Last news in Fakti

13 Декември, 2012 12:31 2 819 0

Танцова одисея сред бяла техника в Народния театър

  • театър-
  • спектакъл
Танцова одисея сред бяла техника в Народния театър - 1
Виолета Витанова и Станислав Генадиев в един от предишните си спектакли -

Ако е вярно, че светът ще свърши на 21 декември, добре е последното нещо, което гледате, да е „2replicate“: съвременно танцово пътуване сред вечната тема за женските и мъжките енергии - тези, за които често говорим, но рядко разбираме, препоръчват от Народния театър „Иван Вазов“. Премиерата е на 20 декември от 19.30 ч. на Сцена на IV eтаж.
 
Танцовият спектакъл „2replicate“ е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, които театралната публика познава като хореографи и участници в постановки като „Калигула” (2008), „Нощна пеперуда” (2012) и „Хамлет” (2012) на режисьора Явор Гърдев. Любителите на съвременния танц ги свързват с незабравимите „Void“ (2008), „Imago“ (2007 - с награда „ИКАР” за дебют), и „25.03.“ (2007).


 
В „2replicate“ те остават верни на стремежа си към експеримент със сетивата, въображението и технологиите. На сцената телата на танцьорите еволюират, но не защото идват от миналото, а защото се появяват от бъдещето. Преминават през различни фази и пространства заедно - като части на нов ДНК-дует, и поотделно - в търсене на себе си и другия.

По този път двамата имат неочаквани партньори -  три електроуреда, толкова вписани във всекидневието ни, че отдавна не ги забелязваме. Тук обаче хладилникът, пералнята и миялна машина издават звуци, от които Михаил Стоянов създава уникалната звукова среда на спектакъла.

Върху белите корпуси на уредите, върху телата на танцьорите, облечени от DEMOBAZA и цялостната сценография на Евгения Сърбева с компютърен замах пък „рисува“ Георги Христов. Използвайки съвременен софтуер, рядко употребяван в артистични проекти, той създава интерактивна визуална инсталация, реагираща на движението на телата и танцуваща заедно с тях. Нелеката задача на консултант на „2replicate” е поел журналистът Борислав Стоянов.

Проектът нямаше да може да се реализира без финансовата подкрепа на Министерство на културата и помощта на Sofia Dance Week, Derida Dance Center, Pro-Technica, Анна Данкова и Стоян Стоянов.
Използвайки високотехнологична визия, звук и танц „2replicate“ предлага неочакван човешки контакт, който си струва да се преживее.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА