Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 10:01 5 999 31

Голямо поражение за Путин и Кирил

  • патриарх вартоломей-
  • владимир путин-
  • патриарх кирил

Предстоящата автокефалия на Украинската православна църква е голямо поражение за Путин и патриарх Кирил. Но за това те могат да се сърдят единствено на себе си, смята руският журналист Константин Егерт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Киевската катедрала „Света София" днес е музей, където могат да се разгледат едни от най-уникалните средновековни мозайки в Централна Европа. В началото на октомври в катедралата кипи усилена работа, издигнато е скеле, ремонтите са в пълен ход. Най-вероятно именно тук пратениците на Вселенския патриарх Вартоломей ще прочетат официалния декрет, с който на Украинската православна църква се предоставя самоуправление.

Тотален разрив

Засега точната дата, на която ще бъде провъзгласена автокефалията, още не е известна, но решението на Вартоломей вече доведе до пълен разпад на отношенията между Украинската и Руската православна църква. „Московската църква", както често я наричат в Украйна, е религиозен покрив на най-голямата православна общност в тази страна. Тя има административна независимост, но смята тъкмо Москва за свой духовен дом. Още през 1688 година Константинополският патриарх Дионисий предоставя на московските патриарси правото да назначават киевските митрополити. Възникнала преди близо 17 века, Константинополската патриаршия е най-старата измежду 15-те автокефални православни църкви и традиционно бива смятана за „първа сред равни". Днес патриарх Вартоломей твърди, че указът от 17 век е бил временно решение. Той възнамерява да възстанови върховенството на Вселенската патриаршия в Украйна и в резултат от това да даде на Украинската православна църква правото да бъде самостоятелна. През 1990-те години, след разпадането на СССР, в Украйна възникнаха две православни църкви, които тогава бяха обявени за нелегитимни. Сега Вартоломей отмени и това решение.

Московският патриарх Кирил реагира гневно: в началото на седмицата той постанови да се прекъснат всички официални връзки с Вселенската патриаршия. Това означава, че руски духовници вече нямат право да участват в общи богослужения с представители на Вселенската патриаршия, а руски богомолци не могат да получават причастие в църкви под егидата на Вартоломей.

Съперничеството между Руската православна църква (РПЦ) и Вселенската патриаршия не е от вчера. Константинополската църква наистина е най-старата, но в днешни дни е съвсем малка. Докато РПЦ е независима едва от 16 век, но пък в момента е най-богатата православна църква и има най-много последователи. През 1996 година тогавашният московски патриарх Алексий II за няколко седмици прекрати отношенията с Вселенската патриаршия поради спор, аналогичен на днешния: за православната юрисдикция в Естония. В резултат от този спор в Естония възникнаха две православни църкви. Едната е лоялна към Москва, а другата - към Вселенската патриаршия.

И все пак: кризата около украинската автокефалия е най-сериозната в по-новата история. След като Владимир Путин анексира Крим и на практика нахлу в Източна Украйна, патриарх Кирил верноподанически последва линията на Кремъл. В публичните си изяви той се гневи срещу „гражданската война в една братска страна" и нарича руснаците и украинците „един народ". Такива твърдения са далеч от реалността, те на практика изцяло игнорират руската инвазия и украинския държавен суверенитет. Местният лидер на промосковската православна църква в Украйна митрополит Онуфрий на практика върши същото, макар и по-предпазливо.

Загърбване на всичко руско

Не закъсняха и реакциите в украинското общество, което все повече клони към мнението, че „Московската църква" е агент на Путиновата пропаганда. С течение на времето съответно все по-интензивни ставаха и призивите за украинска автокефалия. През 2016 година руският патриарх Кирил отказа да участва във Вселенския православен съвет под председателството на Вартоломей на остров Крит. Кирил убеди и ръководителите на православните църкви на България, Грузия и Антиохия да последват това решение. За Вартоломей такива действия са очевиден опит да бъде подкопана собствената му позиция, поради което той втвърдява своята линия по отношение на Москва. И когато украинският президент Порошенко го помоли да даде независимост на украинската църква, Вартоломей веднага се възползва от момента.

Това не означава, че Московската патриаршия ще бъде забранена в Украйна. Тамошните закони гарантират свободата на вероизповеданията. Много епископии и енории ще продължат да смятат Кирил за свой духовен предводител. Въпреки това в Украйна върви процес на загърбване на всичко руско. Този процес беше ускорен от войната и занапред навярно все повече вярващи ще се присъединяват към новата независима Украинска православна църква. Тя от само себе си все повече ще се превръща в носител на украинския патриотизъм, подправен с немалко национализъм. Това е неизбежната последица от украинския национален градеж, който беше катализиран от агресията на Путин.

Най-големият победител в този процес е президентът Порошенко, който през 2019 година ще се бори за нов мандат. А големите губещи са патриарх Кирил и руският държавен глава Владимир Путин, които обаче могат да се сърдят за това поражение единствено на самите себе си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБЕ ДАЙТЕ И ГЛЕДНАТА ПОЗИЦИЯ

    44 21 Отговор
    НА РАДИО - ЕХОТО НА МОСКВА. САМО ТУЙ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СЕКИ ДЕН ЛИ ША НИ НАСАЖДАТЕ....????"";,,

    Коментиран от #25

  • 2 Ivan

    50 32 Отговор
    Доста изсмукана статия . Големият губещ е украинския народ.
    А както казва Кирил не е далеч от това , че са един народ с руснаците. Нещо като нас с македонците ...

    Коментиран от #7, #8

  • 3 православен

    45 22 Отговор
    Нямаме нужда от злобата на дойче зеле.
  • 4 Усмивката

    25 32 Отговор
    руският журналист Константин Егерт....запомнете това име ,щото е пътник.Като много от колегите му,дръзнали да излязат с публична критика по управлявленската политика на оррката
  • 5 Ха-ха-ха

    34 30 Отговор
    Там бяха големи атеисти и още са! Всичко е геополитика! Никаква религия няма в главите им! Сега им се връща, заради това, което направиха с нас и Македония след ВСВ!
  • 6 Да го кажем направо.

    43 32 Отговор
    Голям удар и загуба е за цялото православие и най-вече за украинският народ. Защото освен политически-сега разделят украинците и духовно---стара практика на Запада-разделяй и владей.

    Коментиран от #12, #23

  • 7 Усмивката

    28 29 Отговор

    До коментар #2 от "Ivan":

    Абе сравнението не е хич верно. Не спомням да сме извършвали геноцид от ЛЮБОВ над македонския народ .Както това стори Русия през 30 години на миналият век.
  • 8 Българин

    34 37 Отговор

    До коментар #2 от "Ivan":

    Какво губят братята украинци бе путлераст? Че няма да се кланят на руските попове от КГБ ли? И не ми цитирай какво бил казал цигарения митрополит Гундяев!
  • 9 ЯГН

    29 2 Отговор
    Който се смее последен, се смее най-добре.
  • 10 Усмивката

    36 34 Отговор
    Любовта на Русия към Украйна е свързана единствено с имперските им амбиции.Никакви православни мотиви няма в православните напъни на Кирил.
  • 11 Дядо Николай

    44 31 Отговор
    Много е смешно, когато дърти атеисти комунисти се тръшкат за православието и християнските ценности и за това, как големия губещ бил украинския народ. Руските православни скотове винаги са използвали църквата за своите имперски интереси. Да си спомним бесните им опити да предотвратят независимата българска екзархия и подлите номера на граф Игнатиев п чиито доноси султана е изпращал българските митрополити в Диарбекир. И когато султана дава независимост на Българската екзархия през 1872 година същите тези руски православни "братя" наложиха схизма на българската църква, която продължи до 1947 година. Хубаво е предателите русофили да си спомнят за тези неща, преди да се правят на ревностни православни християни.
  • 12 Ха-ха-ха

    34 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо.":

    Християните в Украйна са католици( Западна Украйна) и православни( Източна Украйна). Проблемът там и тук е ниският жизнен стандарт. Ако на изток имаше мощна не само военна сила, а и просперираща икономика, украинците никога нямаше да искат да се отделят от Москва. Същото се отнася и до нас. Обичаме руснаците, но Владимир Дудинцев е написал романа " Само с хляб не се живее".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дядо Николай

    15 21 Отговор

    До коментар #13 от "православен":

    Чадо, прочети #11 , за теб се отнася!
  • 15 Усмивката

    10 21 Отговор
    Кога една религия се превръща в демагогия.Ето това е пример ,като за учебник..Христос е казал ,злото поражда зло.Какво християнско има има на какви какви християнски ценности ще ме научи този патриарх.Едни да тънат в разкош и пари ,други да броят копейките.При това пари крадени и сдобити от насилие.Този патриарх на кой свят живее
  • 16 Mastikata

    23 28 Отговор
    Чувам неистов вой от руските подлоги - музика за ушите ми

    Коментиран от #26

  • 17 Mastikata

    21 26 Отговор
    Хахахаааа провалиха плановете на Путлер руския кагебеец да стане православен папа
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румбурак

    26 15 Отговор
    Примитивна пропаганда.
    Какво общо имат Путин и "агресията" му с разкола в Украинската Православна Църква, подстрекаван и финансиран от САЩ? Големите губещи отново са украинския народ и православните вярващи. Политиците нямат място в този спор. Това, че Петронерезът е намерил поле за полит-реанимацията си, не значи, че е победил, и още по-малко, че въображаемия му враг е загубил...
  • 20 Махно

    32 10 Отговор
    И България е преживяла църковен разкол.Имало едно време един Фори поп,демократ и поискал митрополитск и благини.И едни фондации задокеанси плащали масрафа за борбата му срещу БПЦ.НОМЕРА Е ДА СЕ ЗАТРИЕ ПРАВОСЛАВИЕТО.

    Коментиран от #22

  • 21 Едо

    3 0 Отговор
    НИЕ СМЕ КОНСЕРВАТИВНИ ХРИСТИЯНИ И ЗА ВСЕКИ ЕДИН СЛУЧАЙ, ЦИТИРАМЕ БОЖИЕТО СЛОВО. ,,...И тъй, няма вече юдеин или грък, няма скит или роб, защото всички сме едно в Христа Иисуса, нашия Господ". ,,Братя, едни казват ,,аз съм Павлов", други-аз съм Аполосов, а други-аз съм Кифов. Вие в Павловото име ли се кръстихте? Освен неколцина от вас, не помня да съм кръстил някого. Защото, ние в Един Дух се кръстихме и от Един Корен се напоихме-Господа Иисуса Христа!".
  • 22 Симо

    25 9 Отговор

    До коментар #20 от "Махно":

    Даването на автомафия на разколника Филаред не поражение на Путин, а на православието изобщо. сесия е най голямата православна страна . Ако се отдели заедно с други поместени църкви, вселенския патриарх става директор на водопад. Да не говорим че де факто църквата се разделя на две. Сета може да очакваме и признаване на Христофор Събев за каноничен. Беате кочината. И всичко за 25 милиона обещани но вселенския помияр от САЩ
  • 23 Цанко

    12 21 Отговор

    До коментар #6 от "Да го кажем направо.":

    По същата логика и ние не трябваше да имаме автохтонна и автокефална църква! Все едно да плюеш по Неофит Бозвели, Иларион Макариополски и др. борци за автономна българска патриаршия...

    Коментиран от #24

  • 24 Олеле

    18 6 Отговор

    До коментар #23 от "Цанко":

    Поредният бисер! БПЦ е автохефална бе, бастун! Откъде ви намират такива неграмотници в Козяк? Копи - пейст!Само там сте силни.

    Коментиран от #31

  • 25 Димитър

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "АБЕ ДАЙТЕ И ГЛЕДНАТА ПОЗИЦИЯ":

    Ехото на москва е чуждестранен агент в Русия, финансирано е от сащ, негови чести гости са навални и прочие отрепки на руската така наречена опозиция.
  • 26 Пунчо

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Mastikata":

    Откачалка!
  • 27 гост

    8 4 Отговор
    Аз така като ги гледам рушлаците са много близо до това да отхвърлят християнството и да приемат исляма ! Всичките им приятелски държави са само ислямисти ...
  • 28 Боли ме кОра за хохолите

    5 5 Отговор
    Има един много съществен проблем с украинската автокефална (автономна) църква. Вселенският патриарх Вартоломей няма право да издава документи, касаещи чужди епархии. Властта на Вартоломей е ограничена до Истанбул и близката епархия. В православието няма такава институция като папа или "глава на църквата", за разлика от католицизма, където папата е обявен за "наместник на Бога на земята". Именно затова Вартоломей извършва своего рода самоуправство, преструвайки се на нещо, което не е и не може да бъде. Признаването на отделна църква се извършва от т.нар. Вселенски събори, каковто събор не е свикван. Какво се получава - тук-таме някоя православна църква ще признае украинската автокефалност. Останалите няма да поддържат връзки с Украинската автокефалия в продължение на десетилетия, защото ще продължат да я смятат за незаконна. Така че, да, опитите да се унищожи Русия продължават, но и Украйна придобива все по-малко значение за Русия. Нека припомним, че след няколко години ще се прекратят транзитните операции с газ през Украйна, а ще има и други ограничения от страна на Русия, при това почти половината стокооборот на украинците беше именно с Русия, така че ситуацията с украинците е като да пишкат в млякото, което после ще пият...
  • 29 Ексреминатора

    3 1 Отговор
    Само на Вселенски събор с гласуване може да се даде автокефалия !!!
  • 30 Пеньо

    2 3 Отговор
    Нещата са ясни, Античовешката агресия неизбежно породи обратен ефект. Разбираемо е и поведението на българското безродие да защитава един кагебейски антихрист, нямащ нищо общо с православието - за 30 сребърника.
  • 31 Справка

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Олеле":

    "През октомври 927г. е сключен българо-византийски мирен договор, съгласно клаузите на който се признава титлата “basileus” на цар Петър I, който влиза в роднински връзки с византийския императорски двор. В т. нар. Списък на Дюканж (каталог на епископите, съставен от Du Cange) четем: “Дамян в Дръстър, сега наречен Дристра. При него и България беше почетена за автокефална. Той, по заповед на Роман Лакапин, се провъзгласи за патриарх от императорския синклит (съвет), а после биде низведен от Йоан Цимисхи.” Не се знае дали е издаден официален църковно-канонически акт за признаване на автокефалията и на патриаршеското достойнство на Българската църква, но навярно е имало такъв акт. Споменатото известие в Дюканжовия списък подкрепя такова предположение. Неговият съставител подчертава политическата страна на акта, като я счита по-съществена, определяща признанието от страна на църковния фактор."
    Явно лоботомията е масово извършена сред путинопитеците.