Last news in Fakti

4 Юни, 2016 16:09 1 616 8

Новият Валенса?

  • новият-
  • валенса-
  • елжбета стасик

Днес той въодушевява масите така, както навремето това правеше лидерът на полската "Солидарност"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на  Елжбета Стасик в "Дойче Веле"

Той отрича да е герой или революционер. Високият мъж с бялата плитка на косата смята, че революцията означава разрушаване на държавните институции и законите. "Точно това прави полското правителство, а ние се опитваме да го предотвратим", казва говорителят на Комитета в защита на демокрацията Матеуш Кижовски. И допълва: "В този смисъл сме по-скоро контрареволюционери".

Неговото послание към сънародниците му, които не спират да протестират тези дни, гласи: никаква агресия, никакво насилие. "Ние не искаме нито да разцепваме обществото, нито да сваляме правителството. Става дума за това, управляващите да спазват законите. Ние защитаваме нашата демокрация и нашата свобода", казва Кижовски.

Поколението "1968" се пробужда

На поляците можеш да им отнемеш много неща, но не и свободата, уверява Кижовски, чийто думи много напомнят за бившия полски работнически лидер Лех Валенса. В началото на 80-те години председателят на синдиката "Солидарност" нямаше как да знае, че ще ускори пътя на своята страна към демокрацията.

Навремето Валенса въодушевяваше масите така, както прави това и Кижовски днес. Сравнението между двамата обаче не е съвсем уместно. Тогава ставаше дума за свалянето на един тоталитарен режим, а днес - за протести срещу курса на едно свободно и демократично избрано правителство. И Кижовски непрекъснато подчертава това.

Общото между двамата е техният особен талант да мобилизират масите. Някои говорят дори за харизма. Когато Кижовски основа Комитета в защита на демокрацията, съзнателно търсеше паралела с легендарната организация от комунистическо време - Комитета за защита на работниците от 70-те години, от който по-късно произлезе "Солидарност".

"Събуди се, не бъди пасивен"

Подобно на него, и сегашният Комитет в защита на демокрацията привлича преди всичко хората от големите градове. Масовите демонстрации започнаха през зимата на 2015 години при минус 15 градуса и стават все по-мащабни. Под въпрос е дали те ще принудят национално-консервативното правителство да промени курса си. Също така не е ясно дали с времето Кижовски ще се превърне в "новия Валенса". Самият той винаги отклонява въпросите за неговите политически амбиции и не обича да бъде център на вниманието. "Ние не искаме да сваляме законно избраното правителство. Искаме да предотвратим разграждането на демокрацията в Полша", повтаря често той.

Матеуш Кижовски отдавна знае какво е това граждански ангажимент. Неговите родители може и да не са били големи борци, но не са стояли настрана, разказва той. Баща му създал в местната църковна общност във Варшава един вид скаутска група, в която участвал и Матеуш. Оттогава насам той се ангажира на различни фронтове - защитава правата на разведените бащи и създава организация, която се бори срещу насилието срещу жените. "Събуди се, не бъди пасивен", гласи неговият девиз. "Хората трябва да знаят къде живеят, какви права и задължения имат и как могат сами да определят съдбата си", казва той.

Всеки сам кове щастието си

"След промените ние постигнахме много - полската икономика и мястото на Полша в света днес са много по-стабилни. Но ние се провалихме в изграждането на гражданско общество. В началото на трансформационния процес се говореше, че всеки има своя собствена съдба и сам кове личните си успехи. Никой обаче не се замисли какво трябва да ни обедини като общество", казва Матеуш Кижовски.

Той също се е борил самичък със собствената си съдба: зад гърба си има два брака, четири деца, прекъснато следване по математика, журналистика и теология. Чак на 30 години получава диплома за мениджър от частен университет. След това започва работа в една шивашка фирма. Между другото се изявява като производител на цветя и дилър в обменно бюро. Днес печели парите си като компютърен специалист.

Биографията му е типична за много поляци, които водеха тежка бора за оцеляване след промените в Полша и често сменяха професиите си. Без да го изказват гласно, много от тях се идентифицират с него. Малко след последните парламентарни избори миналия ноември полският публицист Кжищоф Лозницки публикува статия със заглавие "Трябва да бъде създаден един комитет за защита на демокрацията". Един приятел изпраща статията на Кижовски с кратък коментар- "Направи нещо от това!" Няколко часа по-късно Кижовски формира група във Фейсбук с името "KOD". За няколко часа към нея се присъединяват 300 души. Групата се разраства до 500 членове, а след няколко дена към нея се присъединяват хиляди поляци. Кижовски разбира, че виртуалното присъствие не е достатъчно. "Комитетът за защита на демокрацията" трябва да излезе на улицата.

Междувременно в цяла Полша възникнаха регионални и местни групи, създадени бяха структури в страната и чужбина. Скоро ще бъде създаден и мозъчен тръст. Комитетът за защита на демокрацията планира и собствена интернет-телевизия. Самият Кижовски вече е получавал смъртни заплахи в Полша. Известно време семейството му дори беше поставено под полицейска охрана. А той пътува из цяла Европа, разговаря с европейски политици и чуждестранни журналисти. Обяснява, аргументира и се усмихва. Наскоро той посети и Берлин, където беше посрещнат възторжено на една подиумна дискусия. "Очакванията на хората към нас са много големи. Много хора ни се довериха и аз не искам да ги разочаровам" споделя той. И продължава по пътя към голямата си мечта- изграждането на будно и активно гражданско общество в Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 2 Отговор
    Навремето солидарност бе инжектирана с милиарди от италианската мафия и ватикан. Сега тези се финансират от сорос и организират чрез сърварите в сащ от цру. Същите са като тези които биха тъпаните месеци наред по жълтите павета и сега си имат министри и тропат хора в брюксел и ню йорк.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Carfen

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Точно казано!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай хой":

    Италианската мафия с няколко милиарда победи Империята на злото в Полша!!!
    Умирам си от смях.Това ако го кажеш на някой поляк такъв шамар ще ти завърти, че никога повече няма да плешиш подобни глупости!
    Ти си един руски хибрид.

    Коментиран от #6

  • 5 Питащ

    1 2 Отговор
    Бай хой я кажи източника си за първото твърдение за финансирането на "Солидарност".
    А този умиращият се от смях, дано вече е умрял наистина, че да не флуди с тъпизми формирани в неговата чутура и представени като "новина" от първо лице.
  • 6 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "antimediator":

    Явно си от подрастващите с промитите мозъци.

    Прочети малко история и ще видиш колко банки и мафиоти са разследвани през осемдесетте и как войтех стана папа и какво се случи с предшественика му. Всичко е документирано и влязло в историята. Но нали вие сте като оня и затова го харесвате.

    А да ме плашиш с холери ясни няма да стане.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Опа грешка, извинявам се. Не беше войтех а войтила.
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор
    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2003-07-26&article=92143

    https://chitanka.info/text/32076/11