8 Август, 2019 19:04 4 911 11

Георги Дренчев: Нямаше да излъчат Гешев, ако медиите не бяха на 111-о място

  • георги дренчев-
  • либерта-
  • иван гешев-
  • медии-
  • медийна свобода

На мнение съм, че по-лошо управление от това на Бойко Борисов България не познава, емблематично с посредствеността, корупцията, арогантността си и с маниера си за непогрешимост

Георги Дренчев: Нямаше да излъчат Гешев, ако медиите не бяха на 111-о място - 1
Снимка: Либерта
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Дренчев представя себе си като обикновен граждани, който непрекъснато се "обаждам" по чуствителни за обществото теми, защото се чуства длъжен да заяви своята позиция. За други е познат като организатор на най-големите и особено популярни през 90-те години "изложби-базари" за дрехи, обувки и други промишлени стоки, които са предвестници на днешните молове. "А третата, най-голяма група, изобщо и не предполага за моето съществуване", казва той.

Роден съм в София преди 49 г. и в целия си съзнателен живот, изключвайки двете години казарма, се занимава с частен бизнес, като е минал по "веригата" - заведения, магазини за дрехи, търговски площи под наем, жилищни площи под наем и луксозно жилищно строителство. Разказва, че в ролята си на предприемач се е сблъсквал с различни по своето естество проблеми, които са изградили в него твърда и непримирима гражданска позиция по много теми. Те получават своята платформа с откриването на Фейсбук в България.

"За съжаление, Фейсбук стартира у нас с най-упадъчното и корумпирано управление в най-новата ни история и бързо се превърна в платформа на политически коментари, мнения и страсти, които често излизат извън добрия тон", категоричен е той.

- Вие сте сред добрите приятели на покойния вече Валери Тарандов, от чиято смърт днес се навършват четиридесет дни и която раздели хората дори и във Фейсбук. Защо не можем да възприемаме стърчащите люде, „летящите хора“, а искаме да ги потопим в мириса на лук и пържено?

- На този фон с веселите си и неангажиращи, но в същността си критически статуси, се изявяваше Валери Тарандов, чиято смърт отбелязва четиридесет дни днес. Един критичен ум, който често оставаше неразбран, но никога не си позволи обида или реч на омразата спрямо критиците си (което е мека дума, защото тези хора често не познаваха граници и омразата им беше смазваща). Напротив, отговаряше интелигентно и незлобливо. Доста често ние в България обичаме да етикетираме хората, да ги обличаме в клишета и стереотипи, а когато това не ни е възможно и те са плашещо непознати и неразбрани, ние веднага ги отричаме и мразим. Това е някакъв синдром, който ни е дълбоко насаден и е трудно лечим. Разбира се, хора като Валери, които стърчат над останалите, са винаги лесна мишена, а неговият маниер да приема всичко в себе си и да излиза със смях от всяка ситуация, вероятно му е причинявала много болка преживе. Най-тежко е за клоунът, когато има да ви казва нещо сериозно, чрез смях, забавление и закачки, а вътре в себе си той плаче.
Фейсбук средата не можа да разграничи загубата на един човек с несъгласието с политическите му възгледи. Това е емблематична конфронтация на начини на мислене, които не успяват да излязат от матрицата на виртуалното и да влязат в реалния свят. Трябва да успяваме да съчетаваме тези неща, за да живеем нормално.

- Вие сте сред отявлените критици на управлението. Имало ли е по-цинично към народа си някога?

- Питате ме за управлението на Бойко Борисов?! Да, на мнение съм, че по-лошо управление България не познава, емблематично с посредствеността, корупцията, арогантността си и с маниера си за непогрешимост. Едно автократично и безхаберно към правилата, демокрацията и разделението на властите управление на един самовлюбен простак, който лично и еднолично разпорежда кой да вземе, кой да даде и кой да отиде в икономическото небитие, а често пъти и кой да живее и кой да умре. Имам предвид, как правителствения самолет излита за неговите приятели или близко до властта хора. В същото време за деца с левкемия няма няколко хиляди лева, а бюрократични пречки водят до смъртта им! Много дълго, след като това политическо недоразумение напусне сцената на клетата ни държава, ще лекуваме раните си и те ще бъдат най-вече по отношение на демокрацията, парламентаризма и независимостта на съдебната власт.

- Стигнахме ли Северна Кория с избора на нов главен прокурор?

- Когато говорим за съдебната власт и нейната независимост, не можем да не споменем и избора на нов главен прокурор, който не просто би бил невъзможен в нормална среда, той би бил обект на съдебно производство, заради самоволните си действия, с които отрича фундаментални демократични принципи. Вие и сами виждате в каква аномалия се превръща "манджурският" кандидат Гешев, който вече открито заплашва критиците на прокуратурата, работеща по модела на Цацаров и направлявана задкулисно с помощта на 111-тата ни позиция в медийната класация за свободата на печата и словото.

- Протестите на гражданите извън София (вече имаше в Пловдив) трябва ли да съществуват в този вид? Не се ли разпилява обществената енергия в сезона на отпуските и не е ли по-добре да се концентрира в столицата през септември, а после и извън нея?

