Last news in Fakti

13 Април, 2016 00:01 1 785 0

Винената империя на Древен Рим

  • рим-
  • империя-
  • вино

Разкопки разкриват промишлено производство на вино от римляните

Археолози от Университета в Шефийлд разкриха уникален поглед върху живота на един от най-видните земевладелци в Римската империя, съобщи изданието на учебното заведение.

Учените са изследвали имението Вагнари в Италия. В него те са открили доказателства за производството на вино в промишлени количества, разкривайки информация за живота, далеч от бойното поле.

Открита е била винария. В нея има стая за съхранение и ферментация на виното, като съдове за вино са били фиксирани в земята. Тежките съдове имат капацитет от 1000 литра и са заровени до врата в земята. Така се запазва константна температура и виното остава хладно, което е необходима мярка в условията на горещ климат.

Мащабите на производството дават ясни доказателства за промишлена активност. При разкопките са открити парчета олово и отрязани части от други обекти като тръби, съдове и инструменти. Най-вероятно те са били събрани за преправяне.

Имението Вагнари е разположено в долината на река Басентело, източно от Пулия в Североизточна Италия. След като Рим завладява региона през 3-ти век преди новата ера, Вагнари застава в основата на един от основните италиански пътища на империята.

Проучвания през последните 15 години показват доказателства за голяма територия, която е била придобита от римския император и превърната в имперски земевладения в даден период от 1-ви век след новата ера.

„В Италия са били изследвани няколко имперски имоти. Изключително приятно е, че нашите изследвания във Вагнари ще имат значителен принос за разбирането ни върху участието на римския елит в експлоатацията на околната среда и контрола върху свободните служители и робите през 1-ви век.

Сега се опитваме да определим колко разнообразна е била икономиката на имението и как производството на вино и отглеждането на лозя се е отразявало върху индустрията на империята.

Комбинирането на антропологически и археологични доказателства има потенциала да разшири значително знанията ни за болестите и здравето на селското население в древен Рим“, заявява професора по римска археология от университета в Шефийлд Морийн Карол.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА