23 Юли, 2019 09:21 6 441 4

Столична община ще наддава за къщата на Яворов

  • яворов-
  • къща-
  • община-
  • търг-
  • наддаване
Столична община ще наддава за къщата на Яворов - 1

Столична община ще участва в търга за къщата на поета Пейо Яворов в София, потвърди председателят на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно разнообразие Малина Едрева. "Включваме се много активно, за да спасим това знаково за града ни, а и не само, място", каза тя, цитирана от TrafficNews. Общинските съветници трябва да гласуват доклад, според който Общината да се включи в производството.

Докладът е за предоставяне на съгласие за участие от страна на Столична община в производство по публична продан за придобиване на поземлен имот, находящ се гр. София, Столична община, район Средец, ул. „Г. С. Раковски“ № 136, заедно с построена в същия триетажна жилищна сграда представляващ къща-музей на Пейо Яворов.

В доклада е посочена и сумата, с която Столична община ще участва в търга за знаковата сграда - 1,5 млн. лева. "Столичен общински съвет прие подробния устройствен план на района, с което тази къща и терена са определени само и единствено за това. Поради тази причина падна и интереса на големи инвеститори към дома на Яворов. Очакваме, че на търга няма да има голямо наддаване над цената, която е обявена", заяви Малина Едрева. Двама общински съветници ще бъдат част от комисията, която отваря и процедира документите, уточни тя.

Заметник-кметът по култура на София Тодор Чобанов внесе доклада в Постоянната комисията по образование и култура днес. Ако той бъде одобрен, ще се разгледа и на сесията на СОС в четвъртък.

Съдбата на знаковата сграда-паметник на културата се превърна в една от най-коментираните обществени теми, тъй като това е четвърти опит за продажба на имота. Началната цена за паметника на културата е 1,285 млн. лв. и е поставена от частния съдебен изпълнител Мирослав Колев. Сумата е с около 300 000 лв. по-малко от предишния търг. Тогава първоначалната цена бе 1.628 млн. лв., но не се намери купувач.

Новият търг стартира на 26 август до 17:00 ч., а наддаването ще продължи на 26 септември 2019 г.

Миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази готовност Общината да се включи в надпреварата за имота, но след анализ стана ясно, че това би било рисковано заради неуредени документи.

Към момента продължава съдебно дело за изясняване на собствеността на сградата, която се намира на ул. "Г. С. Раковски" № 136.

Вторият етаж от дома на поета е ремонтиран, но са необходими и конструктивни укрепвания. Целият покрив е сменен, укрепени са и външните фасади.

В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот. Сградата е отворена за посещения на 31 октомври 1954 г. В дома се пазят ценни сбирки от ръкописи, първите му издания с автографи, оригинални фотографии и личната библиотека на поета, неговата оръжейна колекция, както и кабинетът на твореца, пресъздаващ автентичната атмосфера на писателския му живот.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БойкоВИС2

    6 1 Отговор
    Продадохме всичко на Мутрите, сега наддаваме??? Двойна далавера за мен и шайката

    Коментиран от #4

  • 2 Тролл2

    3 0 Отговор
    Някой краде
  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    а на държавата за какво и е? Понеже е добър стопанин?
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "БойкоВИС2":

    Каква къща , какъв Яворов.... бутайте !!! Ще стане едно хубаво блокче .Нека да има за горкия Горанов едно апартамече , а до него Фъндъкова , Фидосова..