Last news in Fakti

15 Юни, 2018 20:29 3 056 26

Симов: Прокопиев е предрусал с фентъзи

  • иво прокопиев-
  • александър симов-
  • аец-
  • аец "белене"

Тоя пич първо да ни обясни как унищожи "Каолин", а после да ни дава акъл за ядрената енергетика

Симов: Прокопиев е предрусал с фентъзи - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като за дълго време беше зачезнал от обществения хоризонт днес виждам, че господин Иво Прокопиев отново е дал признаци на политически живот. Медийният магнат е блеснал със статия против АЕЦ "Белене", написана в обичайния му стил - тюрлю гювеч от технократски дивотии, скука и политикономически клишета, скрити като някаква висша експертиза. Няма да давам линк, нито имам желание да споря с аргументите му, защото свещенно право дори и на олигарсите е да имат свое мнение по големите теми.

Статията на Прокопиев обаче освен на висша футурология (енергетиката на бъдещето щяла да бъде децентрализирана и близо до потребителите, разбирай значи, че всеки ще има в задния си двор енергоизточници за собствен кеф) залага и на една цифра - АЕЦ "Белене" казва той, щяла да струва 12 милиарда евро или 24 милиарда лева. И въз основа на нея шефът на кръга "Капитал" се впуска в обрисуването на мрачните хоризонти на огромна задлъжнялост, неефективност и тъмен апокалипсис за българската икономика.

И сега идваме до мистерията - как точно Прокопиев изчисли тези 12 милиарда евро. Обосновка на цифрата напълно отсъства. Човекът е решил, че това е сумата. Фактът, че не е ясно дали има инвеститор, какъв е той, какво ще предложи изобщо не го притеснява. Въз основа на хороскопа си в "Дневник" човек е стигнал до 12 милиарда евро и се е влюбил в сумата като тийнейджър в танцовите движения на Гери-Никол.

Само преди няколко години любимата ми неправителствена организация подло наречена Институт за пазарна икономика беше обявила, че цената на "Белене" ще е 11 милиарда евро. Тяхната формула на изчисление е ясна - взимаме първото ни хрумнало число наум, умножаваме по ръста на Путин, прибавяме броя на братовчедките на Медведев и събираме със сумата на хонорара, която "икономист" от ИПИ би взел за участие на конференция срещу минималната работна заплата и цената е готова.

Прокопиев сега е решил, че цифрата му е твърде постна и е сложил още един милиард евро от себе си, за да може да има поетична завършеност на твърденията му. В статията не е обяснено докрай как го е докарал до 24 милиарда лева и заради това съм склонен да го обвиня, че твърде страхливо е използвал въображението си. Можеше да каже направо, че АЕЦ "Белене" ще струва 100 милиарда евро и ще унищожи бюджета на ЕС. Или пък, че всеки българин ще трябва да даде заплатите си за 10 години напред, за да я има централата. Така щеше да се прояви като смирен защитник на народа и да грейне в революционен блясък.

Не знам какво е правил в свободното си време напоследък господин Прокопиев, но като прочетох текста му стигнах до извода, че е прекалил с фантастиката и предрусал с фентъзи. И си викам съвсем просташки и икономически неефективно - хайде тоя пич първо да ни обясни как унищожи "Каолин", а после да ни дава акъл за ядрената енергетика и за красивият вятър, който ще прави ток за всяко отделно домакинство. България живее в една самозатворена реалност от тъпотии, които се възраждат всеки път, когато у нас трябва да се случи нещо голямо и с мисъл за бъдещето. Тоест въпрос на време беше точно Прокопиев да изплува от блатото, а той и медиите му тепърва ще се развихрят. Ха на бас за 100 милиарда евро?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    15 26 Отговор
    Сомов, тъп си като сом приятел.
  • 2 Номер 12

    25 10 Отговор
    Прокопиев е крадец и тарикат, но е прав да се дразни, че се оформя огромна кражба в която той не е включен!

    Включете го бе, скрънзи бесепарски ...
  • 3 Само питам

    6 8 Отговор
    Защо Сашко не ни каже кои са 20-те причини да обичаш Америка, а се занимава с интриги?
  • 4 ЗЕВС

    17 2 Отговор
    Чест прави на "ФАКТИ.БГ", че публикува мнения от различни гледни точки. Всеки да си прави сам изводите!
  • 5 Стинг

    12 9 Отговор
    Къде са тия дето през 2005 твърдяха, че без въпросната АЕЦ 2015 ще сме на режим на тока? Симов , ти да познаваш някой от тях?
  • 6 Иван

    8 8 Отговор
    А на каква стойност определя Александър Симов Белене? Ако няма идея, защо да не е 12 млрд.?

    Коментиран от #7

  • 7 Санкция

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    През 2010г. Борисов и тогавашния кабинет изчислиха, че завършването на АЕЦ Белене ще струва между 8 и 9 млрд лева. Като се вземе заем за 20-30 години с лихвите сумата ще нарастне до 16млрд. лева, което беше в основата да се емитира държавен дълг (16млрд. евро, защото на хората им беше втълпено, че иначе държавата ще фалира). От тогава са платени между 1,4и 1,6млрд евро за реакторите, което ще рече че остават около 5млрд лева да се дострои всичко останало.
    В тези цифри си бяха калкулирали доста тлъсти комисионн.
    А и въпроса, къде са вложени останалите пари от заема е още без отговор...
  • 8 Батката

    6 11 Отговор
    Симов, сумата е 12 млрд. , защото на толкова се оценява от експертите проекта.освен статията на Прокопиев прочети какво казват и експертите по темата. И Прокопиев е прав, че подобна централа не ни е нужна. Енергетиката се развива, но не в ядрена посока. Това е остаряла и рискова технология. Пак за справка ще посоча, че в Саудитска Арабия строят 200 Гигаватова соларна централа за 200 млрд долара или2.5-3 по-евтино от проекта Белене.
    https://money.bg/investments/nay-golemiyat-solaren-park-v-sveta-shte-bade-v-sauditska-arabiya.html

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Владо Вр

    9 3 Отговор
    Колко пъти да го пиша? "Ак кую" - 4 блока за 20млрд $ от първа копка до ключ(приблизително 8,6млрд лева на блок, или 5млрд$).А,сега малко история! Цена за довършване на АЕЦ"Белене": при Костов(2001година)-2,7млрд$.При Симеон(2005год.)-3,2млрд евро, без да сме платили реакторите(по 1,6млрд евро на блок). Сега имаме полуготова площадка и готови реактори(платени). Да сметнем : 2 блока(нови) са 17,2млрд лева, ние сме влошили до сега м/у 4 и 5млрд лева(нека са 4),значи остават още 13,2млрд лева за довършване на централата. От къде да му се не види, се явяват ТЕЗИ 11 или 12млрд евро за довършване на проекта??? Това прави още 10,5млрд лева отгоре! КОЙ ид.иот прави тези сметки - да си скъса дипломите за завършено "некакво" образование. КОЙ лъже, и иска да открадне толкова милиарди допълнително??? КОЙ? КОЙ? КОЙ?
  • 10 Владо Вр

    0 0 Отговор
    "вложили"
  • 11 Владо Вр

    16 1 Отговор
    "батката", Саудитска Арабия има над 300слънчеви дни в годината, а в България са около 100.Иначе,само у нас фотоволтаиците произвеждат ток и през нощта - направо сме за нобелова награда по физика.

    Коментиран от #16

  • 12 ГосТ

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Батката":

    Хахаха Хахаха
    ай стига ве смешници. В Саудитска Арабия строели соларна електроцентрала. За това и ние трябва да построим.😂😂😂
  • 13 а ти си

    6 4 Отговор
    тъп.о комунистическо нищо. Бездарник, който плещи простотии. И ако не те мързи си вдигни задника и иди виж как работи Каолин вместо да дращиш по сайтовете.
  • 14 Няма значение

    5 4 Отговор
    Неговата медия не беше ли взела съвсем наскоро грант от една американска фондация в размер на милиони? Естествено, че ще плюе.
  • 15 Няма значение

    4 0 Отговор
    Преди да цъкате минуси. "Независимата" журналистика...

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/02/06/3124555_fondaciia_amerika_za_bulgariia_produljava_podkrepata/
  • 16 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Владо Вр":

    Епа, оно през ноща месецо им свети!:)
  • 17 GRAINIS

    5 3 Отговор
    Прокопиев е абсолютно прав за децентрализираните източници. В Калифорния вече има закон всяка нова сграда да се строи задължително със соларни панели на покрива. Подобен закон се готви и във Франция (след като закона за задължителни зелени покриви влезе в сила) и дори в мъгливата Англия ! До няколко месеца на пазара ще има вече и компактни домашни водородни електроцентрали за производство от вода на ток, топлина и водородно гориво за автомобила. Просто г-н Симов има обширни бели петна в пролетарско-увредения си мозък, нещо твърде типично за всички пациенти, диагностицирани с комуноиден синдром.

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Не желая да плащаме централа, която няма икономическа целесъобразност. И по остаряла и опасна технология.
  • 19 Шашнат

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "GRAINIS":

    Кви глупости пишеш бе.Ти за физика чувал ли си?
    Къв водород се върти в главата ти?
  • 20 Доктор Охболи

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Батката":

    Не се Батката, а Патката...наеш ли къде е Саудитска Арабия? Сгурно е нейде около Велиобритания, дето слънце се показва 100 пъти в годината...
  • 21 Стефан

    0 0 Отговор
    Прокопиев явно точи лиги и покрай Белене, все пак къде ли не открадна пари, защо да не го направи и в този случай.
  • 22 Ани

    0 0 Отговор
    Прокопиев се прави на невинен, а всъщност си е чиста проба престъпник!
  • 23 Токин

    1 0 Отговор
    Прокопиев винаги обича да дава акъл, но никога не обяснява как като е толкова мъдър, е стигнал до сегашното си положение с милиони кредити, които дължи на банки!
  • 24 Борис

    0 0 Отговор
    Прокопиев е един от грабителите на България, които си мислят, че всичко може да им се размине.
  • 25 Вили

    0 0 Отговор
    Прокопиев определено е въртял престъпни схеми
  • 26 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Дори не не прочетох цялата статия, но се чудя как някакво журналистче се опитва да разсъждава върху такива проекти. Явно в България експертното мнение е без значение след като само хора с тройки по математика ни поучават на икономика или други логични науки.