Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 08:13 27 248 19

КАТ и ДАИ в спор - сменяме ли талоните

  • кат-
  • даи-
  • талони-
  • газова уредба-
  • пари

Преглед на печата

КАТ и ДАИ в спор - сменяме ли талоните, разкрива в. „Труд“

Заради различни тълкувания на КАТ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) собствениците на леки автомобили с газови уредби не знаят дали трябва да сменят задължително големия талон на колите си, показа проверка на "Труд".

След три месеца - на 1 март 2014 г. влиза в сила наредба на Министерството на транспорта, според която допълнително поставените газови уредби вече са определени като промяна в конструкцията на автомобила. Според наредба на МВР пък всяка такава промяна трябва да бъде записана в големия талон на собственика на автомобила. В противен случай глобата е от 50 до 200 лв.


Държавата и общините ще ни връщат пари, ако забавят услуга, съобщава "24 часа"
Държавните и общинските служби ще трябва да връщат на гражданите такси за услуга, ако не са си свършили работата навреме. Парите ще се възстановяват по банков път. Това е предвидено в концепция за нова политика по отношение на таксите, която е написана от частна фирма по поръчка на Министерския съвет. Предвижда се и въвеждането на разсрочено плащане на по-големите такси. Ведомствата ще трябва да осигурят и максимално голям набор от канали, по които гражданите да могат да плащат, предвижда концепцията. Сред тях са електронно плащане по интернет, кредитни карти, гише в самото ведомство. Банковите плащания пък трябвало да останат само за суми, които надхвърлят заложения в закона за ограничаване на плащанията в брой лимит. В момента това ограничение важи за суми над 15 000 лв.

Бюджетът ще пилее милиони за неефективни структури и през 2014 г., обобщава "Сега"
Бюджет 2014 ще бъде поредният, в който данъкоплатците ще плащат милиони за издръжката на неефективни структури без особена полза. Решимостта на поредното правителство да оптимизира администрацията засега остава на хартия, а натискът за запазване на отделни неработещи звена се оказва успешен. Така за поредна година българите ще плащат двойно - и за издръжка, и за разходите по куп ненужни административни режими, показва проверка на изданието.

2014: Работа на макс с минимални разходи, пресмята "Стандарт"
Българският бизнес не е оптимистично настроен за скорошно излизане от кризата. Най-големи надежди се възлагат на повишаване на приходите от продажби и подобряване на бизнес климата в страната, а най-малко оптимизъм вдъхва трудовата заетост на населението. Това сочи проучването "Европейски икономически преглед 2014" на БТПП сред 607 фирми от цялата страна. То е част от изследване на Асоциацията на европалатите сред 25 страни на Стария континент. Като се съпоставят резултатите, може да се получат доста интересни картини и представа за това по какъв начин българският бизнес смята да се държи и да работи през следващата 2014 г. Така например най-оптимистични са очакванията на родните фирми за растеж на продажбите - 49,2 процента от анкетираните се надяват на повишаване на общите си приходи от продажби. В същото време нагласите за наемане на нови работници и разширяване на дейността са най-ниски - само 26,1% предвиждат да открият нови работни места. Това означава, че предприемачите възнамеряват да произвеждат максимум продукция с минимум работници, т.е. да намалят разходите за дейността си колкото се може повече. Което навежда на мисълта, че те се готвят за изкарване на още една тежка кризисна година и ще продължат със затягането на коланите.

Бележка антибомба в пощата, пише "Новинар"
Колетите в пощата вече се изпращат само срещу бележка антибомба. За да пуснем пакет до друг град, задължително трябва да попълним имената си върху листче, което се залепва върху пратката. На него декларираме още, че не изпращаме нищо незаконно – като дрога или адска машина например. Оказва се, че мярката е въведена още преди година, но не се е спазвала от всички служители на пощенски гишета, показа проверка на „Новинар”. В някои бюра в София бележка антибомба не са искали до септември тази година. От ноември същите станции са започнали да се съобразяват с новите изисквания. От „Български пощи” обясниха пред „Новинар”, че специалните мерки за сигурност са въведени за вътрешните пратки още от лятото на 2012 г., а за международните – от октомври миналата година. В някои станции служителите настояват и да опаковаме колета си пред тях, а в други пратката не се проверява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ayhan Syuleyman

    7 1 Отговор
    Немога да разбера кви са тези глупости на човека му дават 310 лева в кавички щото никой средно работещт не взема толкова като хляба е 1 лев не изреждам всики останали идиотски цени и сега за газовите уредби се мислят всячески уловки само и само да се вземат и жълтите стотинки дето ние магаретата т.е. народа на България сме скътали щото то само магарето си трае колкото и да го вариш как може бе не ги ли е срам на човека колата му струва 300лв а сега трябва да плаща 400 щото си е сложил газ за да може да стои на крак с тази икономика която има. Да бе нали поне един член на семейство е в чужбина нашите магарета ще преглътнат и това си мислят нашите 240 костенурки щото всеки там влиза като спагети а после някой требва да му бръкне отзат за да може да си сложи вратовръзка направете си извода ,но наистина е жалко наистина станахме белите роби на европа най-просто бе произвеждаме ни е бе ние тютюн цената на цигарите еднакво с запада ,хади акцизззз ами зърно на единайсто място казаха по тв. по-износ начи произвеждаме а хляба цената на едно с запада как а заплата средно 2000евро на 300 лв толкова ли е ценен Българския лев обяснете моля щом немогат да дигат заплатите поне не дигайте ените или не правете закони които да мачкат народа които е и без това смачкан от кредитори и институции пълни с некадърни и надути чиновници не е чесн просто не е чесно когато семейства делят едно пиле на 6 и го готвят 6 дена а други да пият шампанско за 120 лв незнам без думи [u0
  • 2 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 3 Красимир Димитров

    10 0 Отговор
    "допълнително поставените газови уредби вече са определени като промяна в конструкцията на автомобила" не те наистина са идиоти.АГУ по никакъв начин не променя конструкцията на автомобила ,променя се само вида на използваното гориво.Е не заслужават ли един хубав протест да им спретнем сега?
  • 4 Gunther Werwolf

    10 0 Отговор
    Към КАТ и ДАЙ - Каква промяна в конструкцията е газовата уредба ? Дефинирайте думата конструкция !!! "Конструкция - съвкупност от взаимно свързани елементи,която изпълнява определена функция"
    Газовата уредба не е част от конструкцията , а е допълнение към автомобила .....нищо не се реже или изменя конструкцията на автомобила..то по пътя на логиката да вземат да сменят талона на тези който карат с монтирани системи с газ на Браун А?
    Монтаж на теглич е изменение в конструкцията на автомобила ..........заради теглича не искате ли да си сменяме талоните ........... неграмотни !!!!!!!!
  • 5 милен миленев

    7 0 Отговор
    не тия се чудят кво да измислят вече ,няма никакво изменение във конструкцията
  • 6 тихомир тонов

    8 0 Отговор
    пак недомислици някакви, след като не съм длъжен да нося постоянно големия талон и никой от кат не го иска за проверка защо да си правя труда да ходя да го сменям
  • 7 по темата

    8 0 Отговор
    Да се готвят колите с багажници, идиотите, които спретнаха това недоразумение с газовите уредби заслужават Бой, и то такъв, че никога повече през живота им да не си помислят за политика, или ако случайно им се мярне тази мисъл да получават спазми.
  • 8 Бай Иван

    6 0 Отговор
    Газовата уредба не е промяна в конструкцията а допълнително съоръжение което се води на автомобила с технически паспорт и подлежи на годишна проверка за годност от компетентните служби.Кой беше този идиот който измисли смяната на талоните?Този човек или човеци са за затвора.Цинизма на управниците ни вече взе връх и не знам до кога , ще успеем да ги изтърпим.Защо не седнат да помислят и премислят нещо добре и едва след това да го предлагат за изпълнение? Ако не за друго то поне да не стават за смях!
  • 9 Трофи

    1 0 Отговор
    Да сменят първо на полицията .пожарната,защото са извън габаритни с техните буркани
  • 10 Bojidar VoXa

    3 0 Отговор
    Ако искам да си сложа Бас каса в багажника,която заема повече място от газова бутилка сигурно също ще трябва да сменям талона...
  • 11 Radostin Qnkov

    4 0 Отговор
    време е за протести!!
  • 12 Teodor Mutafov

    2 0 Отговор
    Емиграция му е майката ..
  • 13 Petar Vasilev

    2 0 Отговор
    Пак убиране на хората
  • 14 Константин К. Костадинов

    2 0 Отговор
    Защо постоянно се занимават със глупости уважаемите служители? Нали се смениха номерата преди 10 години какви са тези смени само.. Държавите около нас като Гърция, Македония карат със номера от световната война и никой не ги задължава да ги сменя, пък тук ние нали сме най-богатите в света ще ги сменяме редовно.... ТЦ ТЦ бива ли такова нещо, такава простотия

    Коментиран от #15

  • 15 Ognyan Petrov

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Константин К. Костадинов":

    Никой не те кара да си сменяш номерата, а само да си смениш талона, като в новия талон ще е пояснено, че колата ти е на газ/бензин, а не само бензин. Идиотщинията, е че след 1 март, ако правилно съм разбрал тази смяна на талона няма да е 20 лв, а 400 лв.
  • 16 Ognyan Petrov

    1 0 Отговор
    Хора, много е вероятно да е свързано с новите данъци за МПС. Счита се, че новият данък ще се определя от екологичния клас на автомобила. Естествено, че която и да е нова кола ЕВРО 5 или 6 на бензин по никакъв начин не е по - екологична от кола ЕВРО 2 или 3, която е на газ. А и в някои страни тези, които са на газ - не плащат данък МПС. За пример Италия и Холандия - държавите с най - много автомобили на газ.

    Коментиран от #18

  • 17 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Да си го нач.кат управляващите,нищо няма да сменям.
  • 18 Пламен Пепелов

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ognyan Petrov":

    16, прав си, но тва се отнся само за колите, които работят добре на газ и не горят масълце , останалото е фишек, а повечето така смърдят на неизгоряла газ Узад, че м...та си джаса , щото хубаво АГУ струва доста пари и трябва да го пипат сръчни ръце с умна глава, повечето ми слагат газови за по 500лв. и после що не върви и що смърди(карб. и моно ги изключваме), да не говоримз а качеството на материалите
  • 19 Любомир Петков

    3 0 Отговор
    Всичко друго ни е наред,пътища инфраструктура,заплати трудова
    заетост и само това остана да се впишат АГУ в талона и сме ОК.
    Оставка му е майката на тия недоносчета дето се чудят каква
    простотия да сътворят и да похабят хиляди дни труд на хората,във
    висене на опашки пред КАТ за смяна на талоните ,като оставим настрана обира на пари,който с нищо няма да подобрят сигурността
    или екологията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове