6 Януари, 2012 18:06 2 781 7

България - отличничката, в която мъчно се живее

България - отличничката, в която мъчно се живее - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Симпатичен президент, здрави финанси, решителен курс към икономии и борба срещу корупцията - германската журналистка Карла Енгелхард хвали България и българите. Те самите обаче отдавна са се разделили с илюзиите.

България е европейски шампион по икономии - така е озаглавила Карла Енгелхард своя обширен радиорепортаж по повод 5-годишнината от приемането на страната в ЕС. Репортажът е предназначен за над 50 обществено-правни радиостанции в Германия, съобщава Дойче веле.

Много се строи в България, откакто страната влезе в ЕС: молове, хотели, магистрали. От Брюксел се стекоха доста пари. Доскорошният министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев самоуверено изискваше европейски траншове. Наскоро Плевнелиев беше избран за президент. Като строителен предприемач той е работил в Германия и за германски фирми - типичен представител на новото поколение български политици. Пред германската журналистка Росен Плевнелиев казва на отличен немски: „Аз съм символ на друга политика, нали така. Независим, млад, човек, който строи, а не съсипва.”

Щастие в нещастието

Симпатичният президент иска да обвърже България по-здраво към ЕС. Плевнелиев обаче не е съгласен неговата страна да плаща за други закъсали еврочленки, като например Гърция. В това отношение той е на едно мнение със своя приятел, министър-председателя Бойко Борисов, който казва: „Ами ние няма да участваме с пари, по простата причина, че ние сме най-бедната държава в ЕС.”

Репортерката на германското радио цитира Борисов още с думите, че богатите, но финансово недисциплинирани еврочленки би трябвало да свалят пенсиите и заплатите си до българското равнище. Едва тогава България щяла да помисли дали да не им помогне. „Дотогава не помагаме!”, категоричен е Борисов.

Около 200 евро е средната заплата на българите, пенсията е два пъти по-ниска. Най-бедната страна в ЕС още преди кризата си наложи безмилостни икономии. Навсякъде в публичния сектор се пести от разходи за персонал. В резултат публичните разходи спаднаха с 15 на сто. Снижи се и равнището на корупцията. Отскоро в България работи извънреден съд за борба срещу организираната престъпност, чиято цел е по-бързо съдопроизводство и конфискации на мафиотско имущество. Засега обаче за присъди само се говори. С напрежение се очаква следващият доклад на Еврокомисията. В предишните към България многократно се отправяха критики заради голямата корупция и неефективното съдопроизводство.

Най-ниска данъчна ставка в Европа, най-ниски заплати и стабилна банкова система - всичко това в момента привлича много гърци, които бягат от кризата в своята страна и искат да скътат на сигурно в България парите и фирмите си. Българският министър на икономиката Трайчо Трайков приема този факт със смесени чувства: "Това е щастие в нещастието", казва Трайков за германското радио и веднага добавя, че България много ще загуби от един тотален колапс на Гърция. Защото за съседната страна се изнасят български стоки на стойност над 1 милиард евро. Освен това, припомня Трайков, повечето туристи в българските зимни курорти идват от Гърция.

"Ще напусна тази страна!"

Много българи търсят работа зад граница, продължава Карла Енгелхард, която обяснява на своите слушатели, че близо половината еврочленки, включително и Германия, все още налагат ограничения за българските работници. Главният мотив на богатите страни в ЕС е страхът, че на трудовите им пазари масово ще нахлуят търсещи работа българи. Заместник-социалната министърка Диана Костадинова отхвърля тези страхове като неоснователни и дава примери с онези страни, които вече вдигнаха ограниченията за българи: там не се наблюдава никакво нахлуване, казва Костадинова.

Подобно на нея, повечето българи също вече са се разделили с илюзиите, обобщава германската репортерка и цитира анкета с хора на улицата: „Ще направя всичко възможно, за да напусна тази страна. Тук нямаме възможности за развитие, нямаме шансове и перспективи. Искам да отида в някоя по-голяма страна, може би в САЩ.” „Вдигнаха ни цените само, а животът се влоши. Както стана в Източна Германия след обединението. Не става така!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ирина вълчовска

    3 1 Отговор
    а защо въобще отидохме в европеиският съюз -ние несме за там- той ще се разпадне
  • 2 Коста

    2 0 Отговор
    Самото заглавие предполага проблема. Отличникът никога не живее лесно. От него се очаква да се справя сам и да не се оплаква. Другите ще очакват помощ, ще хитруват, ще търсят лесния начин.... Не хваля правителството, което изцежда и мен, но само последната помощ за Гърция е повече, отколкото сме профукали някога.
  • 3 Явор Иванов

    1 0 Отговор
    Ние не отидохме в ЕС - те ни взеха, защото сме им от полза за много неща ;) А в България положението скоро няма да се оправи, необходима е смяна на системата, смяна на начина на мислене, манталитета... Щом една Германия си дава около 10 г. да се оправи, представям си на България колко ще са и необходими.
  • 4 Господаря

    1 1 Отговор
    "Ще напусна тази страна!"..........ха,ха,ха,какво ми пука бе?Аз си пълня джоба и поколенията ми никога няма да имат финансови проблеми,а вие ако искате отидете и на Марс.
  • 5 До Гъзподаря

    1 1 Отговор
    И когато напуснат всички откъде ще си пълниш джоба бе, ще останете шепа прогнили олигарха и ще се изядете един друг. Истината е че богатите без масата бедни не могат докото виж обратното е съвсем в реда на нещата. Като сте толкова независими що не си направите един изолиран град и не се преселите там, ама щото тогава няма пред кого да показвате скъпите си коли и други простотии галещи егото ви страдащо от морална и духовна нищета.
  • 6 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Робски народ сме българите и ще търпим.Да живеят управниците,
    независимо комунисти ли,фашисти или извън земни.Те са по добрите играчи от НАС коментаторите!!и добре са подредили живота си!!
  • 7 комуниста

    0 0 Отговор
    Така трябва да бъде-всеки народ си заслужава царя.Нали искате демокрация-ми ето ви я.Кво се оплаквате?