16 Юли, 2019 13:00 1 994 24

Расистките забежки на Тръмп: Това е катастрофа за САЩ

  • доналд тръмп-
  • расизъм

Свикнали сме този американски президент да напада политическите си врагове. Но това, което си позволи по адрес на четири депутатки от Демократическата партия, си е чиста проба расизъм и сексизъм, пише Мартин Муно

Расистките забежки на Тръмп: Това е катастрофа за САЩ - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свикнали сме вече с непредвидимите ходове на 45-ия президент на САЩ. Но това, което Доналд Тръмп разпространи в неделя от мобилния си телефон, бе необичайно дори за политик, за когото обидите и хулите са част от ежедневието.

Тръмп призова няколко представителки на Демократическата партия с миграционен произход да се върнат в родните си страни. Той не назова имена, но бе ясно срещу кого бе насочена атаката му: групичка млади депутатки от Камарата на представителите - Александриа Окасио-Кортес, Аяна Пресли, Рашида Тлаиб и Илхан Омар. Всички те са с по-тъмен цвят на кожата, три са родени в САЩ, само Оман е от Сомалия.

Като време и съдържание медийната атака беше много добре пресметната: тя дойде в деня, в който Тръмп обяви мащабни акции срещу пребиваващи нелегално в страната хора - без разрешение за престой, и броени дни след като той трябваше да погребе своя план, предвиждащ при бъдещи преброявания да се задава и въпросът кой е американски гражданин и кой не.

Расистко-сексистки език

Трябва да разбираме така централното послание на президента: вие не сте част от нас, не сте от "народа на Съединените щати". Показателно е, че Тръмп визира не само мигрантския произход, но и пола на депутатките. Той посяга към добре познатата дяснопопулистка карта "ние срещу тях", позовавайки се на цвета на кожата и на произхода. Но отива и по-далеч: допълва расисткия аспект със сексистки. Жените-политици нямат място в неговите светоглед. А от опита си дотук с Тръмп знаем каква роля им отрежда той.

Това, че със своя фойерверк в Туитър американският президент противопоставя младите амбициозни жени в политиката на грандамата на демократите Нанси Пелосипоказва колко склонен е разделя каквото може. И се проявява като добър ученик на бившия стратег на предизборната си кампания Стив Банън - човека, който днес се опитва да обедини десните радикали в Европа.

Катастрофа за САЩ

Този туит на Тръмп се цели в твърдия му електорат - възрастните бели мъже. Имаме си работа с президент, който точно година и половина преди следващите избори вече очевидно се намира в предизборна кампания. Колкото повече наближава денят на вота, толкова повече ще виждаме Тръмп да се радикализира.

Все по-ясно става, че неговият проект "Да направим Америка отново велика" се основава на изключването: небелите и жените трябва да вървят там, откъдето са дошли. И това е катастрофа за Съединените щати, за които интеграцията на всички преселници някога беше държавна философия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    6 28 Отговор
    След Кеденеди е време нягой да гръмне и тоя палячо!
  • 2 снайл

    6 26 Отговор
    Тоя е луд за връзване!
  • 3 мислещ

    14 8 Отговор
    Фейк нюз...нито стана ясно къде и ак е засегнал пола на депутатките, нито националността има общо с раса. Типичен пропагандистки бълвоч.
    Тръмп не е стока, но не заради това, в което го обвиняват комунягите и истинските расисти от ляво, а точно защото той на практика не прави нищо срещу тях и дори насърчава политиката им (Регулярни гневни туийтове не се броят. Дори и на туийтове не го докарва особено).

    Разбирате ли колко гениална е манипулацията и разделението?
  • 4 Гост

    14 7 Отговор
    Закривайте краварника! Този ще му сложи кръста.
  • 5 Гост

    4 27 Отговор
    Абсолютен психопат, расист, сексист, нацист и ксенофоб! Този е за затвора! И ще си го получи веднага след престоящите избори! Още малко остана да вършее...

    Коментиран от #8

  • 6 Консерватор

    26 1 Отговор
    Няма по-голям вой от този на либерал, на когото му е посочено мястото.

    Коментиран от #23

  • 7 666

    8 6 Отговор
    Че тоя ненормалник от къдее бе,нали щатите са по млада държава от чорапите ми 😃😃😃😃
  • 8 мислещ

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Пропусна да отбележиш как белите, мъжете и хетеросексуалните са превъплъщение на злото, "анти"-расисте и "анти"-сексисте. Алах акбар. Нали така беше?

    Коментиран от #12

  • 9 Жанбо

    2 10 Отговор
    Ирландски или шотландски гъсок. Доналд.
  • 10 силно заинтригуван

    21 1 Отговор
    Човека си е абсолютно прав - на който не му харесва да си се прибира там където е дошъл(явно е по-хубаво там). Аман от тази безкрайна толерантност и опасения да не се засегне някой. Тотален крах предстои в обществата при такива изродени псевдо толерантности.
  • 11 Адолф Хитлер

    8 8 Отговор
    Доналд си е пич!Бий цветнокожите имигранти Доналд! България+САЩ=Нацистка Германия+Царство България!!!
  • 12 Гост

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "мислещ":

    Това е твое виждане и не ми пробутвай твоите тези!
  • 13 Behemoth

    5 9 Отговор
    Щом популизма победи демокрацията е мъртва ...и Хитлер така е дошъл на власт с демократични избори....когато едно общество колапсира интелектуално демокрацията се самоубива ритуално ....

    Коментиран от #15

  • 14 Електрошок

    14 1 Отговор
    Тръмп е много по-земен от еврогейските боклуци.Оценката му за ЕС е най-точна!
  • 15 Електрошок

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Стига ръси глупости в луксозна опаковка!Хитлер не идва на власт чрез популизъм!Състоянието на Германия е такова,че появата на лидер като него е неизбежно!Интелектуалният ти колапс е очевиден!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 петър

    18 1 Отговор
    Дони е пич. Вярно че малко прекалява но се стигна до там белите да бъдат подтискани от черните затова и мерките са твърди. Вижте какво става при нас с циганите и тогава го упреквайте.

    Коментиран от #19

  • 18 Електрошок

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Behemoth":

    Леко!Кръвното!Много се бъгна коментара!Чудя се как успяваш да интегрираш,базирайки се на солидни фундаменти ,шибаното неофашистче и помиярче и колапса на деградиралото маргинално население!?А отговора ми го предизвика неудачният и често повтарян пример как е дошъл на власт Хитлер!
  • 19 Електрошок

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "петър":

    Браво Пешо!С три прости изречения-право в целта!
  • 20 Morgoth

    6 1 Отговор
    Изказването на Тръмп определено е расистко, но той не е виновен, че 4-те крайно леви и изключително агресивни в анти-Тръм риториката си представители на демократите са жени. Ако сред тях имаше мъж и той щеше да бъде пратен да си ходи в родината на дедите.
    Все пак от изключителна важност е да не се пропуска, че изказването е сексистко, защото ако е само против имигрантите, то хората които ще се възмутят са малко. Дори може повечето да го подкрепят. Друго е когато кажеш, че изказването е против жените - те са над 50% и като се добавят имигрантите мнозинството е гарантирано.
  • 21 Тодор

    10 1 Отговор
    Твърдо съм за Тръмп! Рано или късно,някой трябваше да каже
  • 22 Мекленбург

    0 10 Отговор
    В бантустана Тикволандия личи, че всички искат да бъдат прости поне колкото вожда. Коментарите чупят мивки
  • 23 ...

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Консерватор":

    И по-мелодичен;-)...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.