прав! До там ни докараха демократите и сидерастите. Скоро и у Албания същата демагогия - нема измъкване.
  • 21 📌🇧🇬

    13 6 Отговор
    Едно към едно. “Всичките сте Маскари.”
    Българинът винаги стига до, “Всичките сте маскари.”, защото самият той е такъв!
    Докато в България Ганьо не спре да краде Вуте, резултатите винаги ще са такива каквито са, или с други думи: Инстутиционална Корупция която е обусловена на Етнически Принцип, Българи срещу Турци, Българи срещу Цигани, Бедни срещу Богати, Фашисти срещу Комунисти, Граждани срещу Селяни, Образовани срещу Неуки.
    Македонци срещу Българи.
    Конфронтацията в Българското Общество(в продължение на последните сто (100) години се използва изкуствено за нагнетяване на проблемите, за да може всеки следващ във Власта да краде безнаказано и извън нея.
    Горното е проявление на липса на Закон и на Гражданско Общество.
  • 22 Боби михайловввв...

    9 7 Отговор
    Аз предлагам за министър председател Благо Джизъса...наздраве !!!!! 💃💃💃
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 нннн

    14 3 Отговор
    Нов бардак със старите к0pви? НЕ! Три пъти НЕ!
  • 25 Абе

    4 11 Отговор
    ТУК МИСИРКАТА е права.
  • 26 Айдеее

    16 1 Отговор
    мисирките се активираха.
  • 27 Бимби

    4 6 Отговор
    Каза зеления папагал. Свали ги сбора от некадърници-ГЕРБ, ИТН, и Възраждане на хитлеризма.
  • 28 няма да стане

    10 0 Отговор
    Да знаеме, тип Беров.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Илиева

    7 14 Отговор
    Стига простотии по адрес на други.Като не можете да стъпите на малкия пръст на Буруджиева най-лесно е са я плюете.Това е присъщо за тъпите нахалници.Едно е вярно,че би могло да се състави нов кабинет с друг мин.председател.Защо ли?Защото Киро е тежко недоразумение и е опасен за държавата.Не всички в ПП са такива.Когато започваш политическа кариера с гнусна лъжа/за гражданството/така й продължаваш.Всеки божи ден по всички поводи.Когато лъжеш семейството си лъжеш наред.Това е болест неизлечима.Нинова е същата и за това се разбират двамката.Тях не ги свързва нищо политическо защото те и двамата не изповядват идеологии.Те изповядват бизнес и пари.За ДБ е безсмислено да се говори.Те са безлични нагаждачи и хрантутници изначално.Избори час по-скоро.Радев е на ход.А това,че Киро го напада е шанс за Радев.Да го използва защото той носи вина,като допусна Коро да го омае и излъже.
  • 31 Откъснати от света

    2 2 Отговор
    Откъсан като комунистически анализатор, не било само израз!
  • 32 Давай бабке,

    5 2 Отговор
    сега ти е паднало да лапаш. Взела сиголемия черпак. Ха така. Ако не си ти, те хората прости, няма да се доберат до "истината".
  • 33 ИНЖ

    2 6 Отговор
    Защо друг премиер?!?!?!? На Киро кво му е!?
  • 34 Стършел

    3 5 Отговор
    Буруджиева я е страх да каже истината! ПП не можаха да се преборят с ДпС пиявици и с останалите мафиози. Вместо да им извадят мръсните душици с памук-действайки тихом и мълком, но твърдо и безкомпромис, те се задоволиха да ги предупреждават устно, какво щели да ги правят! И логичното се случи с помощта на чалга-оркестъра и изрожденците!
  • 35 Уса

    3 1 Отговор
    Махайте се всички сте боклуци и предатели.Какъв е смисъла от политици изобщо полицията и армията са достатъчни да пазят народа,който сам се оправя
  • 36 1122

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да питам":

    Ами от паднал ... рейтинг - толкова.
  • 37 Филип беше слаб Премиер и Иван Костов

    4 3 Отговор
    го свали!! Такива, като Филип не стават за Премиери, клепоух Очилат Зубрач!всички сме имали по един подобен в класовете си!? Не стават!!
  • 38 безпартиен

    2 0 Отговор
    А трябваше първият закон приет след 10.11.1989 да е за ДЕКОМУНИЗАЦИЯ и ЛУСТРАЦИЯ!!!Тогава нито тази нито такива като нея деца на АБПФК/активни борци против фашизма и капитализма/ а в същност терористи ,ще ни дават насоки за живота,ще критикуват и решават бъдещето на страната ни!Но пък то и други няма в публичното пространство!Това е така защото ВЛАСТ СЕ ВЗИМА С ОРЪЖИЕ И СЕ ЗАДЪРЖА С ПИСАЛКАТА!
  • 39 Биволъ

    3 0 Отговор
    Няма нови правителство без ИТН, те разбраха каква корупция въртят Кирчо и Кокорчо и се махнаха. Все пак с доблест се измъкнаха от блатото на ПП.
  • 40 Бико

    2 2 Отговор
    Да се връща ГЕРБ,че да възстанови държавата!
  • 41 Дани

    0 0 Отговор
    ТАЗИ ОЧИЛАРКА И ПОДЛОГА ИЗПЪЛЗЯ ОТНОВО ЗА ДА ОПРАВДАЕ ПАРИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВА ОТ МАФИОТИТЕ !!!
  • 42 Българин

    0 0 Отговор
    ПП да отиват на политичестото бунище, там им е мястото, това не е никаква партия , а бизнес здружение с една единствена цел-максимално лично облагодетелстване.Да се махат час по бързо.