Last news in Fakti

8 Юни, 2022 10:13 1 895 4

Синът на Радой Ралин за баща си: Една красива грешка

  • радой ралин-
  • спектакъл-
  • кин стоянов

Кин Стоянов със спектакъл за Радой Ралин

Синът на Радой Ралин за баща си: Една красива грешка - 1
Снимкa: БГНЕС

Трябва да има специална програма на Министерството на културата, която да подкрепя запознаването на новите, на младите публики, със създателите на българската култура и духовност. Това каза за БТА снощи синът на Радой Ралин Кин Стоянов, преди премиерата на „Радой Ралин - една красива грешка“. С музикално-поетичния спектакъл се отбелязват 100 години от рождението на сатирика. Спектакълът бе изпълнен за пръв път днес /07.06 б.р../ в зала „Максим“ в Българската телеграфна агенция.

„С този спектакъл цялата трупа, с която го изнасяме, искаме да обърнем внимание не само върху паметта на Радой Ралин. Аз намирам, че той би подкрепил една кампания, в която българската държава да помогне младите публики да се запознаят с тези духовни проводници, които проведоха българската култура от XX в XXI век“, каза пред репортер на БТА Кин Стоянов. Допълни, че става дума за писатели, художници, композитори, режисьори, драматурзи. Стоянов спомена имена като Блага Димитрова, от чието рождение се навършиха 100 години също през 2022 г., Валери Петров, Христо Ганев, Йордан Радичков, Иван Радоев и Методи Андонов.

„Трябва да има специална програма на Министерството на културата, която да подкрепя запознаването на новите, на младите публики, с тези хора. И тя да е създадена на един абсолютно демократичен принцип“, посочи Кин Стоянов. Според него е добре това да се случи без комисии, които да решават, а всяка една културна институция - независимо дали това е театър, издателство, читалище или филхармония – да се обръща за подкрепа към Министерство на културата и да посочва тези създатели на българската култура и духовност, с които намира, че е важно да се запознаят младите публики. „Това е мисията на този спектакъл, който неслучайно тръгва от Българската телеграфна агенция“, подчерта Стоянов.

Допълни, че посвещава тази вечер на паметта на Александър Вълчев, дългогодишен директор на Националния политехнически музей и баща на Кирил Вълчев, генералния директор на БТА. „С Александър Вълчев, Радой Ралин и госпожа Весела Алексиева – Бранд, бяхме основатели на фондация „Райко и Радослав Алексиеви“. Радой Ралин и Александър Вълчев бяха най-важните движещи фигури, които върнаха паметта за Райко Алексиев в българското общество“, посочи Кин Стоянов и уточни, че става дума за периода 1990 -1993 г., когато е отбелязана 100-годишнината от рождението на Райко Алексиев. „Мисля, че баща ми и бащата на сегашния директор БТА направиха направо невъзможното, за да се върне Райко Алексиев в културната памет на българина“, каза той.

Запитан за самия спектакъл „Радой Ралин - една красива грешка“ и как са избрани произведенията за него, Кин Стоянов отвърна, че всичко се е случило съвсем естествено и непринудено. „Всичко стана в една изключителна емпатия и творческа атмосфера с Кирил Калев, който беше един от любимите композитори на Радой Ралин, с Михаил Шишков и с Лина Шишкова“, посочи той.

По време на самия спектакъл Стоянов разказа защо, когато става дума за тази 100-годишнина, той нарича Радой Ралин "една красива грешка". „Ако човек погледне назад и се опита да види живота му, то целият живот на моя баща, още от самото му раждане, се превръща в някаква красива поредица от неслучвания, несполучвания, от грешки, които се подреждат“, каза синът на сатирика. Допълни, че дори по силата на една красива грешка Радой Ралин се озовава и като доброволец на фронта. „А най-красивите грешки, които Радой Ралин правеше през живота си, това бяха неговите влюбвания“, подчерта Стоянов.

Документалният музикално-поетичен спектакъл започна със запис на гласа на Радой Ралин и с негови размишления за войната, писани, когато той е бил на фронта през 1945 г. Кин Стоянов посочи, че тази промяна в сценария се налага заради събитията в Украйна, към които вероятно самият поет не би бил безразличен. В спектакъла прозвучаха емблематични стихове, епиграми и песни, писани от сатирика. Те бяха изпълнени от Лина Шишкова, Михаил Шишков и Кирил Калев. Сред изпълненията бе и превърналата се в хит песен „Веселина“, която е част от репертоара на „Щурците“. Кин Стоянов разказа спомени за своя баща и за неговото творчество. Спомената беше и емблематичната стихосбирка „Люти чушки“ с епиграми на сатирика.

Сред гостите на събитието бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководителят на дирекция ЛИК доц. Георги Лозанов, поетите Георги Константинов и Недялко Йорданов, както и Петър Стоянов – президент на Република България в периода 1997 - 2002 г.

Както писа БТА, след премиерата си в София музикално-поетичният спектакъл ще гостува на 9 юни в Народно читалище „Надежда“ във Велико Търново. А на 29 август „Радой Ралин - една красива грешка“ ще бъде част от Празниците на изкуствата „Аполония“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Театро сълзи и смях

    5 0 Отговор
    Един добре контролиран "дисидент".
  • 3 МНЕНИЕ

    1 0 Отговор
    Ако на РР не му бяха дали възможност, уж да усмива тогавашният строй / от ЦК БКП / и народът под сурдинка да ги преразказва като апокрифна литература,...дали щеше да е известен като Ал.Солженицин

    Коментиран от #4

  • 4 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "МНЕНИЕ":

    Нарочно са го пускали за да казват - Ето и тогава е имало свобода на словото