Last news in Fakti

23 Март, 2014 16:43 2 934 0

Еко-селището в Кара дере ще е на много по-малка площ

  • кара дере-
  • селище-
  • бляк сий гардънс еко ризорт

Неточна и невярна е информацията, че изграждането на туристическо еко-селище в Кара дере предвижда застрояване на повече от 80% от зелените площи. Новият инвестиционен проект на „Мадара Юръп“ АД, по който предстои процедура по ОВОС, е изцяло съобразен с новите изисквания по опазване на околната среда и защитените зони.

Новият проект за изграждане на „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“  е силно редуциран спрямо този от 2008 г. При него не се предвижда разширяване на урбанизираната територия и промяна на предназначението на земеделски земи и горски територии. Градоустройственото решение развива в обхвата на инвестиционния проект две структурни групи - „селища”, местоположението на които е определено съобразно резултатите от подробния анализ на ослънчаването, силата и посоката на вятъра и гледката към морето от всяка една точка, извършен в хода на проучванията на „Фостър енд Партнърс”.

Устройствени и технически показатели на застрояването предвиждат максимална референтна стойност на цялостното застрояване в границите на терена да е РЗП 208 000 кв.м.

Съобразно вижданията на Инвеститора, еко-селището ще съдържа три хотела  (2 хотела с условни наименования хотел „Вилно селище” – с категория 5 звезди де лукс, „Морски хотел” с категория 4 звезди - семеен и едно ваканционно семейно селище – „Вилен комплекс” – с категория 5 звезди) и обекти за обществено обслужване: ресторанти, магазини и увеселителни заведения. Освен тях, в хода на проекта ще бъдат изградени още необходими обекти на допълващото застрояване, както и други сгради за целогодишен отдих и обитаване. Застрояването в комплекса ще се състои от терасовидни и килимообразни структури, съчетани със свободно стоящи сгради.

Архитектурния образ на комплекса се гради върху мотиви от традиционната българска, балканска и средиземноморска архитектура, съчетани със съвременните изисквания за оборудване и функциониране на обектите

Основна характеристика на еко-селището е хармоничното съчетаване между застроените зони и естествените залесени и водни площи. Отличителна черта на бъдещия комплекс са и заложените в неговата концепция здравни и СПА съоръжения, предлагащи медицинска и рехабилитационна терапия.

Освен обособяването на двете селища, устройственото решение предвижда и създаването на зони за спорт, отдих и рекреация, в естествена природна среда: еко-пътеки, стени за катерене, вело-център и други.

„Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт” е проект, който ще бъде изграден въз основа на цялостна философия за неговото развитие, която определя всички аспекти от дейността на обекта - от технологиите и материалите използвани в строителството до обзавеждането на жилищните сгради и организацията на предлаганите услуги.

Хотелите и ваканционните семейни сгради ще бъдат управлявани от международни хотелски вериги, което ще осигури постоянно високо качество на предлаганата туристическа услуга, професионално управление и приоритетно позициониране във високия сегмент на туристическия пазар.

Мащабната инвестиция в този единствен по рода си екологичен жилищно-курортен комплекс на българското Черноморие ще предостави разнообразни предимства на българската икономика, сред които:

1.Откриване на повече от 500 преки работни места и на над 2500 непреки работни места регион с висока безработица.

2. Привличането на групи туристи от пазари, които не са приемали България като луксозна 5-звездна дестинация до момента.

3. Реализацията на проекта ще спомогне за позиционирането и популяризирането на Република България като туристическа дестинация от по-висок клас на европейския туристически пазар.

4. Маркетингът на Проекта може също да увеличи потока от инвестиции към България, което от своя страна ще подобри стандарта на живот.

5. Благодарение на високият стандарт и уникалното обемно-пространствено решение, Проектът има за цел да трансформира туристическия сектор в България.

6. Самостоятелно устойчива еко система.

7. Създаване на изключително голям брой допълнителни работни места в икономиката с оглед на увеличена дейност на доставчици, дистрибутори и позиции в сектора на услугите.

8. Увеличаване на микро икономическите показатели на местаната икономика като резултат от заангажираността на огромен брой местни и регионални фирми в обслужването на комплекса

9. Инвестицията изцяло е съобразена с изискванията за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и на дивите птици в района, като целта е да се изгради балансирана и устойчива среда, с разумна и минимална антропогенна намеса

10. Очертава се Проектът да бъде една от най-големите преки чуждестранни инвестиции в България през последните години.

11. Принос към държавния бюджет и бюджета на Община Бяла чрез плащането на държавни и местни данъци, такси и други налози, произтичащи от трудови правоотношения и търговски дейности.

12. По време на експлоатацията, услугите ще бъдат предоставяни преимуществено от местни фирми, което ще спомогне за развитието на предприемачеството и бизнеса в България.

13. По време на строителството на еко-комплекса, почти изцяло дейностите ще бъдат възложени на местни фирми - изпълнители, занимаващи се с проектиране, строителство, механизация, електрически системи и други.

Стар проект

Нов проект


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА