23 Август, 2019 12:00 5 927 41

Not great, not terrible - некадърниците на ГЕРБ

  • герб-
  • марияна николова-
  • аец белене-
  • киберсигурност-
  • русия-
  • сащ

Направо си е horrible

Not great, not terrible - некадърниците на ГЕРБ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сещате ли се за онези данни от НАП, които изтекоха – буквално на цялата държава – на граждани, на фирми? Вероятно и вашите са сред тях. Да бъде хакната цялата държава е възможно само в България. Но за да не се случва пак, правителството създава Съвет по киберсигурността. И кой ще го оглави според вас? Другарката Марияна Николова – сигурно не се сещате за нея. Тя е спряганата за любовница на Валери Симеонов, която го наследи на поста като вицепремиер, отговарящ за българите в чужбина и демографската криза. И да, не я познавате като експерт по киберсигурност. Но жената знае откъде да си включи лаптопа.

“Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира.” Това каза Марияна Николова в ефир на проправителствената Нова телевизия. И обясни, че лично премиерът Борисов ѝ предложил тази длъжност. Жената обясни по телевизора, че имала сертификат ITcard, от което всички трябваше да се впечатлим и успокоим, че личните ни данни повече няма да изтичат. Но ако потърсите в гугъл какво е Itcard, ще установите, че за него не се изисква “посещение на компютърни курсове” и че той сертифицира успешното ползване на Internet & E-mail, Word, Excel, PowerPoint и други подобни програми. Напълно достатъчна квалификация за човека, който ще отговаря за киберсигурността на България.

Съветът сега ще изготвя стратегия и законови промени, като първо ще се фокусира, по думите на Николова, върху по-строги наказания за такива престъпления. Не знам само какво е наказанието за престъплението да назначаваш пълни некадърници на такива постове. Всъщност наказанието е за всички нас, които си ги избираме и ги търпим.

Според “Ню Йорк таймс” някои американски експерти, които следят отблизо дейността на Русия, са заявили, че кибератаката срещу Националната агенция по приходите в България напомня запазената марка на операция на руското военно разузнаване ГРУ.

„Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба киберзащита, вероятно най-слабата в Алианса”, заявява пред изданието адмирал Джеймс Ставридис, бивш военен командир в Северноатлантическия пакт.

„Значителна киберкриминална активност, включително спонсорирана от руската държава, е широко разпространена”, допълва Стваридис, който отбелязва, че всяка стена е толкова силна, колкотo е най-слабата ѝ брънка, и че съществуват притеснения за възможно проникване в инфраструктурата на НАТО чрез България.

„Ню Йорк таймс” напомня, че изтеклите данни са били разпратени до медиите от руски имейл, и то по времето, когато България е сключвала сделка със САЩ за обновяване на своята военна авиация с изтребителите F-16.

И като стана въпрос за самолетите – нали вече е ясно как точно България ще успокои гнева на Руския, че купихме натовски изтребители за армията ни? С милиарди, разбира се, и още повече енергийна зависимост от Москва – България пак ще строи АЕЦ “Белене”, а руската “Росатом” изглежда отсега фаворит да спечели.

Междувременно два кремълски вестника излязоха с язвителни коментари към България по повод закупуването на американските изтребители F-16 и пренаписването на учебниците по история в частта им за комунизма. Но братушките да не се безпокоят – на тях ще продължаваме да изсипваме милиарди за проекти, които ще са готови някога в бъдещето и неясно дали са ни необходими. А иначе ще е много притеснително, ако АЕЦ “Белене” се строи от същата компания, отговаряла за “Чернобил”, а процесът е наблюдаван от някой правителствен експерт като Марияна Николова с онлайн сертификат. Както се казваше в сериала на НВО – Not great, not terrible. Направо си е horrible.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ерархия трябва

    94 6 Отговор
    Като знаем колко е прост премиера ни, то е нормално тези под него да са още по-прости
  • 2 Страцимир

    74 1 Отговор
    Не е добре,че се правят политически назначения на такива позиции вместо да се потърсят специалисти с голям опит.

    Коментиран от #11

  • 3 Мурзилки, вперьод

    7 34 Отговор
    На амбразурата!!!!
  • 4 Кратун Борисов

    55 4 Отговор
    Бабуин Боко разбира от всичко следователно и неговите шимпанзета също!
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 4 Отговор
    НИЕ СМЕ КАКТО В АРМЕНИЯ ТАМ ИМА ПОГОВОРКА ЖИВОТА Е ЗА БОГАТИЯ НАКАЗАНИЕТО ЗА БЕДНИЯ ЕДНО ДЕТЕ ПОПИТАЛО ТАТКО СИ ТАТЕ ДО КОГА ЩЕ СЕ МЬЧИМЕ 40 ДНИ БИЛ ОТГОВОРА А ПОСЛЕ ТАТЕ ПОСЛЕ ЩЕ СВИКНЕМЕ ОТГОВОРИЛ ТАТКОТО ТТАКА И У НАС ГАРАНТИРАНО ОТ ПП Г Е Р Б
  • 6 Бесен Язовец

    35 4 Отговор
    Недей те така госпожата еспециалистка по Mozilla
  • 7 Колев

    29 7 Отговор
    Но братушките да не се безпокоят – на тях ще продължаваме да изсипваме милиарди за проекти, които ще са готови някога в бъдещето и неясно дали са ни необходими.
    Това важи за самолетите повече,май..

