Last news in Fakti

4 Юли, 2016 15:13 1 756 4

Дамски гамбит в политиката

  • дамски гамбит-
  • политиката

Бъдещето на Европа в ръцете на три жени

Дамски гамбит в политиката - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бъдещето на Европа през есента ще попадне в ръцете на три жени – Ангела Меркел, канцлер на Германия, Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия и Тереза Мей, министър на вътрешните работи на Великобритания и вероятен лидер в надпреварата за бъдещ британски премиер. Вестник „Ди Велт“ възкликна: "Навсякъде само жени! Досега такава ситуация действително никога не е имало: три жени да „решават политическата и идеалната форма на Съюза“, в момент когато и Европа, и Острова, са разкъсани.

Женското трио след ноември може да стане квартет, ако Хилари Клинтън успее да спечели президентските избори в САЩ. Остава само женски глас да се провикне Vive la France вместо Vive l'Europe. Но кой знае политиката често е като футбола – пълна с изненади.

Този очертаващ се „властови матриархат“ в световната политика със сигурност си има причина. Тя може да е в нормалния факт, че политиката отдавна не е „затворен мъжки клуб“. Или в традиционното твърдение, че там, където мъжете се провалят, идват жените, чиито усет за остри и сложни комбинации, е безспорен. Всичко това може да мине за емоционално възкресяване на стари феминистки теории. Но би следвало да има и нещо рационално...

При очертаващата се женска партия в европейската и световната политика май ще трябва да се препрочете страхотната книга на Джон Грей - „Мъжете са от Марс, жените - от Венера“, в която се разглежда психологията на отношенията между мъжете и жените. Само дето ще трябва да се осмисля от политическа и геополитическа гледна точка. Или книгата "За рая и силата", в която Робърт Кейгън много искаше Америка и Европа да престанат да се преструват, че споделят общ възглед за света. Той казва, че американците са все едно от Марс, а европейците от Венера. Както и да е... Светът е пред вероятността стратегическата култура да се определя от... жени. И това няма да е маловажен факт, въпреки че няма как мъжете да излязат в геостратегическа отпуска. Да му мислят Владимир Путин и Си Дзинпин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    2 2 Отговор
    Game of Thrones - сезон 7
  • 2 555

    1 2 Отговор
    И в България президент ще е жена ...познахте ли коя е?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "555":

    Азис
  • 4 Morgoth

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "555":

    Тъй като всички си мълчат за кандидатите значи ще са известни партийни кадри, които не се нуждаят от реклама. Това също така дава почти сигурна победа за ГЕРБ. Ако ще бъде жена бих заложил на Фандъкова.

    ... и както винаги в този форум маймуни които надали са разбрали първия ми пост са плющяли минуси :)