21 Август, 2017 06:00 12 313 27

Как Западът помагаше на Съветския съюз?

  • сащ-
  • ссср-
  • индустрия-
  • заем

Сталин признава, че почти две трети от големите индустриални предприятия в СССР са построени с американски материали или техническо съдействие

Как Западът помагаше на Съветския съюз? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Откъс от книгата “Капитализъм без граници” от Андрю Бърстийн, Издателска къща “МаК” ООД, София, 2012

След като социалистическите принципи на Ленин докарват руската икономика до банкрут, през 1921 г. той въвежда Новата икономическа политика (НЕП). Тя временно отменя някои видове контрол, отново позволявайки частна собственост на малки компании за производство и за търговия на едро и дребно. (Комунистите обаче запазват контрола върху тези отрасли, които Ленин нарича „управляващите тежести“, като тежката индустрия, минното дело, транспорта и външната търговия). Относно провалилите се социалистически методи, Ленин отбелязва: „Нашата програма беше правилна на теория, но неприложима на практика“.

Затова Ленин се обръща към западния капитализъм за спасение.

Предлага на западни фирми щедри „концесии“ в замяна на бързата индустриализация на съветската икономика. Английски, германски, италиански, шведски, датски и американски компании се втурват да правят летища и железопътни линии – да разработват златни, медни и железни мини – да строят нефтени рафинерии – и много повече.

Но преди западната индустрия да успее да построи наново разбитата съветска икономика, смъртоносен глад връхлита страната, подтиквайки Запада да организира масова помощна кампания. Числата за цялата западна помощ са изгубени, но се знае, че само Америка дарява 700 000 тона хранителни запаси.

Брилянтният германски авиоинженер Хуго Юнкерс проектира самолети и фабрики за Съветския съюз; английската компания „Лена Голдфийлдс” създава невероятно съоръжение за добив на злато близо до Витимск; германски, английски, италиански, шведски и норвежки компании повишават производителността в множество сфери, сред които земеделие, производство на машинни части и построяване на китоловни кораби.

Но заслугата за индустриализирането – доколкото изобщо го има – на Съветския съюз, е основно на американците.

Примерите са много: компанията „Форд Мотор” предоставя проектите и скиците на моделите си; праща инженери в Русия, които да помагат; и праща персонал на обучение в завода на „Форд” в Диърборн, Мичиган. Още: компанията „Остин” от Ню Йорк и Охайо построява огромните фабрики, необходими за проекта на „Форд” в Горки.

Кливландската фирма на Артър МакКий предоставя оборудване и експертиза, нужни за да се изградят огромните стоманени заводи в Магнитогорск. По време на този проект американците преграждат река Урал, построяват мощни пещи, осигуряват обучителни курсове на място и изпращат на обучение в Америка най-обещаващите руски работници.

Превъзходният инженер Джон Калдър от Детройт помага да се построят и оборудват заводи за трактори първо в Сталинград, а след това и в Челябинск. Калдър и американският му персонал издигат съвременна фабрика в Сталинград, която може да произведе 50 000 трактора годишно, с идеята да се нахрани държава, благословена с плодородни земи, но засегната от изостанало земеделие.

Великото постижение на американския капитализъм се проявява по време на първия петгодишен план на Сталин:

построяването на гигантската водно-електрическа централа в Днепрострой. Язовирът и централата в Днепрострой – най-големите в света – се превръщат в символ на съветската пропаганда, целейки да покажат превъзходството на социализма. Размерът на централата е колосален, времето за построяването й е рекордно кратко, производителната й способност – огромна. Всички тези факти се изтъкват от руснаците. Има само един факт, който пропускат да споменат: тя е построена от американци.

Полковник Хю Копър, създател на огромния язовир „Уилсън” в Мъсъл Шоалс, Тенеси, проектира язовир с дължина над 1600 м и височина 61 м, за да прегради Днепър. Когато е завършен, язовирът на Купър генерира 2 500 000 киловата електричество, превръщайки язовира „Уилсън” с неговите 456 320 киловата, в джудже. Днепър увеличава производството на електричество в Съветския Съюз пет пъти.

Има и други примери – всъщност Сталин признава пред свой американски гост, Ерик Джонстън, че „почти две трети от големите индустриални предприятия в СССР са построени с американски материали или техническо съдействие“ – но досегашните примери стигат.

Как СССР плаща за всичко това? Комунистите ограбват и продават превъзходни произведения на изкуството на чужди музеи – и отнемат на Православната църква историческите й съкровища (убивайки хиляди свещеници, монаси и монахини в същото време). ГПУ – тайната полиция – измъчва много руснаци, подозирани, че притежават ценности. Хора с роднини в САЩ са принудени да изпращат писма, молейки за долари, които държавата отнема в момента, в който пристигат в Съветския съюз. Като част от тяхната перманентна класова война, болшевиките екзекутират милиони за престъплението, че са „буржоа“ и открадват всяка лична собственост до последното пени.

При Ленин и Сталин съветският режим позорно следва политиката „Гладувай, но изнасяй“:

СССР изнася жито от „черната земя на Украйна“ – най-плодородната почва за зърнени храни – и причинява гладната смърт на милиони руснаци. В „Черната книга на комунизма” Никола Верт пише1: „Въпреки мащабния международен опит за помощ, поне пет милиона руснаци умират от глад през 1921г. и 1922 г.“. Често правителството разваля договори и не плаща на изпълнителите.

Последна е американската програма от Втората световна война „Заем-наем“. Германският историк Върнър Келър пише, че при тази политика „огромният индустриален потенциал на САЩ е предоставен безплатно на разположение на СССР“. По време на войната, по вода или въздух, към Съветска Русия се изпращат зашеметяващи количества стоки: суровини, съоръжения, инструменти, машини, резервни части, облекло, текстил, консервирана храна, брашно, както и огромно количество оръжия.

Заем-наем” е безлихвен заем. Нито едно пени не се изплаща обратно.

Излиза като подарък от капитализма за социализма – подарък за 10 милиарда и 800 милиона долара

– всъщност много повече, имайки предвид по-голямата стойност на долара през 40-те години на миналия век. Президентът Рузвелт искрено вярва, че „Сталин не е империалист“, и дава на съветския диктатор всичко, което може, без да иска нещо в замяна.

Превод: Алина Братанова


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    49 40 Отговор
    Единственото, което може да направим е да благодарим на западните империалисти. Ако не бяха те, не само че нямаше да спечелим Великата Отечествена Война, но и Рассия още щеше да е в 19-ти век. САЩ, БЛАГОДАРЯ!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Ловеца на поршета

    69 44 Отговор
    И въпреки всичката помощ тази държава пак си остава едно голямо блато.

    Коментиран от #13

  • 3 кирил

    52 38 Отговор
    сащ спасяваха 4 пъти руснаците от глад-1903,1921,1941-1945,1989.предстои и следващото.не само правителството на сащ а и американските семейства са събирали помощи.за това пише ленин в благодарствена статия във вестник известия.
  • 4 начо

    49 46 Отговор
    грешка е,трябвало е да ги оставят да мрат.след юдейско болшевишката революция този народ и държава са тумор за света
  • 5 PACO

    49 65 Отговор
    ....статията е една голяма соросодна лъжа.........
  • 6 По умен от простия избирател

    63 32 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Ако ги нямаше западните империалисти да открият втори и трети фронт ,щяхме да сме обединени германски щати.
    Впрочем нямаше да ни бъде лошо!
  • 7 Пацо

    27 32 Отговор
    От 1900 до 1945 година в САЩ изобщо не е имало глад и мизерия там които сутрин не яде филия с мед и масло е ял бой !!!! Работниците са работели на 5 часов работен ден с 5 дни в седмицата, и са имали 1 месец платен годишен отпуск, имали са и право на безлихвен кредит до 5 хиляди лв.

    Коментиран от #20

  • 8 Пазарен Либерализатор

    42 31 Отговор
    Четете, ушанки. И се молете да не почнат да ви плащат в рубли, че $ пак се покачва :)
  • 9 Д-р Фройд

    40 37 Отговор
    Дрън дрън чиста пропаганда я да каже кой му е спонсора
  • 10 Герберасите на власта

    49 35 Отговор
    Те и на нас сега помагат много разбиха ни предприятията , направиха ни гей паради и ни построиха "Американски тецове " от който да купуваме по скъп ток ,само че след време като се загубят документите ще окаже че само са ни построили тецове и са ни помогнали.
  • 11 Киро

    34 24 Отговор
    Копейкаджийските тролове наскачаха по амбразурите!

    Има факти бе, ушанки, казвайки на фактите лъжа само показва, колко сте жалки!
  • 12 Бургаския

    27 46 Отговор
    А СССР спаси света от Нацистка империя и арийската раса!Да сме благодарни,че СССР победи немците,защото ако немците бяха победили Б-я щеше да го отнесе голям за това,че не е пращала войници!!!
  • 13 Говньо

    11 17 Отговор

    До коментар #2 от "Ловеца на поршета":

    Аз ги слагам там под общ знаменател "Комуняшки КЕНЕФ"! Всичко което имат го дължат на хора като мене!
  • 14 стоян георгиев

    37 26 Отговор
    тази статия е пълен шок за пенсионирания милиционер и групата путинови тролове!тва беше една от наи-строго пазените таини в ссср,че комунизма е неспособен да измисли квото и да е.години наред ни учеха как съветските братя имали там едни таини военни разработки и технологии от друго измерение,а всъщност се оказва че квото им е направено и по-късно квото откраднаха тва е.затова и наи-новия руски танк,самолет,ракета са нивото на 60 те ,когато творяха за последно немските инжинери на хитлер.след това е само опити за подобрение и все по-лоши образци.в статията се забравя да се спомене, че комунягите деистват като обикновенни престъпници и не плащат за голяма част от придобитото ,като переодично се разсърдват на запада.в последствие направо крадат технологии,но са толкова зле че докато ги внедрят и те вече са остарели .и не само сталин и ленин плащат идустриализацията сваляики последната риза на народа си,тва бе до 1990 практика в целия соцлагер.все в недоимък все в мизерия ,за да пушат заводите и да се правят,нови и нови танкове самолети и подводници.щеше да е смешно ако ние не пострадахме толкова жестоко от тези ненормалници!
  • 15 someone

    26 44 Отговор
    Е вие надминахте себе си по лъжи и глупости ! Индустриализирането било благодарение на американците ?! хахаха по-големи глупости не бях чел като бъдещ историк - всичко в СССР е градено с колосален труд , къде и принудителен без никакви чужди инвестиции , СССР е бил категорично обграден от неприятели тъй като е първата социалистическа държава в тогавашния свят.От Запада Русия / СССР е виждал само нападения , грабеж и унищожение това е историческата истина.

    Коментиран от #24

  • 16 Бесен Язовец

    40 24 Отговор
    русия винаги си е била едно ГОЛЯМО ЛА-НО.Повлякоха към дъното и всички страни които бяха под тяхно управление 45 години.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ХХХХХХХХХХ

    34 9 Отговор
    Това е било голяма грешка на САЩ.
  • 19 One Wise

    4 18 Отговор
    Сталин е бил аватар в ръцете на евреите. Когато се осъзнава го отравят набързо. Ленин за добрата работа получава подарък супер луксозен хотел в центъра на Москва, който е произведение на изкуството и до ден днешен е №1 от забележете - евреина Хамър. До перестройката наричан Хамър център, в който достъпа на руснаци беше забранен, а след перестройката прекръстен на търговски център. Преди войната - Русия и Европа проспериращи, УСА - пред фалит, след войната - обратното. По интересен начин се източва руското злато - прочетете Валкирия, която стана бестселър .
  • 20 Божидар

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пацо":

    ама сериозно ли 5 000 лева безлихвен заем.
  • 21 Различен

    3 18 Отговор
    М-дааа! Съвсем нищо не са искали Хамериканците!
    Само една армия, която да насмете и претрепе японците, иначе нищо!
    И когато германците нагъзват 'втория фронт", следва: "Аман заман, чичо Джо, дай, настъпвай, че Хитлер ни нагъзи, да изтегли армии от втория фронт, иначе ни навряха обратно в океана!" Не че там не им е мястото!
    Оставям настрана, кога е открит той. Малко преди края на войната, когато трябва да се дели баницата, иначе няКОЙ щяха да останат без големите парчета баница, които взеха незаслужено!!!!!
  • 22 Име като гост

    12 8 Отговор
    Не е точно така! Американците услужливо за себе си постоянно "забравят" разни неудобни подробности. Истината е малко по-различна! За да има инвестиции в младата съветска държава, тя трябва да е отворена към света, а тя не е. Само преди десетилетие-две страната е преживяла гражданска война, няколко гладомора, стотици хиляди са разселени, а дълговете към чуждите страни съветското правителство отказва да ги плаща. Многобройни чужди инвестиции Ленин и компания ги национализират. Да не мислите, че Франция например ще е много щастлива да търгува с престъпния режим в Москва тогава - банда превратаджии, сифилистици, хомосексуалисти и т.н.? Следва брутална изолация от околния свят.

    В статията го и казват откъде идва индустриализацията в съветска Русия - от заграбеното злато и скъпоценности. Комунистите обикалят по целия свят и купуват технологии и техника, стратегически суровини, цели заводи до ключ. Построят вместо един завод - пет със същите чертежи. Самите американци признават, че е трудно да се работи с руснаците, защото те въобще не се интересуват от авторски права, лицензи и ограничения. Оттам идва индустриализацията.
  • 23 Име като гост

    5 9 Отговор
    Още един въпрос към предния ми коментар - да не би на американците да не им е плащано? Работили са там безплатно или какво? Защото е пределно ясно, че американците са били в съветска Русия поради възможността за бизнес, за печалби. Създавали са проекти, но на тях им е било плащано да ги създават. Строили са централи, но им е било плащано да ги строят. Като си строите къща и ви трябва проект, нали ще платите на архитект да ви го нарисува - архитектът ли ви построи къщата?

    А бруталното използване на милиони затворници и лагерници за прокопаване на канали, за разработване на рудници, за добив на ценни изкопаеми и дървен материал - американците ли го направиха? Това са милиони хора със съсипани животи, с разбити съдби и превърнати в роби - ще се гаврим с паметта им ли?
  • 24 стоян георгиев

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "someone":

    тва е старата версия убавец.комунистическата.истината е доста по-семпла.ссср е спасяван на няколко пъти от глад с напълно волни пожертвувания от европа и саш,а в последстве е индустриализиран от същите.ссср плаща част от заводите и оборудването други не изрязваики тези дето са инвестирали ,особено са нагли с американската помощ през втората световна.не само не връщат неунищожените през воината танкове,самолети,камиони и т.н. ,мо и не плащат и долар.даже не казват благодаря ,въпреки че техниката дето получават ги спасява в суперкризисни моменти!след налагане на желязната завеса ссср не измисля нищо ново технологично в никоя област и докато ползва немските плячкосани технологии и специалисти има някакви успехи да речем в космонавтиката или ракетостроенето.след средата на 70 те окончателно се вижда че не е способен да създаде нещо конкуренто именно щото немските технологии вече са остарели.
  • 25 Контра

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    БОООЖЕ КАЖИ КО ТИ ХАРЕСВА В СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ .ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПОРНОГРАФИЯ ИЛИ КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ ИЛИ ОБРАЗОВАНИЕТО ДЕТ ДУМАТА РОДИНА Я НЯМА АРМИЯТА ДЕТ НИКВА Я НЯМА И Т.Н. АКО ТУЙ ТИ ХАРЕСВА ЗНАЧИ ТИ НЕ СИ ЖИВЯЛ ДО 1990
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истината

    1 1 Отговор
    До Стоян Георгиев Много си далеч от истината, поне за авиацията и космонавтиката. Но явно не желаете да признаете : Първият спътник , Юри Гагарин и много други неща. Между другото Фон Браун помага на САЩ. Но явно Вие сте много над тези неща