Last news in Fakti

16 Юли, 2019 06:30 2 139 19

Меркел слуша националния химн седнала. Проблем ли е това?

  • германия-
  • канцлер-
  • ангела меркел

Колко трябва да знае германското общество за евентуалните болести на канцлера?

Меркел слуша националния химн седнала. Проблем ли е това? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко трябва да знае германското общество за евентуалните болести на канцлера? Меркел също има право на личен живот. И за нея важат същите правила, които важат и за всички останали германци, коментира Феликс Щайнер.

Защитата на личните данни в Германия е нещо неприкосновено. Дори най-тривиални неща като адрес, професия или възраст не могат да станат достъпни за останалите без съгласието на потребителя. Само че за политиците, включително и в Германия, важат съвсем други правила. Те трябва да разкриват на обществото и най-малките подробности - от бележките под линия в техните дисертации до последния цент допълнителни доходи. А когато някой има здравословни проблеми, за много медии щеше да е желателно федералната пресслужба да им изпрати медицинско свидетелство с пълен анализ на кръвната картина на съответния политик. Защото иначе всевъзможни шарлатани ще започнат да поставят диагнози от разстояние - колкото и тези диагнози да нямат нищо общо с реалността. Но нека бъдем честни, така ли е наистина?

Здравето като политически въпрос

Естествено, здравето на федералната канцлерка е политически и следователно обществен въпрос. Най-малкото защото ако тя има някакъв здравословен проблем, това без съмнение не би ѝ позволило пълноценно да изпълнява изтощителните си служебни задължения. Случаят обаче не е такъв. На въпрос, зададен от репортер, Ангела Меркел отговори: “Добре съм”. Само че едва ли някой ѝ вярва. Всички видяха кадрите с канцлерката, обзета от тремор при посещението на новия президент на Украйна Володимир Зеленски. И за втори път обхваната от тремор на официалната церемония по назначаването на новия министър на правосъдието. И третият случай на треморен пристъп - при посрещането на финландския премиер. Какво става, за Бога?

Покрай тези случаи става още по-явна съвършено променящата се роля на медиите. Защото Ангела Меркел не е първият германски министър-председател със здравословни проблеми. Вили Бранд, иконата на германската социалдемокрация, страда седмици наред от депресия и не е в състояние да изпълнява задълженията си. Хелмут Шмид, негов наследник на канцлерския пост, е припадал близо 100 пъти по време на своя мандат - дори в Елисейския дворец в Париж.

Разликата със случващото се днес е една: навремето никой не разбра за здравословния му проблем. Защото журналистите, макар и да са ставали свидетели на припадъците му, никога не са си позволявали да публикуват такива кадри. Самият Шмид е този, който признава за проблемите си, когато е на 95-годишна възраст - само една година преди смъртта си.

Право на личен живот

Сега Германия има канцлер, която, щом смята за правилно, слуша националния химн седнала. Това проблем ли е? Ако Волфганг Шойбле, който остана парализиран след опит за покушение върху него и дълго време се смяташе за престонаследник на Хелмут Кол, днес бе канцлер, германците отдавна щяха да са свикнали с подобна гледка.

"Аз съм твърдо убедена, че мога да изпълнявам задълженията си", заяви Ангела Меркел на пресконференцията с финландския премиер в сряда. За момента именно това изречение трябва да послужи като уверение пред разтревожените германци. В това обаче няма нищо лошо, защото и канцлерът има правото на претенция, каквато предявяват и всички останали германци - правото на личен живот. И това включва конкретния проблем, който в момента я измъчва.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Щонов

    24 1 Отговор
    Не, не е проблем ако иска даже и може да си полегне на химна.Това означава неуважение към химна , и неуважение към Германия !

    Коментиран от #5

  • 3 Хасан

    16 2 Отговор
    Да,си подаде оставка
  • 4 Проблем е...

    26 2 Отговор
    Проблем не е как слуша химна! ПРОБЛЕМ е, че тая затри Европа!( Добре дошли долна сган...)

    Коментиран от #6

  • 5 ...

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "др Щонов":

    Ще си полегне, и както е тръгнало, може и чело в пода да запердаши...
  • 6 1944

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Проблем е...":

    ако отиде при предателя шрьодер тогава е затрила европа.
  • 7 7777

    14 1 Отговор
    Раздялата с властта е трудно нещо. Както се пее в песента "Той тази власт ще я стиска до гроба" Тя няма воля да се откаже от властта, пази я с цената на публично унижение, ние искаме с имигрантите и с по-големи неща да се справи. Явно промяната в морала на политиците трябва да започне от Европа.
  • 8 злобар

    1 2 Отговор
    Просто й се пикае зверски на жената та го затапила , човешко е .
  • 9 Цар Вул

    8 1 Отговор
    "Аз съм твърдо уверена,че мога да изпълнявам зцадълженията си"!Кой знай дали,ама едва ли!!Още една "НЕЗАМЕНИМА"!!!На всичкото отгоре да стои права при изпълнение на химна??Аааааааа!!Забравих,че тя е от Източна Германия и става само при изпълнение на техния си химн!!!
    Дърт пърделник!!Отдавна е АУТ!!ДА Я МАХНАТ БЕ!!НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЯМААААААААААААА!!КАЗАХ!
  • 10 Биде

    7 8 Отговор
    Всеки човек, който чувства че не може да си изълнява ангажиментите си си стои в къщи! С пълна сила се отнася за тази която еднолично натресе на Европа орди от бежанци и инаковерци и тъй като не е инвалид изобщо не е редно да слуша седнала химна!

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Логика

    4 1 Отговор
    Въпросът е, дали Меркел въобще желае да слуша немския химн. Може да се види в YouTube отношението й към немското знаме: Merkel schmeißt die Deutschlandfahne weg.
  • 12 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Биде":

    Политиката е кокал, който никой политик не иска да пуска, ако ще да се унижава и да се влачи полужив. Те е просто човек и макар и да е много добър политик, този стрес си дава отражение, не виждам нищо лошо след толкова години управление, знакови промени и оставила следа в историята да се оттегли и да каже, стига, не се чувствам добре, много направих и съм горда, но сега трябва да спра. Защо не го правят политиците? И Данаилов и той едва-едва се движи, но не напуска общественното пространство, насила, набутано.

    Коментиран от #13

  • 13 Санчо

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Желае да си довьрши знаковите промени. Пьк после да си иде сьс цялата променена Европа,оставяйки една "нова"с фередже и шалвари с нов канцлеракт.
  • 14 Европейската измет

    3 0 Отговор
    Не може да стои права,защото веднага ще и се разтреперят мартинките.Боклук!
  • 15 Елементарно е

    5 1 Отговор
    Наакала се е.
  • 16 Цукало

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Биде":

    "Бежанци"??? Докато има такива като ТЕБЕ, които титулуват навлeцume "бежанци", ще има и такива като НЕЯ да ни ги нарисат!!! Толеpacmuяma yбива!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Цукало

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Цукало":

    Да се чете: ... да ни ги наТрисат!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Любопитко

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Адолф Хитлер":

    "Мила родино" се появява през 1885, а БКП (тогава - БРСДП) - 6 (шест) години по-късно. Та, думаш, "Мила родино" била "комунистическа повърна"??? Я пак?!?!?