Last news in Fakti

24 Юни, 2019 08:12 19 156 55

Путин ли управлява най-големия съд в България?

  • алексей трифонов-
  • съд-
  • руско гражданство

Скандал около председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов и руското му гражданство

Путин ли управлява най-големия съд в България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По какво си приличат американският президент и български съдия, следовател или прокурор?

Американският президент трябва да е роден в Америка и да има само американско гражданство.

Член. 162 от Закона за съдебната власт повелява, че съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. Това изискване не важи за председателят на най-големия съд в България – Алексей Трифонов. Той е роден през 1972 г. в Курс, тогавашен СССР.

Той е дете на смесен брак и по традиция родените в онези времена деца се записваха със съветско гражданство. След разпадането на СССР Русия прие промени в законодателството, които

по ускорена процедура служебно преобразуваха съветското гражданство в руско такова.

Мълчанието на Алексей Трифонов по въпроса за неговото руско или българско гражданство, а може и да е двойно буди тревога, защото той през дългата си съдийска практика е газил закона.

Само да припомним, че на 27 ноември 2018 г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет игнорира мнението на съдиите от Софийския градски съд, които със значително мнозинство издигнаха за председател съдията от същия съд Евгени Георгиев, и избра с 9 гласа съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов за председател на най-важния окръжен съд в страната - Софийския градски съд (СГС).

За Евгени Георгиев гласуваха 4-ма членове на колегията.

Ситуацията допълнително се натегна от натиска, упражнен от кадровика в съдебната система Драгомир Кояджиков да не се чака делото по жалбата, с която се оспорва избора му.

Самият Евгени Георгиев оспорва избора на Алексей Трифонов с аргумента, че съдийската колегия не се е съобразила с решението на общото събрание на съдиите в СГС и така е нарушила принципа за последователност и предвидимост при кадровите си решения, защото в други случаи го е правила.

В началото на февруари Драгомир Кояджиков наложи мнението си да не се чака разглеждането на жалбата на Евгени Георгиев и Алексей Трифонов встъпи в длъжност.

Избухването на скандала с руското гражданство на председателя на СГС само поставя въпроса доколко

ВСС може да гарантира независимост на българската съдебна система от чужди влияния.

След анексията на Крим от Русия – Владимир Путин засили враждебната си риторика срещу ЕС и защитаваните от Общността ценности като върховенство на закона, разделението на властите, защитата на човешките права, частната собственост и демокрацията. Само да припомним, че опозицията в Русия беше унищожена, а актовете на гражданското общество се преследват с цялата сила на закона.

На 22 април журналистката Валя Ахчиева разкри в сайта euelectionsbulgaria.com, че съдия Трифонов, който е роден в руския град Курск през 1972 година, е вписан като български гражданин без законови основания. На този факт не е обърнато внимание и при първото му назначение като следовател през 1998-ма година, нито при преназначенията му като съдия, нито сега, при кандидатстването му за този ключов пост, с изключителен обществен интерес.

Защо никой от кадровиците в съдебната система не е проверил наличието на обективното обстоятелство: въз основа на какво правно основание и считано от кой момент, Алексей Трифонов е станал български гражданин?

Валя Ахчиева разкри, че българският Акт за раждане на Алексей Трифонов е съставен едва на 13.10.1988 година в Район „Илинден” на Столична община и на това основание Алексей е вписан в Регистъра на населението на българските граждани. Това са 16 години след неговото раждане. Трябва да припомним, че към годината на раждане на председателя на СГС 1972 година действа една Конвенция между Народна република България (НРБ) и СССР, за предотвратяване на възникването на двойното гражданство. Тя предвижда, че родителите имат една година да решат дали детето ще има българско гражданство и да се откаже от съветското. Припомняме, че първият български акт за раждане на Алексей Трифонов е издаден 16 години по-късно – 13.10.1988 година. Т.е. Алексей Трифонов е руски гражданин по действащите тогава законови текстове в СССР и България цели 16 години.

Валя Ахчиева припомня, че към 02.07.1972 година, когато се е родил Алексей в СССР е действала разпоредбата на чл. 6, буква „г”, от Закона за българското гражданство от 1968 година. Според този член, лицето не придобива българско гражданство към момента на раждането си, когато само единият от родителите му е български гражданин и детето е родено на територията на родителя чужд гражданин.

С други думи, дори да не беше сключен двустранен международен договор между НРБ и СССР / Конвенцията/, Алексей отново нямаше да придобие българско гражданство към момента на раждането си, поради действащата нормативна уредба.

Алексей Трифонов се скатава да служи в Афганистан?

Офицери от резерва, пожелали анонимност, разкриха пред ФАКТИ, че не е случайно, че 16 години след раждането му на Алексей Трифонов е издаден български акт за раждане. През 1988 г. СССР е затънал във военната си авантюра в Афганистан. Много момчета от смесени бракове, предпочетоха през 80-те години на миналия ХХ в. да имат зелен (тогавашен български) паспорт, вместо съветски.

Тъкмо тогава се появяват "белобилетниците" (наборници, освободени от военна служба поради непригодност). В средата на 80-те години на ХХ в. войната в Афганистан предизвиква ужас в съветското общество. За нея се носят страшни легенди. В Афганистан пращат провинилите се войници, процъфтяват войнишките издевателства, превърнали се в бич за съветската армия.

Алексей Трифонов е от 22 години в съдебната система.

Той започва кариерата си като следовател и работи една година в Столичната следствена служба. От декември 1999 г. до февруари 2005 г. е съдия в Софийския районен съд, а след това и в СГС. От октомври 2009 г. досега работи в САС. Съдийската си кариера прекъсва за кратко, само докато е назначен за зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Този пост заема от 6 март 2017 до 4 май 2017 г.

Преди 8 години Трифонов беше и член на ЦИК от квотата на ДПС, заради което по време на изслушването във вторник беше питан и за политически зависимости.

22 години един български съдия гази закона. Това става с мълчаливото съгласие на висши структури от съдебната система, които са натоварени със задачата да гарантират върховенство на закона и справедлив съдебен процес.

Недоумение буди факти, че резултатите от проверката за гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов ще станат ясни не по-рано от 12 ноември.

За тогава ще станат ясни резултатите от проверката. Все още няма гаранция, че тогава ще се проведе заседание или то няма да бъде отложено за по-нататък.

Кой стои зад Алексей Трифонов очаквайте в разследването на ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тооя па,тоя па........

    107 79 Отговор
    Другарю списвач и от ушите ви потече сороско семе,ама плювайте ще се задавите.

    Коментиран от #4, #44, #47

  • 2 Альоша Тотев

    85 42 Отговор
    Шумов, ми иди и питай Путин може лично той да стои зад него иди и го интервюирай хем после ще ни кажеш как се стои мирно на килима ?!
  • 3 Чаналова

    33 13 Отговор
    Так точно!
  • 4 Kcaniba

    55 33 Отговор

    До коментар #1 от "тооя па,тоя па........":

    И смазката му потече...
    ивоминджев ще да е бил другаря идеолог...
  • 5 Съдията

    45 16 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО НАПАДКИ ПАК ПО АДРЕСА НА ЛОЗАН ПАНОВ.! ЯВНО ВСС СКОРО ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ДЕБЕЛИТЕ.
  • 6 Main Fürher

    63 30 Отговор
    Че то в България от 1944 няма закони бе!Не знам кой е изненадан от поредният гаф в българското законодателство.От 1944-1989 комунягите си вършеха каквото си искат,а 1989 до сега и комунягите и мангасарите си вършат каквото си поискат.

    Коментиран от #45

  • 7 Съдията Дред

    59 33 Отговор
    Изпотрябвал му е на Владимир Путин СГС
  • 8 jambazina

    64 13 Отговор
    По какво си приличат американският президент и български съдия, следовател или прокурор? По Това, че са назначени от Путин!
  • 9 Български

    57 7 Отговор
    Има едно много просто решение и то като действие не е насочено непременно срещу Русия, а е просто ЗА България, и то е забраната за двойно гражданство, т.е да не може хем да си българин, хем да си някакъв друг. Двойното гражданство по принцип си е недомислица и недоразумение, човек не може да бъде в един случай един, а в друг- някакъв съвсем различен, особено ако нагласява нещата според това кое му изнася в случая (напр. като те спрат от КАТ да си покажеш личната карта на някоя западна страна).

    Коментиран от #24

  • 10 А стига бе

    57 23 Отговор
    Баууууууу-и Путин ви изяде соросоиди долни--само червени петольчки сьнувате бе...Той оня в Кремьл само това мисли и сучи-как да вкара руснак при сьдиите ни-- Путин на дали изобщо си има представа,че у нас има някой си Алексей Трифонов...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 немои тъи

    34 20 Отговор
    Тихомире, да връиш на лекар. Търсите под вола теле.
  • 13 Гецо

    43 24 Отговор
    Как му остава време на Путин да управлява Русия като е толкова ангажиран да дестабилизира България??!!!

    Коментиран от #15, #40

  • 14 Знаещ

    35 24 Отговор
    Освен съда, Джуджин държи, полицията, армията и огромна част от икономиката на страната ни.България е под руско робство!
  • 15 Глупостта лимит няма

    37 17 Отговор

    До коментар #13 от "Гецо":

    Що се правите на прости, Путин си има кукловоди, които редят международното им поведение. И ако се чудите защо в България всичко е криво и корумпирано, спомнете си, че правосъдната система е в основата. Когато тя е инсталирана по съветски модел, в съвремието води да олигархична безнаказаност

    Коментиран от #23

  • 16 хахахаххахаха

    31 12 Отговор
    КАКВИ СА ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ?????

    ТА НИКИТО ДИМИТРОВ Е С ДВОЙНО ГРАЖДАНОСТВО, ИЗКАРАЛ КАЗАРМА В ИЗРАЕЛ И НИ БЕШЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР И НЯМАШЕ ПРОБЛЕМИ! ХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХА
  • 17 Българин

    20 13 Отговор
    Крайно време е да махнем чуждите управници. Който подкопаха демократичните уснови в българия.
  • 18 Народе????

    26 25 Отговор
    Аман от ибрикчии рубладжии предатели
  • 19 лошо

    23 26 Отговор
    Няма откъсване от руските окови
  • 20 ПровикаМозъчна

    26 10 Отговор
    Може каква холовудска промивка - щом си роден в Русия, значи си лош за целия свят и със сигурност си първи приятел на Путин :)
    Дали в Либия/Авганистан/Ирак/Сърбия асоциират всички "англоговорящи" като първи приятели на Тръмп и ги пращат на клада? )

    Коментиран от #41

  • 21 ха ха ха

    18 10 Отговор
    Глупости на килограм! :D
  • 22 Патриот

    23 18 Отговор
    На всички средно интелигентни хора в страната е ясно, българската правосъдна система е изцяло под контрола на САЩ, посредством неправителствените организации в страната. Колко ли държавни служителя има в правосъдната ни система милионери?
  • 23 твхфх

    20 22 Отговор

    До коментар #15 от "Глупостта лимит няма":

    това е жалката истина...Русия управлява България през съда и прокуратурата..те пък от своя страна контролират партиите да вземат правилните решения в полза на Русия..всички приказки на партиите че са за Америка..Западна Европа и т.н. да просто цирк и лъжи за пред хората кой всъщност управлява...а именно този който държи прокуратура и съд..а те са по Съветски образец
  • 24 Олег

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "Български":

    В момента закона в РФ забранява двойното гражданство с друга страна, освен Израел. Дори и да е дете на смесен брак при навършване на пълнолетие е длъжен да избере едното гражданство и реално руския паспорт се анулира или остава единствен с възможност само за Израел. Само до 18г. можеш да ползваш двата паспорта.

    Коментиран от #55

  • 25 Димов

    17 8 Отговор
    Путин управлява всичко в България. Достатъчно е, че Лукойл държи петролният ни пазар. Цената на горивата определя всички останали цени. Това е един от двата фактора за житейският ни стандарт. Уж сме член на ЕС, а нямаме и капка гориво от сорта Брент.
  • 26 Димов

    21 9 Отговор
    Путин управлява всичко в България. Достатъчно е, че Лукойл държи петролният ни пазар. Цената на горивата определя всички останали цени. Това е един от двата фактора за житейският ни стандарт. Уж сме член на ЕС, а нямаме и капка гориво от сорта Брент. Всичко е сорт Урал, при нас.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Емил

    18 11 Отговор
    И питайте пак защо не ни приемат в Шенген! Докарто не отрежем пипалата на КГБ, ще бъдем европейци второ качество!
  • 29 Дж Сорос

    20 15 Отговор
    Стар съм вече и скоро ще се спомина. Скоро журналистчета мои ще трябва да си търсите нова работа. Обявавам конкурс за вас, който напише най-много простотии по адрес на Путин и Русия взема част от наследството ми !!!!!

    Коментиран от #32

  • 30 бай кочо

    2 0 Отговор
    а ъъъъъъъъ
  • 31 Случайно му хрумна

    12 4 Отговор
    Едно от условията за унищожаване на един народ е липсата на правосъдие.затова вестготите превземайки РИМ приемат и доразвиват римското правосъдие което е валидно и сега в модерния европейски свят то .ест щом има правосъдие едни народ не може да се погуби

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Димов

    12 4 Отговор

    До коментар #31 от "Случайно му хрумна":

    Друг начин е, да му натресеш демократична форма на управление, докато още не е готов за нея. Славяните са били много и силни, и според гръцките хронолози са управлявали демократично, но не са могли да направят държава, защото всеки се е считал за равен на другия и не е искал да става ничий васал. Вкарай демокрация в недорасло за нея общество и то ще се разцепи. Така западът потушава заплахата от нарастващи, потенциалноопасни врагове.

    Коментиран от #36

  • 34 ultra

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    ++++++++++!!!!!!!!!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Случайно му хрумна

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Димов":

    КАТО говориш за славяните не забравяй, че ние българите сами сме си създали държавата БЪЛГАРИЯ а не варяги(викинги)а наще съседи сърбите чак половин век след това защо ли защото побеждавайки источната римска ИМПЕРИЯ сме възприели най доброто от тях РИМ е основата на днешната европейска цивилизация къде е ходил ПЕТЪР ВЕЛИКИ на ЗАПАД НЕ В МОНГОЛИЯ какво срамно има тогава да се учиш от този който е по напред от ТЕБ и без хитрости господа Кан ОМУРТАГ След като побеждава Византия той възприема на 100 процентна тяхното държавно устройство и разделя на десет теми области Ханството така че не ми ги приказвай тези врели не кипели че някой иска да унищожи славяни и нас дори ти като си горски човек и не знаеш четмо и писмо как ще си държавнотворчески народ били много свободни къде в горите ли там всички са свободни ЩО не отидеш в рила и пирин на корени а се буташ в цивилизацията стига вече ние сме европейци за теб не знам но ще ти кажа какво казва ЩАСТЛИВЕЦА нека някой друг да ти поясни кой е ЕВРОПЕЕЦ НЕ Е ГЕОГРАФСКО ПОНЯТИЕ ТО Е СЪСТИЯНИЕ НА ЛИЧНОСТТА
  • 37 Тръмп

    8 10 Отговор
    Путин е ГЕЙ.
  • 38 Тръмп

    12 12 Отговор
    Русия е кочина.
  • 39 Хахаха

    5 1 Отговор
    Идиотизъмът е в действие.
  • 40 Умен

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гецо":

    Много просто!На Путин не му остава време да управлява Русия.Там е пълна кочина и разруха, но скапаното джудже мисли как да заробва по-слабите държави.Сега ясно ли ти е?

    Коментиран от #43

  • 41 Какво ни пука за Сърбия

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "ПровикаМозъчна":

    На кой му пука за Ирак и Сърбия бе?Ние сме в НАТО и ЕС.Набий си го в червената кратуна.Сърбия специално огън да я гори!

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Умен":

    Всеки идиот, се мисли за умен!
  • 44 Послушко

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "тооя па,тоя па........":

    Не знам да сме колония на Русия.
  • 45 От всякъде

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Main Fürher":

    Забележете, че никой не смее да задава неудобни въпроси на комундетата и техните ашлами. Браво на Факти !
  • 46 СърказамИлиПромивка

    6 4 Отговор

    До коментар #41 от "Какво ни пука за Сърбия":

    Или промивката е минала успешно или сърказма беше малко грубо. Сърбия ни е съсед и на нас ни пука да сме в добри отношения. Англия е положила достатъчно грижи да има разъдинения на Балканите и да се караме помежду си - и виждаш, че успешно до сега.
    Така че предпочитам да се разбирам със Сърбия, след като имаме общи истории и територии, отколкото да се боря в Ирак за алчността и лицемерието на новия ни брат.
  • 47 Кака ти Кури

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "тооя па,тоя па........":

    Пъпеш неузрял, аман от червена измет драскаща в сайта. Скрий се в мишата си дупка и чакай Путьката да дойде да те осемени.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ема

    6 3 Отговор
    Тези"Американски свине" лягат стават и единствено за тях къде има нещо руско да го унищожат да го изтрият да го залъчат случаят къкво общо има с избирането на американския президент или законите в Амерка са валидни и в България ?- това са продажници способни да направят всичко само само да угодят на кавбоите.
  • 51 Пешо

    6 1 Отговор
    Официално е обявено, че Съюз на съдиите в България се финансират от Сорос и това отдавна не е тайна за никого.
  • 52 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    АЙДЕ ПАК СЕ РАДВАЙТЕ НА РУСНАЦИТЕ
  • 53 Пунчо

    1 1 Отговор
    Измежду стотици магистрати на различни нива в нашите съдилища се появява един руснак (до 16 г. възраст) и системата се срива.... Ега ти системата...
  • 54 umen

    1 0 Отговор
    Evrei da uprawlyawa u nas -moze?Solomon Pasi?Rusnak-ne.
  • 55 Телевизора на Елвис

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Олег":

    Който обаче е в заварено положение с двата паспорта си дерзае. Много е удобно, защото не трябва да си вадиш визи. Нищо повече не ти дава.