- Според мен трябва да се протестира непрекъснато, за да се покаже, че има гражданско недоволство, че процесът, който тече в прокуратурата не се приема в обществото и дори в момента, в който хората почиват, те жертват времето си, за да го афишират на обществеността и правителството. Няма значение дали ги кръщават „дневни“ или по някакъв друг начин. Не може сега да си почиваме от протестите, а след като се върнем от морето да протестираме. Това е несериозно.

- Емигрантът, писател и психиатър д-р Любомир Канов каза наскоро: „Технологията за производство на политически идиоти в България се е усъвършенствала". С оглед на дневния ред, има ли какво да се допълни още към казаното?

- Аз по-скоро бих акцентирал върху възможността това да се случва изобщо. Мога да го обобщя по друг начин: самата съдебна система, концентрацията на власт в едни човек в правителството, води до тези процеси. То е комбинация от най-различни фактори. Съдебната система нямаше да излъчи Гешев, ако медиите не бяха на 111-то място, ако Борисов не беше десет години едноличен управляващ на държавата, ако близките до него фирми не се облажваха непрекъснато от обществените поръчки, неглижирайки обществения интерес, често пъти вървейки директно срещу него. Това е технологията за производство на политически идиоти. На повърхността изплува най-грозната утайка - тази, която е склонна на компромиси с морала си, или която изобщо няма такъв.

- Всички имат мнение за протестите, но никой не казва какво ще се прави, за да не се възпроизведат същите карикатури на управление на този модел и как ще се стигне до ВНС, което единствено има правомощия да промени устройството на държавата. Имате ли ваша рецепта?

- За мен единственият начин да се излезе от тази патова ситуация е да бъдат елиминирани представителите на статуквото във властта, които в момента запушват кръвообръщението на политическата система. Какво имам предвид? Всички, които виждате да се изявяват ежедневно в медиите, независимо от коя част на политическия спектър, са част от статуквото. И като такива винаги ще искат то да продължи да функционира по начина, по който е функционирало - и БСП, и ДПС и бойкоборисовщината. Докато тези фамозни физиономии не бъдат изринати, или не излезе някаква нова сила (не спекулирам с партията на Слави Трифонов, защото там няма още яснота какво ще се случва), нещо от този сорт трябва да стане, да има нова гражданска енергия, която да промени нещата. Дали ВНС, или голямо мнозинство, ние знаем, че и с квалифицирано мнозинство могат да се правят промени в Конституцията.

Автор: Таня Анастасова

Източник: "Либерта"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    12 42 Отговор
    Този анонимник за Орешарски,Манолова и Тройната коалиция ли си мечтае???:):):)Я у лево към Позитано и от там да храчи и хленчи!!!:):):)Може и при Славун Трюфелов да се пробва,да го употребят набърже!!!:):):)

    Коментиран от #5, #6, #7, #8

  • 2 Ттт

    10 23 Отговор
    Защо да има липса на медийна свобода...каквото искаш да кажеш се публикува, та даже и чете.

    Коментиран от #3

  • 3 До тиквата ттт

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ттт":

    Спрете с тази измислена свобода, че всеки можел да каже какво си иска! Не това е свобода на медии! Свобода е, когато има протсети да отиде неазвисим журналист и да предаде независимо посланията, а не да чакат разрешение от Буда кога и как да се неглижират нещата! Ти си един тотално облъчен слънчоглед! Вашите началници ви казват, че няма свобода на словото, вие даже и от тях не възприемате нещата, а се опитвате да ни набивате вашето облъчващо мнение, целящо окупирането във властта на някакво малоумно недоразумение, целящо тотално крадене на всяко евро и лев, постъпващо в България и исчзнасяне в офшорки! За десет години вашата шахка изнесе всичко недоразграбено от всякакви седесари, ндесевари, бивши комунисти и тем подобни! Вие сте отпадъците на тази шайка! Вие толкова силно смърдите, че пиша без да дишам! Отврат сте! Дано по-бързо се отървем от вас пиявици!
  • 4 Боце

    27 4 Отговор
    Боце надмина бай Тошо и се доближава до култа на личността на Вълко Червенков, а по кражби се доближава до Кадафи!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хаха

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Братле, ти си спрял тотално. Прочети пак статията.
  • 8 СоцБоц

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тръмп":

    Ти прочете ли въобще статията? Герберастка подлога.....
  • 9 Мен

    11 1 Отговор
    А кажеш нещо лоло за най-богатия полу човек на балканите и сутринта качулки те будят. Не един път се случи слепи ли сте? Кажете ми една медия която не е на някой "бизнесмен“ който не се отчита на тоя който държи качулките,данс,нап,мвр, и всичко което може да те смачка даже да си в манастир.
  • 10 Усмивката

    8 2 Отговор
    Когато става въпрос за политически анализи, нека припомним че това важи за що годе поне европейска държава. Държавата на Бойко Борисов отдавна е едно тъмно петно, кален водовъртеж, току някой се подаде и провикне че е стъпил на твърдо. Бълвоч на отпадъци след потоп. Някак останал на страни от бурните европейски процеси, но прилепен и носен от тях подобно на тяло към тяло на некроза. Има едни лица, които незнайно как са се отблъснали от дъното, без минало и се държът така като че ли нямат нищо общо с катастрофата и на които всяка подадена отвън за помощ е не повече от парче месо, мръвка. Гротескно, но и жалко.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.