28 Април, 2020 09:37 3 080 6

В Русия: Чебурашка може да ни скара с Япония

  • чебурашка-
  • русия-
  • япония-
  • скандал-
  • анимационен филм-
  • авторски права

Конфликтът може да бъде наречен дори и международен

В Русия: Чебурашка може да ни скара с Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Знаете ли, че Чебурашка е обичан герой не само на необятната територия на страните от ОНД? Смешното животинче е невероятно популярно в Япония. Там е толкова обожавано, че има дори японска версия на филмчето за сладкия герой, пише Newsprice.info.

На пръв поглед нищо лошо - остава само да се радваме на нашия герой, който успя да достигне до сърцата на чужденците, пише авторът. Не забравяйте обаче коя е годината. Годината, в която всичко се обръща с главата надолу, се случват някои много странни неща. И вече едва ли е изненадващо, че точно по това време Чебурашка стана причина за конфликта, който до известна степен можем да наречем дори международен. Спокойно, всъщност всичко е доста прозаично. Казусът е обичайно в областта на авторското право. Но да започнем поред.

Японците, които обичат Чебурашка, решиха, че ще бъде много готино за 10-ата годишнина от премиерата на първата им карикатура за този „звяр“, да пуснат кратък филм и не просто, но с помощта на 3D технология (сюжетът в него е доста необичаен). Така че, логично е някой да е харесал фирма, друг да не го е възприел, а някой дори да се е възмутил. И точно в третата категория зрители се оказа "Союзмултфилм". Според ръководителя на студиото Джулиана Слашчева, цитирана от вестник Gazeta.ru, анимацията и иновациите в японската версия е с лошо качество.

През 2019 г. „Союзмултфилм“ направи кратък 3D филм, в който участваха легендарни герои. „ И стана много по-добър, отколкото в японския епизод“, каза Слашчева. Но, както предполагате, малко вероятно е възмущението на „Союзмултфилм“ да е предизвикано от художественото ниво на новата анимация. Всъщност проблемът е авторското право. Нашето студио смята, че за японската страна вече няма такова. Да, договорът беше сключен преди 16 години, но според Слашчева той вече е изтекъл. Докато японците са уверени - те имат права на Чебурашка до 2023 година. От филмовата компания отбелязват, че възнамеряват сериозно да разнищят проблема и спорът може дори да бъде предложен за разглеждане на държавно и междуправителствено ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    5 2 Отговор
    Чебурашка в кимоно.
  • 2 Истината

    4 12 Отговор
    Руснаците винаги са плагиатствали. А с Япония не Чебурашка а не връщането на окупираните Курилски острови са проблема.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 Наблюдател

    3 7 Отговор
    Много лъжат руснаците! Истината е, че през 2003 г. японците откупват правата за филмирането на персонажите до 2023 г. и започват да пускат нови 3-минутни епизоди. За периода 2009 – 10 г. са създадени 26 епизода[5]. През 2010 г. японците създават 80-минутен римейк на оригиналните епизоди от 70-те[6], който беше показан и в Киномания 2011 в България.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.