8 Септември, 2015 10:14 2 069 0

САЩ и Русия – знаци от новия период

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • черно море-
  • учения
САЩ и Русия – знаци от новия период - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Берил Дедеоглу, "Star gazete", Турция

НАТО провежда военни учения в Черно море, в които участва Украйна. Името на учението е “Морски бриз-2015”. Съдейки по това как те не се казват, например “Морски щорм”, може да се предположи, че целите на тези маневри са да подчертаят близостта на Украйна и Запада. С други думи, това е опит да се каже, че НАТО не заплашва Русия.

Но Русия не стои със скръстени ръце и в отговор на ученията, значението на които може да се обобщи с девиза “Украйна е с нас”, преминава в контраатака. Заедно с Белорус и Сърбия тя започва мащабни учения под името “Славянско братство”. Русия сякаш казва: “Ако Украйна е с вас, Сърбия е с нас”.

И така, НАТО и Русия встъпиха в грандиозна схватка посредством военни учения. Тази схватка не означава пряка военна заплаха един към друг. Даже не иде реч за това, че САЩ и Русия провеждат учения, за да изострят конфронтацията между себе си. Това е борба, насочена за определяне на границите на сферите на влияние в Източна Европа. Ако САЩ искат да привлекат Украйна на север, то Русия прави същото със Сърбия на юг. Сърбия е срещу Косово, Беларус срещу Украйна. По този начин Русия и САЩ си показват къде им е необходимо да се “установят”.

Близкоизточният проблем

С поглед към тези учения не е сложно да се разбере политиката на страните към Източна Европа. Актьорите играят толкова очевидни роли, че по тях може да се разберат държавите и тяхната политика.

Но когато става дума за Близкия изток, почти не може да се говори за политика на страните. В този регион, преди всичко в Ирак и Сирия, не става дума за толкова явно формиране на флангове, които могат да се нарекат “страни”. Освен това тук няма държави, намиращи се в пряка конфронтация един с друг. Конфликтът протича между разни групи. Кой на коя страна е, кой каква група поддържа – не е ясно. И да се каже, че САЩ и Русия водят опосредствена война, също не трябва. Всичко се обърква и от това, че действащите лица в конфликтите в Близкия изток не се ограничават в САЩ и Русия.

При събитията на Балканите, в Грузия и Украйна, на Русия и САЩ вече се отдаваше да действат, заобикаляйки европейските страни. И днес те могат да работят директно един с друг. И може би ще дойде ден, в който ще се появи договореност за това, че Сърбия ще провежда проруска, а Украйна проамериканска политика. Т.е. страните тайно ще постигнат консенсус по въпроса, кой на коя страна ще остане.

Опит да се реши проблема

Днес има нещо подобно за Близкия изток. Русия заявява, че може да вземе участие в борбата срещу Ислямска държава и демонстрира свой подход към тази организация. Всичко това показва началото на нов етап. Още повече може да се приеме, че това беше изявление на Обама, доколкото Русия има подобен подход.

Освен това, по време изявлението на руската страна съвпадна с провеждането на предварителните преговори. Специалният пратеник на САЩ за Сирия посети Москва и се срещна със своя руски колега. Темата – прекратяването на войната в Сирия. В този формат САЩ обявиха, че също водят преговори със Саудитска Арабия, чиято роля в сирийския конфликт не е неизвестна.

Това означава, че официалните лица на САЩ и Русия са решили да се хваната за работа, при това едните се заемат със Саудитска Арабия, а другите с Иран. Да се прогнозира какво ще стане по-нататък не е сложно. Вероятно европейските сили ще продължат да са извън играта. При това, както в Източна Европа САЩ и Русия ще проверят своите граници на влияние и при постигане на максимална договореност ще понижат градуса на конфликтите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА