31 Август, 2015 15:55 2 330 8

ГЕРБ трябва да плаща личните воаяжи на премиера с правителствения самолет

  • герб-
  • плаща-
  • личните-
  • воаяжи-
  • премиера-
  • правителствения самолет-
  • фалкона

Мнението е на Петър Кичашки, юрист и изпълнителен директор на Института за модерна политика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър-председателят кацна аварийно във Варна, защото колесниците на правителствения „Фалкон“ не се отвориха край Пловдив. Това четем и виждаме във всички информационни източници в страната. Безспорно е проблем, когато животът и здравето на един премиер, който и е да е той, са заплашени от такава техническа авария.

Според мен обаче в цялата случка има и още нещо, което създава поводи за фрустрация – защо премиерът въобще е летял с правителствения самолет вчера? Той е бил на сбирка на младежкото ГЕРБ във Варна, а от там пък е излетял, за да присъства на откриването на спортния обект „Колодрума“ в Пловдив. Няма капчица съмнение, че на двете събития Бойко Борисов е присъствал в качеството си на партиен лидер и на човек, чиято партия е де факто в предизборна кампания. Няма държавнически въпрос, който да налага присъствието му на което и да е от двете събития.

Тук се открива важен морален и принципен въпрос – защо един действащ премиер използва ресурсите на данъкоплатците, за да си прави кампания и да си поддържа партийните структури? У нас ползването на правителствените въздухоплавателни средства за лични цели се е превърнало в обичай. Помним как същият министър-председател, но в предходен мандат, возеше аматьорския си футболен отбор, както и разни поп-фолк певици, на борда на същия този правителствен самолет. А дори и да не се връщаме толкова назад във времето, пак можем да намерим примери за подобно неуместно ползване на публичен ресурс, когато премиерът пътува с правителствен хеликоптер на откриването на трибуна на стадиона на „Лудогорец“ в Разград.

Когато си правиш кампания с парите на данъкоплатците, това е проблем. Данъкоплатците не избират едно управление, за да му плащат личните воаяжи с цел водене на кампания. Те дават гласа си с надеждата да бъдат управлявани по-добре. Уверявам ви, няма български гласоподавател, който е съгласен избраните от него да харчат парите му за лични и кампанийни цели.

Да, но ще кажете, че Бойко Борисов е премиер дори когато върши чисто партийна работа. Той трябва да бъде охраняван, трябва да се предвижва безопасно. Спор няма. Само че на този въпрос има елементарно решение. Нека почерпим опит, да речем от САЩ, не е нужно да измисляме колелото.

В Щатите, когато един действащ президент пътува по кампанийни и партийни въпроси, или той, или партията му, покриват стойността на полета на „Еър Форс 1“. Да, един американски президент трябва да пътува с правителствения самолет и да се охранява от „Сикрет Сървис“ дори когато е в качеството си на човек, който прави кампания. Но когато това се случва, американската система изисква от президента и/или партията му да платят за пътуването.

ГЕРБ може да си позволи да плаща за личните воаяжи на Борисов. Според последните отчети на партията в Сметната палата тя има 10 596 000 лева на депозити в банки, от които печели лихви. У нас, за разлика от много демократични държави, информацията за цената на един полет на правителствените самолети се пази в дълбока тайна. Според публични източници цената на един воаяж с „Фалкон“-а струва около 20 000 лева без летищни такси, поддръжка и прочие. Ако се сложат в сметката, както би било коректно при пътуване от личен характер, цената става около 30 000 лева. При над 10 милиона на влог ГЕРБ може спокойно да си позволи да плати тези пътувания на своя лидер, които в момента се плащат от нас, данъкоплатците. Още повече че и тези десет милиона са от нас под формата на субсидия, но поне като ни „точат“ да не е два пъти.

Управляващите в България имат изключително ниска култура на уважение към ресурсите на данъкоплатците. Тук парите на държавата се разглеждат като лични средства на управляващите я. Няма и как да е иначе, след като родните управляващи разбират държавата и държавността като понятия, които се изчерпват със собствените им персони. Това е един от цивилизационните белези, по които си личи дали едни управляващи работят за себе си или за гражданите на държавата си. Дано премиерът няма повече усложнения с правителствените самолети, но и дано също така разбере, че данъкоплатците не го избират, за да прескача той като цветарка и да открива обекти и участва в партийни мероприятия. Управляващите трябва да развият елементарното уважение към избирателите си и поне да си плащат личните пътувания, вместо да изсмукват ограничените ресурси на най-бедния данъкоплатец в Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    0 0 Отговор
    напълно нормално би било да се плаща от партията
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    То и ГОСПОД не е съгласен с тия негови пътувания...и вече за втори път МУ напомня ама оня като не разбира от намеци ....може да го забие в някоя писта.
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Той и Станишко се возеше в не регистрирани лифтове ...ама бра страх като му се откачи кабинката.Ей хора,като се качите на чело на държавата какво ви става бе?Абе като не вярвате в Господа поне имайте си едно на ум,че все пак Господ ви наблюдава и следи всяка ваша крачка,дава ви знаци да не се замозабравяте,защото Господ е един,а всички останали сме простосмъртни,пък и има една приказка,че колкото си по на високо толкова по от високо ще паднеш.
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Аман от изпаднали от властта политици,дращещи със зъби и нокти да се върнат отново там.А иначе просташко -червената тактика на домогване до властта е до болка известна:"Ние сме си боклуци и нито ще станем по-добри,нито хората ще ни заобичат повече.Но като затиснем с оплюване,сплетни,слухове и вой до небето и за най-елементарните неща в момента управляващите до нашето ниво/дай боже и под него/,ето ни изплували на повърхността на блатото!"А на тоя платен "юрист" ще му кажа:Първо спечели ти и партията ти избори и тогава ако искате летете,ако искате пълзете.Аз съм гласувал за ББ и съм недоволен че ползва само един самолет,след като трябва да има и втори за личните му вещи....Защото ме кефи премиер-баровец като Берлускони и няма никакво значение каква е цената:)

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Чукча

    0 0 Отговор
    Този няма срама,но народът е казал-веднъж стомна за вода,дваж,на третия път се чупи.
  • 6 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Премиер-баровец, втори самолет за дрехите му...,миии, много си изтрещял к*во да ти кажа.
  • 7 Петър Кимонов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Я питай коня к'во мисли по въпроса...
    Пък ако е съгласен с теб- ходи цункай "банкянската мома", така и така я обичаш...
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Щом тиквата те кефи със селските си изпълнения и цигански кражби.