Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 10:50 1 613 3

Къщата на Яворов многократно е сменяла собственика си

  • яворов-
  • къща-
  • собственост-
  • община

Това е причината общината да не бърза да я купува

Основната причина, поради която Столична община не бърза да купува къщата на Яворов, тъй като през годините собствеността многократно е била прехвърляна. Това е и основната причина, поради която от общината ще изчакат началото на следващата година, за да решат дали да придобият имота.

Кои са юридическите „капани” при евентуална сделка, описа в своята фейсбук страница кметът на София Йорданка Фандъкова. Съществува риск да бъдат инвестирани 1.6 млн. лв. за покупката на сградата, но заради незавършили съдебни спорове парите да останат блокирани за неопределен период от време, без общината да влезе във владение.

Къщата на Яворов на ул. "Г. С. Раковски" е сред най-ценните културни и архитектурни паметници на София, който съхранява паметта за един от най-обичаните български поети. Затова преди месец обявих, че Столична община има интерес да купи къщата, обявена на публична продан и да я запази като музей на Яворов и място за култура. Това е нашето намерение и към този момент.

За да инвестираме публични средства и да защитим в пълнота обществения интерес, възложих правен анализ на собствеността на имота и сградата.

Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството-собственик (Володя Лозанов) трябва да положат усилия да изчистят. На този етап, придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    5 0 Отговор
    Що да я купува Столична Община? От нея далаверка за кръстницата няма да има! Друго си ако беше някое здание за офиси.
  • 2 бббббб

    5 0 Отговор
    Общината няма далавера от такъв имот.Не може да го продаде,не може да строи нова сграда.Трябва даго съхранява и поддържа.а,това е разход.
  • 3 Пешо

    2 0 Отговор
    Как ще я купи Фандъкова, като келепир за нея няма в тази сделка. Друго са си далаверките с ремонти, обществените поръчки, парцели, офис сгради... А за Яворов защо да и пука.