Last news in Fakti
11 Декември, 2023 5153

Легитимен ли е българският парламент, за да прави промени в Конституцията?


  • Румен Радев Президент на Република България Мен ме притеснява факта, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално.
  • Атанас Славов Министър на правосъдието Това изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на ЦИК и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% избирателна активност. При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% избирателна активност. Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна държава.

    914 гласа
    85%
    15%
    152 гласа

Коментари

  • 1 ТаУмВзе

    148 17 Отговор
    Да видим, каква Конституция ще ни монтира Козяк! Щото, без Велико народно събрание не може да пипа Конституцията де.
  • 2 Единственият

    169 31 Отговор
    разумен политик е Румен Радев. Всички други са марионетки на Пос....вото.
  • 3 УСА боклук

    128 14 Отговор
    Ха сега де !
    Чакам евроатлантическите папагали да изчуруликат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 БКП

    102 13 Отговор
    ОБРАЗНО КАЗАНО ОХЛЮВА ОХ ИЗВИНЕТЕ АТАНАС СЛАВОВ КАКВА КОНСТИТУЦИЯ ЩЕ ПИПА ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ НЯМА, ХРИСТО ИВАНОВ С ОТНЕТИ АДВОКАТСКИ ПРАВА, КИКО ПРОСТОТО ИЛИ КОЙ ДЕТО РУСНАЦИТЕ САМО ДИГНАЛИ МЕРНИКА ЩЕ ОСТАВИ ПЕВИЦАТА ВДОВИЦА . ЕДИНСТВЕН ЛЮБИМЕЦ 13 , БЪЛГАРСКИЯ ПЛЕЙБОЙ НЕЗАМЕНИМИЯ ГОВОРЯ ЗА ГАНЮ-БАНКЕНСКИ /ТИКВУН/ ТОЙ МОЖЕ......
  • 6 Павел пенев

    121 10 Отговор
    Славов е много елементарен юрист,нищо че е доцент,защото знаем как се купуват научните знания у нас. Той неоснователно смята общите гласове на избирателите защото те не са получени в резултат на обявена коалиция а на сглобка в последствие. Но ЦИК не борави с такива обединения. Изобщо тъпак примитивен се оказа този.

  • 7 Бесен

    106 9 Отговор
    На отпадъка Славов искам да му припомня, че неговото подобие на партия беше избрано от гласоподавателите заради обещанието да демонтира модела ГЕРБ от властта и да отстрани ДПС - дефакто той и съучастниците му са в тежко неизпълнение на обществения договор след като изпраха ГЕРБ а особено членовете на ДБ възхваляват преследвания от закона Магнитски Пеевски при всяка медийна проява!
    При тези условия за каква легитимност говори това нищо?!
  • 8 Емо

    70 6 Отговор
    Не само този, но и от много години парламентите са обществено нелегитимни, тъй като подкрепата за тях е ниска. Качеството на законите говори също само по себе си, че неподходящи хора ги правят. Това не бива да се приравнява към юридическата легитимност, тъй като тя се изработва лесно, просто се променя някакъв текст от мнозинство на границата на кворума и става. Легитимен ли е парламент или който и да е орган, избран с под 50% гласували? Едно време законът казваше, че не са легитимни такива избори, в които не са гласували поне 50% от имащите право. После го промениха, че колкото и да са гласували, е легитимно и законно. Ако ще и 5% да са гласували.
  • 9 Мнение

    13 83 Отговор
    Радев естествено се противи на това да орежат правомощията на служебните правителства, с които той злоупотреби. Но кучетата си лаят, керванът си върви.
  • 10 българин 777

    50 6 Отговор
    скрий се някъде танасчо
  • 11 Абориген

    79 5 Отговор
    Това НС е голям майтап. Безработни, но верни до смърт калинки, друсалки, безгръбначни и тарикати, това е. А вие чакайте... Годо.
  • 12 АРЕС

    70 4 Отговор
    Не е нормално шайка доказани престъпници като Шиши,Тиквата,Тъпото,Амет и тн.които вместо да са по затворите да се занимават с конституцията,но за това е виновен простия български материал.
  • 13 Артилерийска подготовка

    65 6 Отговор
    Този Славов или не е учил смятане-математика се учи в прогимназията и нагоре-или откровено се опитва да манипулира. Президентът Радев е ИЗБРАН ПЕРСОНАЛНО и всичките тези 1,5 милиона гласа са ЛИЧНО ЗА НЕГО. Нито един от другите кандидати за президент, ПРЕДСТАВЕНИ ОТ ПАРТИИТЕ В БЪЛГАРИЯ, не е получил такова лично доверие. Питам го просто този Славов: колко депутати в този парламент са избрани ПЕРСОНАЛНО от избирателите и има ли някой да се доближава до гласовете на ген. Радев, и за колко от тези 240 депутати НИКОЙ не е гласувал (вкарани са по партийни списъци)? И още един въпрос към този Славов. Ако наистина му се виждат малко гласовете за президента Радев, той ако се беше кандидатирал колко избиратели биха го припознали и предпочели, освен роднините и някой-друг приятел? Някои, докарани шуробаджанашки от нищото или купили си депутатските места, наистина се самозабравят като се смесят с наистина избрани...
  • 14 Свидетел

    39 5 Отговор
    От 30 години БГ мафията си има главен прокурор който да я пази от закона и да преследва неудобните. Сега такъв прокурор повече няма да има и затова са всичките врясъци на статуквото.
  • 15 Венцислав Борисов

    57 4 Отговор
    НЕ, това НС е нелегитимно, а депутатите са за затвора, всички!!!
  • 16 ИВАН

    51 2 Отговор
    Ехееййй, алооо, не пипайте Конституцията, алооо ..... краварската сган не ни желае доброто, харесваме ви филмите, колите .... , но долу мръсните ви ръце от България ... ама те пък краварите какво са виновни, че сме предателско племе

    Коментиран от #18

  • 17 Сатър

    45 0 Отговор
    Вчера мекотелото Денко заяви в прав текст, че ги дразни изразът "две трети" в Конституцията. Очевидно иска сульо и пульо да могат да променят основния закон на България, като се съберат десетина малоумници, държащи се за палците на краката пред американското посолство.
  • 18 Къде се буташ

    6 26 Отговор

    До коментар #16 от "ИВАН":

    с това ние, твоята родина е Сибир.
  • 19 Булдог

    31 2 Отговор
    На Славов ,,партийката" се върти около границата за влизане в парламента 3,5 -4,2,% останалото Е стъкмистика , Т .Е Кражба!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор

  • 21 ТЕЗИ ЛИ

    31 0 Отговор
    измикяри ще променят конституцията първо нямат право велико НС тебва, тях ги интересуват само личните сметки да вържат ръцете на радев и да си оправят двойните гражданства .хора с двойно гражданство не трябва да са в парламента киро в канада се е заклел след петата година за да стане канадец с паспорт тука като се е родил го е придобол по право а да ли се клел като войник не е! понеже не е ходил! щяха да изчегъртват да се изчегъртат сами тия лъжци и безродници и да си бият петата отзаде и да ги нема....
  • 22 байгън

    31 0 Отговор
    Шарлатаните от подмяната ще въведат и двойното гражданство да крадат и да бягат в канада БОК----ТЕ МРЪ--НИ
  • 23 Красимир

    23 0 Отговор
    Гледа резултатите от изборите, но не гледа колко е доверието към парламента (нарочно с малка буква) като институция. Но то не и за гледане, скоро ще е с отрицателна стойност
  • 24 АЛФ

    23 0 Отговор
    това Народно Събрание е абсолютно не легитимно защото тези ,които са в него са избрани от много малък процент от населението в България ,първо този проблем траябва да се реши при колко процента гласували български граждани НС е легитимно за да променя КОНСТИТУЦИЯТА НИ трябва да се реши ако искат и имат право да извършват промени а не да си гонят личните интереси хора с двой но гражданство дето са се заклели в други държави да нямат право да са депутати те по презумция са българи понеже са родени тука . относно президента какъв им е проблема сега радев утре друг да ама им се пречи да си прокарват далаверите за това ли е огромното желание и мераци? тия от ПП ни излъгаха че ще изчегъртат корупцията и задкулисието те се съешиха с корупцията защото един татко изглежда ги е правил...
  • 25 Русия отново под монголско робство !

    2 30 Отговор
    Радев е П.А.Л.Я.К. ! В историческите справки мандатите му ще останат като " Радевият тъмен период "

    Коментиран от #36

  • 26 1520

    20 0 Отговор
    Тези водят държавата към фашизъм
  • 27 емил

    21 1 Отговор
    Най важнотоo е какво ще заповяда Американският посол в . Щом тай е наредил останалото е без значение в моята "" свободна , демократична и независима страна ."
  • 28 Запознат читател

    19 0 Отговор
    Тези които написаха настоящата конституция бяха високоинтелигентни юристи и професори с образование на високо ниво. Какво ще ремонтират на Конституцията тези полуграмотни и нискоинтелигентни депутати завършили нелигитимни университети и с купени дипломи. Просто срам. Колко истински професори има в настоящото Народно събрание..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор


  • 30 666666

    15 0 Отговор
    Тая шлака ,която се мисли за каймак на фекалиите в БГ няма никаква право да прави каквото и да е !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор

  • 32 Аз съм z

    3 0 Отговор
    До тук 108 запъртъка .
  • 33 Българин

    11 0 Отговор
    Румен Радев избран 2 мандата ще бъде избран и 3 мандат като президент тои доказва колко са неграмотни невежи нездраво мислещи идиоти политическия боклук
  • 34 Роналд Рейган

    7 1 Отговор
    ИГРА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, И БЕЗ ДПС И ВЪЗРАЖДАНЕ, ЛЯВО И ДЯСНО, КАТО В САЩ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор

  • 36 Eдин

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русия отново под монголско робство !":

    Ей , я ... си налягай парцалите!
  • 37 Българин

    1 0 Отговор
    РАДЕВ е единственният родолюбив президент от 1989 година, та до наши дни.
    ЕВАЛА.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта