4 Февруари, 2019 20:29 6 675 40

Съвсем скоро Китай ще е номер 1. Във всичко

  • китай-
  • си дзинпин

През последните 40 години Пекин извърши скок напред, който е безпримерен в световната история

Съвсем скоро Китай ще е номер 1. Във всичко - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда: това е векът на Китай. Съвсем скоро той ще е №1. Във всичко.

„China First" - така е озаглавена новата книга на публициста Тео Зомер, която излиза тези дни в Германия. Зомер, който е дългогодишен главен редактор и издател на седмичника „Ди Цайт", публикува в изданието някои от по-важните си изводи в тази книга. Ето част от тях:

„19-и век беше столетието на Европа, 20-и - на Америка. В началото на това хилядолетие мнозина предричаха, че 21-ви век ще бъде столетието на Азия. Заблуда: това е столетието на Китай.

Непрекъснато четем вестникарски заглавия: „Китайците идват“. Но това е втората заблуда: китайците са вече тук. През последните 40 години те извършиха скок напред, който е безпримерен в световната история. БВП на Китай се увеличи 60 пъти, а доходите на глава от населението - 100 пъти. От 2010 година насам Китай е най-могъщата търговска сила в света, а от 2012 - втора по големина световна икономика. В рамките на следващото десетилетие Китай ще изпревари САЩ", пише авторът и припомня, че между 700 и 800 милиона китайци прескочиха границата на бедността и влязоха в средната класа. А според прогнозите, до 2020 година и останалите ще се отърват от бедността. През 2021 година доходът на глава от населението трябва да достигне 12 хиляди долара годишно. Очаква се до 2035 година Китай да се присъедини към средната група развити индустриални страни, а през 2049 да излезе начело, отбелязва Тео Зомер и продължава:

Китайският мастърплан

„Проектът „Made in China 2025" е грандиозна програма за икономическо развитие с цел до средата на следващото десетилетие да бъдат изпреварени всички индустриални държави. Дотогава в десет ключови промишлени сектора Китай трябва да се превърне във водеща сила, като за целта държавата подпомага индустриалците със стотици милиарди долари. (…) Президентът на Китай Си Дзинпин иска държавата му да стане първа сила в световната политика. Ръководството в Пекин смята да възроди величието и достойнството на китайската цивилизация и да остави зад гърба си униженията, на които страната е била подложена в продължение на стотина години след насилственото си отваряне към света в резултат от първата Опиумна война през 1839-1842 година. Лидерската воля на Си Дзинпин променя глобалното съотношение на силите. Той има велики планове за Народната република, която трябва да излезе от ролята си на регионална сила и да застане „в центъра на световната сцена". Си иска да превърне Китай в най-мощната военна сила, в най-голямата и водеща научна нация, в лидер на иновациите, в инфраструктурна суперсила, в предводител на борбата срещу климатичните промени, в световна културна и футболна сила."

Тео Зомер смята, че сред днешните политически лидери Си Дзинпин е единственият, който има глобална стратегия. Авторът дава за пример огромните китайски инвестиции за новия „Път на коприната" - предвидени са 1000 милиарда долара.

„Китай призова около 100 страни и организации да участват в изграждането на „Пътя на коприната" като процъфтяващ коридор за икономическо сътрудничество. Лозунгът гласи „омрежване", а целта е изграждането на инфраструктура: железници и пътища, тръбопроводи, електроцентрали, язовири, мрежи от оптични кабели - всичко това трябва да залегне в основата на един безпримерен икономически скок. (…)

Китайците напредват стъпка по стъпка, регион по регион, сектор по сектор - в съзвучие с древната китайска мъдрост „Когато пресичаш реката, трябва да опипваш със стъпалата камъните по дъното". И мислят много напред. До 2049 година, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на Китайската народна република, „Поднебесната империя" трябва да се превърне в една „богата, могъща, демократична, култивирана, хармонична и красива страна", пише авторът и отбелязва, че много държави по света възприемат китайския възход като заплаха:

"Китайският проект за новия "Път на коприната" изобщо не е толкова безобиден, колкото изглежда на пръв поглед. Със своите инвестиции и кредити Китай си създава сфери на влияние по цялото земно кълбо (...) и силно разклаща досегашния световен ред. (...) Редица наблюдатели дори виждат на хоризонта нова Студена война. Която, разбира се, няма почти нищо общо с едновремешния конфликт между Изтока и Запада, между Москва и свободния свят. Във военно и в политическо отношение Съветският съюз беше велика сила, но икономически нямаше никакво значение за Запада, който безболезнено можеше да налага на СССР ембарго, бойкоти или санкции. Съвсем друго е положението с Китай, чиято икономика е толкова тясно свързана с останалия свят, че една търговска война, камо ли пък Студена война, би била пагубна за мнозина."

Надеждата, че растящото благосъстояние ще превърне Китай в демокрация, се оказа илюзорна, пише по-нататък Тео Зомер и твърди, че Си Дзинпин не само е загърбил въведения от Дън Сяопин принцип на колективното ръководство, но и е създал условията за нов култ към личността, който много напомня на култа към Мао.

Когато в Китай се разсипе един чувал ориз

„Отменено беше разделението между икономика и политика, което просъществува известно време, при това не само в зачатък. Съвсем целенасочено Си взе всичко под свой контрол: партията, армията, предприемачеството, медиите. Той отмени ограничението от два мандата за президентския пост и вписа в конституцията „Мисленето на Си Дзинпин". И това не е всичко: Си е на път да покори обществото чрез една дигитална диктатура за контрол над възгледите и морала, която напълно засенчва Оруеловата „1984". Под ръководството на Си Китай поема по пътя от авторитарна към тоталитарна държава.

Си скъса и с културата на въздържанието, наложена от Дън - Китай се превърна в експандираща и „надцакваща" сила, а във външната политика Си практикува „дипломация на велика сила". Докато навремето Дън настояваше, че Китай не е модел за други страни, днес Си Дзинпин хвали своята система като образец за другите - като алтернатива на западния модел, който се характеризирал с „разединени общества, безкрайни смени на властта и социален хаос".

Все още не сме навлезли в нова Студена война, но поредната надпревара между системите вече е факт. Този път се броят не армиите и ядрените арсенали, а парите. Си Дзинпин превърна търговията и инвестициите в оръжия, а неговият „Път на коприната" му осигурява последователи по всички континенти. Крайно време е брюкселската общност да сложи на кантара икономическите шансове, свързани с възхода на Китай, и трезво да ги съпостави с рисковете за политическата сфера и за сигурността, извиращи от този възход."

В края на публикацията Тео Зомер пише: „Навремето казвахме: „Какво ни засяга, когато в Китай се разсипе един чувал ориз!". Случващото се в "Поднебесната империя" нямаше никакво значение за нас. Днес е друго: когато в Китай се разсипе един чувал ориз, трепери цялата Земя".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Osky

    18 52 Отговор
    Teо Зомер, ти като толкова много ги хвалиш тия крадци на технологии китайците, що не отидеш да живееш там ??????????

    Коментиран от #20, #26

  • 2 Гост

    65 10 Отговор
    Глупости, краля ни като слънце, каза че софия е първа (защото за герб сф е бг). Другите кучета ги яли.
  • 3 Контра седераст

    47 9 Отговор
    Гербави, учете китайски!
  • 4 Valio

    64 9 Отговор
    Китай много отдавна е номер 1,ама нали спукания балон САЩ ще им падне реномето та не се обявява.....

    Коментиран от #9

  • 5 Контра седераст

    29 7 Отговор
    Аз от години забелязвам, че седерастите ни омекнаха към Китай и вместо да кълнат и хвърлят жупел, са готови да станат китайски седерасти на хранилка към Посолството на поднебесната.
    Много са обтекаеми.
  • 6 TтТ

    9 25 Отговор
    Я напишете за Русия как е? С има няма 120 мил души! Китай 1,5 милярда души! САЩ 340 мил! ЕС 600 мил и кусур!
  • 7 abv

    27 20 Отговор
    И накрая балона Китай ще се спука защото природата ще си вземе своето.
  • 8 flies

    8 3 Отговор
    Браво!
  • 9 Ли Да цф

    13 18 Отговор

    До коментар #4 от "Valio":

    Е да, за това във всеки китайски град има американски квартал от емигрирали краварииии хахаха..... не се излагайте бе маймуни, има интернет, на живо всеки град се гледа.
  • 10 396

    21 2 Отговор
    А къде сме ние,в пейзажа?

    Коментиран от #14

  • 11 Tervel bitcoin

    29 7 Отговор
    Те вече са номер 1 и то отдавна
  • 12 учуден

    34 7 Отговор
    Китай отдавна е вече номер едно в света . Тия сега чак разбират !
  • 13 M. A. G. A.

    11 18 Отговор
    Китай не спазват никакви правила нито ги вълнуват патенти, ни лицензи, нищо. Тръмп е прав че западните компании трябва да се изтеглят от там. И ако се повишава цената на труд ще се повиши и цената на продукта, а ниската цена е най голямото предимство на Китай. Порше Кайен, което китайците изкопираха по нищо не може да се доближи до оригинала. А ако цената му стане сходна, кой ще го купи.
  • 14 ТтТ

    11 17 Отговор

    До коментар #10 от "396":

    Ние благодарение на комунистите сме в низините!

    Коментиран от #17

  • 15 Димитър

    39 3 Отговор
    Нещо много късно заби камбаната запада. Китай няма да стане номер едно, той вече е номер едно и то от няколко години, каквото и да говорят няколкото западни агенции и банки, които са се самонаели да казват кой какъв номер е. Крадял технологии? Ами ще краде, всеки би крал на тепсия, вие сами им натикахте тия технологии в ръцете от алчност, защото не ви се даваха няколко милиона долара за заплати повече у вас на запад.
  • 16 антисоросоид

    23 6 Отговор
    Обожавам Китай и китайките и силно ненавиждам сороските гендари
  • 17 много заблудени

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "ТтТ":

    Ама те и в Китай са комунисти! Там управлява Китайската Комунистическа Партия! И други партии ... няма!

    Коментиран от #29

  • 18 Владо Вр

    10 2 Отговор
    Един не много стар виц :"Запитали радио Ереван, кои са най - употребяваните думи на английски? Радиото отговорило - made in China". Вие си правете изводите! Е, не е задължително да учите мандарин, или кантонски диалект. Но, все пак!?!?!?
  • 19 Bay don4o

    0 8 Отговор
    Никога няма да позволим на чайника да доминира над нас, те са заобиколени от вражески държави, ще ги насочим срещу тях
  • 20 Abv

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Osky":

    Ти нямаш абсолютно никаква представа за Китай. Който е отишал там да работи или развива бизнес и през ум не му минава да се връща в БГ. Бил съм в Китай 8 пъти и активно търгувам с тях и свободно мога да ти кажа, че са далече пред западна Европа. Ако ти се отдаде възможност да отидеш в Китай, още на летището ще разбереш за какво става на въпрос.

    Коментиран от #23

  • 21 АборигенЪТ

    4 8 Отговор
    Китай е страна с население над 1.3 милиарда. Представете си всички бели хора (без руснаци и сърби) обединени в една държава с фокусирано правителство ... какво ще е Китай тогава ? Разбира се, никой не трябва да умаловажава напредака на Китай.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АборигенЪТ

    1 11 Отговор

    До коментар #20 от "Abv":

    Ако си чужденец, не можеш да отседнеш в 90 % от китайските хотели. Руско-червената пропаганда не се пласира отдавна.

    Коментиран от #24

  • 24 Abv

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "АборигенЪТ":

    Още един който не е ходил в Китай се изказва. Както вече писах, бил съм 8 пъти, обикалял съм поне по 3 различни града и винаги съм спал в хотел. Влез в booking и ще намериш хиляди хотели в които можеш да отседнеш в Китай.
  • 25 Комунизъма

    20 6 Отговор
    Това е Държавата с член1 , за по непросветените това е за ръководната роля на комунистическата партия. И ние щяхме да сме 300 пъти по добре, нали не мислите че нашия соц. щеше да стои на ниво 1989 год. Всички седерасти и миризливи злобни соросоиди виждат истината на живо, до къде води социалистическия строй, когато се върви по правилния път!!!

    Коментиран от #28

  • 26 Ако баба ти беше мъжка

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Osky":

    Много си назад в информацията.Отиди и виж и си поплачи.Поне 25г.си назад.Пореви си.
  • 27 Начо

    4 8 Отговор
    1.5 милиарда а даже една кола не могат да направят без да копират.китайската волекс е пълно външно копие на тойота Ярис,за качеството да не коментираме.преди година бях купил комплект лагери китайски и ги хвърлих със сто псувни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 TтТ

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "много заблудени":

    Умньо, там са 1,5 милярда умници като теб! Дето работят за 10$ на месец и са благодарни!Естествено всеки иска там да инвенстира! Прочети пост Nr6!

    Коментиран от #31

  • 30 Мнение

    7 2 Отговор
    При положение, че Китай имат в продъление на 20-25 г. ръст на БВП не по нисък от 5%, няма как да бъдат зле икономически, но това че сега са добре не означава, че след 10-20 няма да го закъсат. Достатъчни са само 2-3 големи грешки в областта на финансите една политическа и икономическа криза и милярдното население вместо предимство ще се превърне в неудържима тежест и тогава гигантът може да се сгромоляса със страшна сила. Това ще засегне и останалия свят, но в полека форма и така до следващите възходи и падения.
  • 31 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "TтТ":

    800 долара на месец е заплатата на квалифициран работник оператор на машина ,примерно стругар.Така беше преди две години сега ,не знам.В селското стопанство заплатите им са много по ниски.
  • 32 фжр

    7 2 Отговор
    Джон Кери преди няколко години каза: "УЧЕТЕ КИТАЙСКИ"

    Коментиран от #35

  • 33 123

    5 7 Отговор
    Поне във военно и политическо и социално отношение няма да са номер 1 поне още 100 години. По отношение на технологиите също не са много напред.
  • 34 Ката и така

    6 6 Отговор
    Във времето на соца имаше един виц:
    Трябва да догоним запада, но да не ги надминем. Защо ? Защото да не ни видят посраният задник . Та така и Цайника. Когато започнат да водят хорото с новости, а не лесни имитации от кражби, тогава ще са №1.
  • 35 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #32 от "фжр":

    Което изобщо не означава , че смята , че Китай ще надмине САЩ !!!! Щото има една дрееееебна подробност , която "петилетните" и "десетилетните" планове на Дзинпин не отчитат !!! Щото в тях всичко е в "идеалния" случай , без противодействие !!! Само че 90% от тия ръстове и износ са в направление САЩ и ЕС !!! Надявам се никой не е толкова наивен да вярва , че Африка , другата част от Азия и особенно Раша (хахаххахах ) могат да генерират и една десета от производството и износа , които Китай разви именно за САЩ и ЕС !!! И както се видя съвсем скоро , само ЗАПЛАХА от търговска война със САЩ срина годишния растеж на Китай с повече от 1 процент !!! А какво би станало при истинска такава и със САЩ и със ЕС ?? Щото основното предимство на което разчиташе Китай досега , беше евтината работна ръка , при това незащитена от никакви изисквания за условията на труд !!!! Което както е видно все повече не важи !!! И още повече с навлизането на изкуствения интелект и роботизацията почти всички производства които не са прекалено замърсяващи ще се върнат в Америка и Европа !!! В Америка още от преди 5-6 години благодарение на шистовата революция металургични и химически заводи , изнасени в Азия , се върнаха в Америка !!! Та не бързайте толкова с фанфарите , щото има един куп нещица , дето могат да сложат прът в колелото на "вожда" !!!
  • 36 1944

    1 4 Отговор
    китай е венецуела с ориз. комунизмът е единствено агония и безпрецедентен грабеж.
  • 37 Доктор Охболи

    2 0 Отговор
    Китай са държава от 4000 години...германците от 19 век.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Доктор Охболи":

    Ами и още 4000 години може да е държава и да не промени нищо в себе си !!! Примерно това , че през всичките тия 4000 години никога не е бил колониална сила и винаги политиките на управляващите са били насочени към това да контролират и потискат собствения си народ !! И не скачайте толкова с това , че са повече от милиард , щото ЕС и Америка взети заедно също са повече от милиард и то с 2,5 пъти по-голяма икономика и възможности !!
  • 40 ще бъдат

    1 0 Отговор
    Ама не във всичко... по въоръжение никога няма да изпреварят Русия, ако ще и задника да си съдерат!