Last news in Fakti

16 Март, 2015 19:05 1 423 0

Неочакван юбилей: Една сатирична прима на 60!

  • йорданка стефанова-
  • юбилей-
  • 60-годишен-
  • прима-
  • стоянка мутафова

Йорданка Стефанова утре навършва респектираща възраст, но в театъра, където играе и голямата Стоянка Мутафова, тя все още е млада актриса

Неочакван юбилей: Една сатирична прима на 60! - 1
Снимка: Яна Лозева

В Сатиричния театър, където още активно и успешно се изявяват Стоянка Мутафова и Никола Анастасов, Йорданка Стефанова спокойно може да играе и ролята на млада актриса. Така че нейният 60-годишен юбилей, който е утре, 17 март, и е повод за тези думи, е някак изненадващ, преждевременен, неуместен.

Вече толкова години Йорданка Стефанова впечатлява с талантливата си отдаденост, с абсолютната всепосветеност на театъра, с неукротимото си желание да изпробва различни пътища и пътечки в него. Тя спокойно и заслужено може да играе „звездата” на трупата на Сатирата, но очевидно това изобщо не я блазни. Тя, която позна успеха още в началото на кариерата си, знае разликата между театралната суета и другото, важното, трудното, вечно непостиганото, изплъзващото се, но единственото, което има смисъл да преследваш. И вече толкова години тя го прави.

Дана, както предпочита да се обръщат към нея, е актриса на разтревожеността. Дори дишането й e някак тревожно, задъхано. Всеки миг, който живее на сцената, ни внушава, че сме свидетели на един застрашен свят, на кризата в някакво крехко, мимолетно, но страшно важно чувство, на невъзможното вече безгрижие. Нейните персонажи сякаш са имали ощетено детство, малко щастливи мигове. Но те са и силни, защото издържат стоически, без да изменят на човеколюбивата си същност. Те не умеят и не искат да бъдат други…

Не е лесно в театъра да се живее и работи така. Но именно така Йорданка Стефанова остава себе си в театъра.

Нека е щастлива, здрава и още много години да ни дарява от сцената с трудните си истини.

На сцената на Сатиричния театър можете да я гледате в "Столетие мое"  и "Златният телец" заедно със Стоянка Мутафова, в моноспектакъла на Валентин Ганев "Бясна, кривогледа и лакома" по Боян Папазов (27 март) и в мюзикъла за малки и големи "Шумът на върбите" (21 март от 11.30 ч.).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА