Last news in Fakti

19 Май, 2012 14:09 1 035 0

Рахманинов SM&RT концерт

  • sm&rt-
  • концерт-
  • пиано-
  • рахманинов-
  • ружа семова
Рахманинов SM&RT концерт - 1
Ружа Семова

Тази вечер от 19 часа в Концертната зала на Военния клуб в София, в рамките на фестивала SM&RT ще се проведе концерт на Ружа Семова, пиано, съобщиха от modo.bg.

Ще прозвучат произведения на Сергей Рахманинов.

Ружа Семова е родена на 29 Март 1977г. в София, България.
Човекът, който пръв открива интереса ù към музиката и най- вече към пианото, е нейната баба. Именно тя представя Ружа, която по това време е на три години и половина, на първата ù учителка по пиано – г-жа Виолета Кабадова.

На 9 години получава първото си признание- 2-ра награда от националния конкурс “Светослав Обретенов” в Провадия. Година по късно получава и международно признание- 2-ра награда от конкурса “Виртуози пер музика ди пианофорте”- Усти над Лабем, Чехия.
През 1996 година, Ружа Семова завършва музикалното училище с пълно отличие, в класа по пиано на Цвета Кунчева и е обявена за “Първенец на випуска”.

Тя продължава образованието си в Националната Музикална Академия в София, в класа на професор Антон Диков, което завършва с отличие през 2000г.
През 2007г. тя завършва с отличие и Виенския Музикален Университет, в класа на професор Щефан Владар и получава магистърската си степен.

През тези години Ружа Семова взима участие и в майсторските класове на прочути пианисти като Марко Теца, Жермен Муние, Дмитри Башкиров и Андерс Люнгар-Шапелон. Голям принос в музикалното и развитие имат педагозите Дора Миланова, Елена Томова и Ханс Петермандл.

Ружа Семова е свирила с повечето български симфонични оркестри и е правила записи за БНТ (Българска Национална Телевизия), БНР (Българско Национално Радио), както и за радио „Класик ФМ”. Професионалната ù дейност извън рамките на България включва изяви в Австрия, Германия, Словакия, Чехия, Франция, Израел, Япония, Перу, Канада, САЩ. Често е била канена за участие в международни фестивали, като „Фредерик Шопен” в Париж, Варненско Лято, Недялка Симеонова, Аполония и клавирния фестивал в Рур, Германия.

В рамките на фестивала SM&RT изявени изпълнители от България, Румъния, Литва, Израел, Великобритания и САЩ изнесат поредица от концерти с камерна музика в Концертната зала на Централния военен клуб в София. Концертите ще бъдат придружени със субтитри върху екран, които по един достъпен начин ще представят произведението и ще насочват вниманието на слушателя към определени особености на музиката, които обикновено убягват на непрофесионалистите. Целта е да се направи класическата музика по-разбираема и да бъде привлечена нова публика, която не е непременно сред обичайните посетители на традиционните концерти. Идеята за музика и субтитри е изключително новаторска, както за България, така и за света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА