Last news in Fakti

5 Март, 2012 11:34 761 0

Гергиев ще дирижира на площад Трафалгар

  • георгиев-
  • ще дирижира-
  • площад трафалгар

На 21.02. Лондонският симфоничен оркестър и BMW оповестиха своя нов съвместен проект  BMW LSO OPEN AIR CLASSICS, който ще предложи на публиката първокласна музика, изпълнена на открито – със свободен достъп за всички и в неформална атмосфера. Първият от серията годишни концерти ще бъде дирижиран от главния диригент на Лондонската филхармония Валери Гергиев на площад Трафалгар на 12 май от 18:30ч. От двете страни на сцената ще бъдат монтирани големи екрани, за да позволят на публиката да наблюдава концерта отблизо. В програмата ще има творби на Игор Стравински, сред които музика от балетите “Жар-птица” и “Пролетно тайнство”. 100 млади музиканти от LSO Discovery, образователната програма на Лондонския симфоничен оркестър, ще свирят заедно с музикантите от филхармонията.

Валери Гергиев приветства новия проект с думите: “Поздравявам ЛСО и BMW за тази инициатива. Вярвам, че е важно да изведем музиката извън концертната зала. Надявам се, че изпълнението на тези велики творби на подобно внушително място ще насърчи много хора да оценят специалното изживяване от един наистина чудесен оркестър.”

За кмета на Лондон, Борис Джонсън новата инициатива е шанс да се подпомогне промотирането на многообразната музикална сцена на града сред нови публики. Д-р Ян Робъртсън, член на управителния съвет на BMW AG, подчерта значението на партньорството с ЛСО , предвестник на бъдещи подобни културни проекти в Мюнхен и Берлин, за укрепването на корпоративния имидж на компанията. Изпълнителният директор на ЛСО Катрин МакДауъл се надява проектът да се хареса както на музикалните ентусиасти, така и на хората, които за първи път ще посетят класически концерт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА