Last news in Fakti

29 Юли, 2018 15:47 6 537 6

Опожариха „Царските конюшни” (ВИДЕО)

  • царски конюшни-
  • пожар-
  • софия

Пожарът! Това като, че и най-честият и лесен начин да премахнеш проблема, който създава словосъчетанието „архитектурен паметник”. След „Тютюневия склад” в Пловдив, същата съдба сполетя и „Царските конюшни” (бел. ред. техният статут на паметници на културата беше свален по скандален начин) в центъра на София. През нощта на 28 срещу 29 юли изгоряха 1500 кв.м. покривна конструкция. От МВР уточняват, че няма данни а умишлен палеж.

Дали сградата ще бъде възстановена в автентичния си вид? Ако се съди по действията на Столична община (СО), отговорът е „да”! Кметът на София Йорданка Фандъкова е сформирала експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство” към общината и от район „Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид, съобщиха от пресцентъра на СО. Пострадалите от огнените езици сгради трябва да бъдат обезопасени до 15 септември, тъй като това е един от основните пътища към Първа английска гимназия, чиято сграда също е била застрашена от пламъците.

В официалното съобщение на общината се отбелязва, че още от 2015 г. с Подробен устройствен план е заложено запазването на сградите, тъй като „притежават високи исторически качества и, въпреки че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им”. Също така не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство и може да се правят само консервация и реставрация. „Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика”, отбелязват от СО. От общината допълват, че още през февруари кметът Фандъкова е поискала от Министерството на културата „Царските конюшни” да бъдат обявени за паметник на културата с най-висока степен на защита.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    29 1 Отговор
    Имаме ли някой скитник заловен да опере пешкира?
  • 2 Порно

    17 1 Отговор
    Ясно , мястото е готово за джамия както писаха преди година. Сега Фандъкова ще издаде заповед за възстановяване, чорбаджията ще обжалва и съдът ще се произнесе в негова полза
  • 3 Буко Баламата

    13 6 Отговор
    Гарантирано от ГЕРП
  • 4 mmа

    6 1 Отговор
    След призива на Нинова от Бузлуджа за абордаж на власта старта е даден!
  • 5 Еемиии

    0 1 Отговор
    имАло да става...
  • 6 1234

    1 0 Отговор
    Отдавна там искаха да строят ...и намериха начина,а сега ДАНС да се взема в ръце и да хваща подпалвача да реставрира конюшните в оригиналния им вид за негова сметка.А ДА ГИ ВИДИМ СЕГА ЩЕ СИ ОПРАВДАЯТ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ .