Last news in Fakti

13 Октомври, 2011 16:52 1 286 1

Пламен Димитров: Положението в БДЖ е много тежко

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • бдж

В момента колективния договор е един от болните въпроси, но по-важното е преструктурирането на компанията и нейният оздравителен план , казва пред Факти.бг председателят на КНСБ

Пламен Димитров: Положението в БДЖ е много тежко - 1
БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министерството на транспорта предлага редуциране или разреждане на 182 влака, но кои ще са те ще се изясни след обсъждане с областните и общинските управи.

Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след среща на екипа му и синдикатите в БДЖ в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов. За бъдещето на компанията говорим с председателя на КНСБ Пламен Димитров.

До къде стигнахте с БДЖ?

Положението е много тежко. По колективния трудов договор, който за нас е ключов въпрос и който трябва да гарантира правата и придобивките на работещите в БДЖ, които не са чак толкова големи , но за сега не са гарантирани, та по този въпрос има съвсем малък напредък, т.е. има срещи, има разговори и много неразрешени въпроси по отделните текстове.

Предложихме днес на премиера като компромисен вариант понеже бяха сметнали мениджмънта на компанията, че 25 милиона лева допълнително на годишна база биха стрували исканията, които са формулиране в преговорите за Колективния трудов договор.

Ние им казахме, че в дух на добра воля, ако всички искаме да видим БДЖ стабилизирано и финансово оздравена ние правим стъпка напред и казваме, че се отказваме от допълнителните придобивки, които сме поискали и се връщаме на стария колективен договор, който действаше до април месец , който ми се струва, че и до момента се прилага и се изпълнява. С други думи компанията , ако това се изпълни, няма да бъде натоварена нито с лев повече, но искаме това да бъде гарантирано и подписано веднага в Колективния договор в следващите дни.

Ако не бъде подписан този колективен трудов договор ще има ли стачка?

Не само заради колективния трудов договор. В момента колективния договор е един от болните въпроси, но по-важното е преструктурирането на компанията и нейният оздравителен план , който ние още не сме видели как кореспондира с персонала.

Ще има ли съкращения?

Въртят се някакви числа от 3000 -1200 човека в публичното пространство, 182 влака като проект на съкращения онзи ден, после стана ясно, че те не били окончателни , че това щяло да се коментира с общините. Така, че всичко е в доста суров вариант, но въпросът е това как е да изпълним целта.

Основната задача е компанията да бъде оздравена. От догодина да не е на загуба , да е поне на 0, за да може да получи допълнително средства от оперативната програма за регионално развитие и транспорт за 2011 година, с която около 3 милиона евро са възможни да станат факт да могат да се направят сериозни инвестиции в локомотиви и вагони. Това би трябвало да е много сериозна глътка въздух за БДЖ и перспектива напред . За да не е на загуба догодина компанията трябва да водим много разговори за готовността на мениджмънта по всички въпроси

Въпросът с тези изчезнали вагони беше ли поставен в хода на дискусиите или просто не се стигна до него?

Не искам да коментирам това, това е работа на полицията и на органите да си търсят къде са те.

Има ли яснота дали правителството ще премахва тези гласове за прослужено време?

Ама как ще ги премахва, какви са тези глупости?! С нас тези идеи не са обсъждани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мургина

    0 0 Отговор
    И в НАП ще стане така, нали там жена му е директор УЧР, събра сумати служители "кадърни" завършили право във велико търново и благоевград