4 Април, 2019 20:30 4 065 22

Германия е една от най-сигурните страни в света

  • германия-
  • кражби-
  • сигурност

И макар че ФРГ става все по-сигурна, жителите ѝ се чувстват все по-несигурни

Германия е една от най-сигурните страни в света - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2018 броят на извършениет в Германия престъпления е спаднал. Последно толкова малко престъпления са регистрирани през 1992 година. И макар че Германия става все по-сигурна, жителите ѝ се чувстват все по-несигурни.

Тенденцията се запазва: и през 2018 година в Германия са извършени по-малко на брой престъпления в сравнение с предходните години. Това става ясно от официалните данни на полицията, представени от вътрешния министър Хорст Зеехофер в Берлин. Според тях, през миналата година в страната са регистрирани под 5,4 млн. престъпни деяния (от измами до убийства). А това е с около 200 000 по-малко, отколкото през 2017 година. Последно нивото на престъпността е било толкова ниско през 1992 година. Процентът на разкриваемост на извършените престъпления през 2018 година също е повод за радост: 57% от престъпленията са били разкрити.

30% от престъпниците са чужденци

Особено при някои видове деяния - като кражби, проникване с взлом в жилища и джебчийство - има сериозен спад спрямо 2017 година. Що се отнася до извършителите от чуждестранен произход, техният дял остава почти непроменен: 30,5 процента от всички извършители на престъпления са били чужденци - спрямо 30,4 на сто през 2017 година.

Трябва да се отбележи, че статистиката на полицията не обхваща някои закононарушения, срещани при много от чужденците - например изтекъл срок на паспорта или друг документ за самоличност.

Германия е една от най-сигурните страни в света, макар и чувството за несигурност да е нараснало, каза Хорст Зеехофер при представянето на данните. Според него, това ще се промени, когато "увеличим личния състав и продължим да подобряваме материалната и техническа екипировка на силите за сигурност". По неговите думи, за истински успех ще може да се говори "чак когато тенденцията стане устойчива". В тази връзка вътрешният министър Зеехофер посочи срок от 5 години.

Насилието срещу полицаи

Една друга тенденция обаче буди безпокойство. Става дума за насилието срещу силите на реда - полицейски служители, пожарникари и участници в спасителни екипи. Заради зачестилите такива случаи през миналата година германското правителство промени този вид посегателство от "причинена телесна повреда" на "насилие срещу представител на държавната власт". Данните сочат, че този вид посегателства са се увеличили с близо 40% - общо 34 000 през 2018 година.

Изнесени бяха и нови данни за киберпрестъпността в страната. Интернет улеснява престъпността, свързана с наркотици и детска порнография, а т.нар. тъмна мрежа (от англ. dark net)*- скрит сектор в интернет - играе централна роля в това отношение. Там печалбите остават високи, а рискът да бъдеш разкрит - минимален. В сравнение с предходната година, през 2018 престъпленията спрямо деца са се увеличили с 6,7 процента - от 11 500 на 12 300, а броят на разкритите случаи е достигнал 9 357. Тук увеличението на разкриваемостта е 5,4 процента.

Над 20% се страхуват

Федералната криминална служба (BKA) е поръчала и допитване до 31 000 граждани, които в продължение на година и половина са били анкетирани за тяхното субективно усещане за сигурност в страната. Резултатите са доста интересни: по-малко от 1% са посочили, че са били жертва на по-сериозно престъпление; 9% не изключват вероятността да станат жертва на терористичен атентат; а всеки пети участник в допитването е посочил, че се чувства несигурен в квартала, в който живее. Чувството за несигурност е най-силно изразено сред жените и мигрантите. В източните германски провинции то е по-силно, отколкото в западната част на страната. Като цяло делът на хората, които се чувстват несигурни в района, в който живеят, се е увеличил драстично за 1 година: от 7,3% на 21,4%.

И още нови данни за престъпността, които обаче не са включени в полицейската статистика: през 2018 година в Германия са регистрирани 813 нападения срещу мюсюлмани и джамии - спад спрямо предходната година. Затова пък броят на ранените при тези нападения се е увеличил от 32 на 54 души. Смята се, че извършителите на тези нападения са основно хора от дясноекстремистката сцена.

*Т.нар. тъмна мрежа представлява част от www-съдържанието, което съществува върху т.нар. надградени мрежи в интернет. За достъп до т.нар. тъмна мрежа се изискват специфичен софтуер, системна конфигурация или специално разрешение за достъп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Германистан

    29 4 Отговор
    сигурни са само джихадистите. Меркел ги закопа.
  • 2 Пешо

    29 5 Отговор
    Дойче зеле и спираш да четеш.
  • 3 дада

    0 10 Отговор
    Aaaaaaa!??Kak,be!?Nali uj nalazili,ja emigranti!??? Ami tam, niama sudjutzi,niama apartamentchitzi! Niama kradlivtzi i lajtzi!Zakonat e nad vsichko i vseki! Ia 10 razliki s Bulgaristan! Otkriite gi!
  • 4 Ко мее еееееееееее€ееееее за севернаТурц

    20 4 Отговор
    Германия да го духа
  • 5 Давид

    3 9 Отговор
    В фейсбук страницата Антигерб сега рекламират - Радан Кънев , Слави Трифонов и прочие . Като конкуренти са им още по корумпирани от същата формация . Е какво се проповядва . Къде са новите лица . Боец и агента на Данс - Миленков . Първия бе кандидат на ГЕРБ преди години а втория агент под прикритие . Агентите на ДАНС са предимно икономисти с информатори - икономисти в частни фирми препиращи пари от наркотрафик и проституция тук и в Европа . Такива има във всички партии . И после Нинова се бори срещу Бойко . Глупости . Президента лае срещу всички корумпирани но няма осъден . Е сами преценете кой ни помага . Тръмп или Путин . Според мен са комбина . Вижте примера на Лукашенко от Беларус .
  • 6 Хасан

    22 2 Отговор
    Да бе ..сигурна ама някой бежанец може да те изнасили в басейна или парка

    Коментиран от #8

  • 7 DW-Меркел пропаганден машинен

    23 3 Отговор
    Толкова е сигурна държава Германистан, че жените не могат на Нова година спонойно да изляат на площада ??? За малките момиченца и басейните да орипомняме ли... ?

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    7 2 Отговор
    Да живее Германистан!
  • 10 сноу

    11 2 Отговор
    Абе веле ли сте курбелвеле ли сте ,що четете тия новини от немските вестници .В тях единственното вярно нещо е датата ,другото е Шменкел тъй ,Шменкел онъй .Че то едно време в Работническо дело само на първа страница пишеха за бая ви Тоша.Истинските вестници в Германландъто са турски,тъжна картина но изпращелите дойчовци ,сами си я нарисуваха.
  • 11 Чилбер

    18 1 Отговор
    Отдавна не бях толкова смешна статия. Определено мога да кажа, че в момента цяла Западна Европа е една много опасна за живот територия. Тук убийствата са в пъти повече от Източна Европа. Най - сигурни и спокойни към момента са Чехия, Словакия, Унгария и Полша.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ю Кортес

    15 1 Отговор
    Ако престъпленията са извършени от мигранти,обикновено не се регистрират и отчитат.така беше със стотиците сексуални посегателства в Кьолн и други градове.истинана излезе само благодарение на социалните мрежи.скоро Полша ще бъде много по добра държава за живеене в сравнение с германия
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 HAHAHA

    10 1 Отговор
    Само не ходете на Коледния базар....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ванката

    11 0 Отговор
    хахахахахахахахахаха така не се бях смял отдавна тия от дойче веле нямат спирка с глупостите си да не бях живял в германия да им вярвам ама то...
  • 20 гост

    9 0 Отговор
    Да, ама по статистики, скалъпени по предназначение. Реално пенсионерите треперят, редовно мигранти ги преджобват, просто се приближават и им взимат чантите, влизат им по къщите, а полицията е инструктирана да не ги записва, за да не се види колко зле е положението. Живял съм доста години там, имам познати, не съм трол, но в момента положението е просто страх от съществата без документи и произход, идеалните престъпници. Стъкмистика му се вика на това, а не статистика.
  • 21 Логика

    5 0 Отговор
    "Не вярвайте на социологическо изследване, което самите вие не сте фалшифицирали!" Това го е казал самият Чърчил. Иначе реакцията на читателите е показателна. Ще завършим с българската поговорка: "На лъжата краката са къси"....
  • 22 Кумчо Вълчо

    4 0 Отговор
    След като не отчитат престъпленията извършени от мигранти естествено че ще пада, а ние си мислим че стъкмистиката е дело само на НСИ.
    Честито на германците ,само ми е чудно защо жителите ѝ се чувстват все по-несигурни?