Last news in Fakti

17 Юли, 2019 08:00 2 982 19

Ударът по НАП – хакнаха ни по бели гащи*

  • хакер-
  • нап

Никой не одитира, не контролира, не изследва, не анализира критичната инфраструктура, не се спазват норми и стандарти

Ударът по НАП – хакнаха ни по бели гащи* - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека временно успокоим топката по отношение на пробива в киберсигурността ни.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Николай Слатински.

Разбира се, можем като в русская деревня да нададем боен вик: Наших бьют! И да скочим най-патриотично в защита на нашето управление, жертва на международното положение.

Можем, разбира се, да се изпъчим най-опозиционно и да започнем не принципно, а по принцип да ругаем нашето управление, без значение от конкретния повод, просто защото ни е паднало за едно страшно воле.

Аз, обаче, ще кажа следното в 4 длъжки изречения.

1. Ние сме вече в Рисковото общество, в Обществото на рисковете, в което вече и превенцията не работи ефективно, а е нужно ранно сигнализиране; това ще рече, че трябва да изградим система, която да „прослушва“ процесите с цел предвиждане на т. нар. Черни лебеди, т. е. неизвестните неизвестни; да, те са по принцип неуловими, но така ще могат да се хванат поне Сивите лебеди, т.е. известните неизвестни и Сребристите лебеди, т.е. неизвестните известни, а който не е изградил такава система, не е пренастроил националната си сигурност на вълна Третото десетилетие от Третото хилядолетие, и не е способен да дири Черни лебеди и да се готви за тяхното противодействие и минимизиране на последиците от тях, е обречен да бъде хващан много често по бели гащи.

2. Ние бяхме на няколко пъти предупреждавани за уязвимостта на киберсигурността ни със сривове на различни сайтове и изтичане на поверителна информация, но не се взеха никакви високо професионални мерки; а това бе покана за още по-сериозни удари. Както казваше моята баба, стара-майка, Който не разбира светкавицата, го треска гърмът!

3. Темата за непрофесионализма не е опорна точка, не е формален източник на критично вдъхновение - това е проблемът на проблемите и всеки, който може сравнително обективно да оцени професионализма в администрациите на всички нива, ще ви каже, че нивото на професионализъм е паднало опасно ниско и това е не само защото се уреждат свои хора на всички постове, а и защото не се разбират съвременните процеси, съвременните тенденции в управлението и съвременните подходи в мениджмънта, а се парадира с пропагандни трикове, с убеждението, че нещата се решават по телефона и с устни заповеди Я виж там поправи нещата!, вместо със залагане на децентрализацията и координацията за сметка на централизацията и командването, даже командоренето.

4. Никой не одитира, не контролира, не изследва, не анализира критичната инфраструктура, не се спазват норми и стандарти, липсва реална представа за нивото на уязвимостите в държавата, това ще рече, че се управлява слепешката, на принципа Проба – грешка – пак проба – пак грешка; мениджират се сложни процеси с елементарни решения, хвалби и търчи лъжи и не само без науката, но против науката и дори напук на науката, а самата наука е натикана в мазето н държавността.

Ето защо не е важно дали международното положение е ударило вчера киберсигурността ни; не е важно и кой е за и кой против конкретната власт.

Важното е, че е имало уязвимост и тя бе пробита.

Както сочи науката, рисковете се хранят с уязвимости, те експлоатират уязвимостите, те ни пробиват през уязвимостите. Затова трябва да се управляват, а не да се подтичва след тях.

Ето защо най-важният извод от случилия се пробив на киберсигурността ни е, че трябва да започнем да минимизираме уязвимостите си и да управляваме рисковете си.

Това ще рече, че трябва да имаме друго отношение към управлението на държавата.

Което значи, че държавата ни трябва да бъде управлявана по качествено нов начин. Така, както тя се управлява напоследък, повече не бива да бъде управлявана.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    10 5 Отговор
    И сега, Маринов, Гешев, Безлов и подобни мекотели май ще трябва да ходят в Москва да, се извиняват на Путкин... 😁😁😁
  • 2 огАзен

    13 2 Отговор
    ...........Направо с изути гащи !!!
  • 3 Да се знае

    22 3 Отговор
    Да ! Некадърници ни управляват във всички области ! Приоритет е не сигурноста на гражданите а как и от къде да се краде !
  • 4 Мордекай

    5 13 Отговор
    Какво да ти отговоря , дай си сам отговор колко нелепи са глупостито които за пореден път си наджуркал в клюкарника. Перфектна организация и работа на службите , за 24 часа го пипнаха мишока-хакер. Сега 20 години в кауша за назидание и скоро нема да чуем за такъв проблем

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Иво

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мордекай":

    Пипнали са с ма не този дето трябва. Цвлата държава е пародия като тебе
  • 6 Боклук

    8 0 Отговор
    Толкова сте зле че и гащите не сте се сетили да си събуете за максимално удоволствие
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сега пръкнаха яко кибер експерти?

    1 0 Отговор
    Всяко второ плямпако сега се пише за разбирач по кибер сигурност.
    Та и Слатински, барабар Петко с мъжете.
  • 9 Фак на тия факти

    0 2 Отговор
    Подлогите от факти пак лаят! И дете няма ви повярва.
  • 10 Хайл

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мордекай":

    Пипнали друг път-той ударил държавата и не си е покрил следите ли? Как мислиш,не изгоря бушон по веригата ли 😁

    Коментиран от #16

  • 11 3333

    5 0 Отговор
    Слатински е абсолютно прав. Всяко министерство поддържа паразитна структура инспекторат с огромен щат и огромни заплати точно тази структура трябва да е отговорна за превенцията и проверките и професионализма на служителите, но те напрактика са назначени на шуробаджанашки принцип, замитат проблемите и до там се свежда дейността им. Или да ги закриват или да ги накарат да работят.
  • 12 ванката

    4 0 Отговор
    че вие кога не сте били по бели гащи ??? а да когато ви гледат отзад хората си мислят че сте с кафеви...
  • 13 В КАБИНАТА НЕМА ПИЛОТ

    5 0 Отговор
    Това навярно е част от ШОУТО да искаме повече кинти за СУПЕР КОМПЮТЪРА И НОВиЯ ПРОеКТ НПО ПО НС на Цветан Цветанов, който проект се роди навярно след многото молитвени закуски при поръчващите музиката?
    Преди години имаше един виц, който и днес е актуален:
    Другарят Чаушеску отива на обяд, а за вас народе : Народна музика!

    Коментиран от #18

  • 14 Готин ама не съвсем

    3 0 Отговор
    Искам уволнения на всички нива и оставка на правителството! За какво се вземат тези безкрайно големи заплати?? Уволнения, включително и портиера, защото и той е на роднински принцип там!
  • 15 Тцтцтц

    6 0 Отговор
    Помните ли как преди има-няма 6 месеца проглушиха ушите и изпразниха кесиите на дребните работодатели....да защитават личните данни на своите клиенти/пациенти!!!!! То не бяха картотеки,защитени надлежно,то не бяха "облачни сървъри"....Абе мани-бегай ! Щменти-капели,пунта-мара...
  • 16 Byg

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хайл":

    Ударил държавата , нищо не е ударил освен , че вече е роб на службите , ще им слугува до живот. А иначе какво , 3% данни , егенета , които за щяло и нещяло се раздават каде ли не, на тия листъовки с протестите , референдуми , мобилни оператори , абе навсякаде и данъчни декларации които и без това не са тайни . Само червените тролчета виждат края на света , не бойте се това е края на компартията което виждате , не е края на света.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Byg":

    Не вярвайте за никаква атака.Това е атака по мозъците ни
  • 18 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "В КАБИНАТА НЕМА ПИЛОТ":

    Само с калинки до тук се стига!
  • 19 ???

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Byg":

    Поне се научи на правопис.По-добре недей то както е тръгнало няма нужда от такива хора.