    Коментиран от #32

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 3 Отговор
    ГОСПОДИН СТРАЦИМИР ТЕ НАЗНАЧАВАТ КАЛИНКИ ПОСЛУШКОВСИ ЗАЩОТО УМНИЯ ЩЕ ГИ КРИТИКУВА ЩЕ СИ ТЬРСИ ПРАВАТА МОЖЕ БИ СИ ЧУЛ УМ УМУВА УМ ЦАРУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ А ГЕРБ НИ ИМАТ НАРОДА ЗА ОВЦЕ КАКТО ПЕСЕНТА БАЙ ШИЛЕ
  • 9 хахо

    26 3 Отговор
    Калинките немат край,хи,хи,хи.Пак си го избирете.Не е луд тоа къде е изял баницата,а тоз който му е дал.Демек народа толкова е изпростял,че му е кеф да го управляват некадърници.Също като по бай Тошово време.Подиграваха му се с вицове навремето,а сега го венциславят.С бившата мутра е същото.
  • 10 Госあ

    19 1 Отговор
    Ако ордьовъра е добър,но основното гнусно - вечерята не струва. Па аз предлагам да им се подари на америте и останалата част от енергетиката и цялата национална сигурност,че да ни защитават от лошите руснаци 😅
  • 11 няма как

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Страцимир":

    Тази позиция по закон се заема от вицепремиер ... така че избора не е много голям - все тъпаци и калинки

    Коментиран от #22

  • 12 хахо

    5 2 Отговор
    ....венцеславят..
  • 13 брях

    13 6 Отговор
    С бивши партизани и с бивши мутри тъй ще е!
  • 14 e36

    21 3 Отговор
    Нищо ново под слънцето, все пак цялото управление е една симулация както винаги си е била и винаги ще си остане. Просто на бойко не му е нужно да работи със специалисти, все пак приоритета му е да не се пипа корупцията, не да се повиши качеството на живот. Има сумати начини това да стане, промяна в данъчната система към по-прогресивна, промяна в ДДС-то, по-благоприятен климат за чуждестранни инвестиции и тн. Те гербаджиите даже не се и опитват тъй като капацитета им не стига. Ама така ще е докато българите не се осъзнаят че 'по-малкото зло' ще ги затрие след някоя друга година - само с псуване и 'окрадаха я тая държава' не става, дела трябват....
  • 15 Респект

    2 4 Отговор
    Паметник, не, Братска могила заслужават
  • 16 Niki

    18 2 Отговор
    Както бе казал царя - тиква : "вие сте прости и аз съм прост"
  • 17 Пламен Стоянов Бонджев

    22 1 Отговор
    Марияна Николова,Вие и Данаил Кирилов сте нагли некадърници!Марш веднага от хранилката!
  • 18 Баси

    17 2 Отговор
    Ню йорк таймс месец след случая разкри, че зад хакерите стои русия с кгб, гру, кремъл, путин и баба му. Даа голяма работа е пропагандата, особено вмирисаната
  • 19 Батман Боко

    16 2 Отговор
    В началото когато ГЕРБ бе сдружение,имаше много читави хора,после,когато стана партия започнаха да се присламчват много нечистоплътни хора с още по-нечистоплътни интереси,а след като започнаха да управляват ги полазиха калинки,кърлежи,кобри,КОВРИ,мишки,плъхове и други гадни твари.
    И малкото читави,които останаха се отказаха от активната политика,ходят да гласуват,знаейки,че ГЕРБ е прояден отвътре,ако не се вземат спешни мерки и ако не се чисти до корен,тия паразити ще продължават да смучат,да крадат,да се възползват до край от ситуацията,която те създадоха,а именно да съсипят партията и да оберат,това което е останало от нея,а след това да я загробят като чумава,но жалко това е познат сценарий от 30години,та до сега.
    Новите партии имат подобна на старите партии съдба,така е по стара българска традиция,сега останаха лешоядите,удобно нарекли се партньори на ГЕРБ,да ръфат и малкото,което е останало.
    Човек си пати най-много от роднини и приятели,аман от приятели,откакто ги имаме мира нямаме.НАРОДЕ????
  • 20 Без аналог!!!

    11 1 Отговор
    Добре написана статия , не препечатана от някъде . Общо взето обобщава неща , които всички ние знаем , но обикновено не се замисляме за тях като взаимно свързани . Голямата трагедия на България е че на практика ГЕРБ нямат алтернатива , а и да се появи в близко бъдеще , това ще е формация подобна на тяхната , която ще продължи да води същата политика . Няма наистина добър специалист по кибер сигурност в света , който да работи за заплата като тази (официалната) на въпросната госпожа , а тук говорим минимум за екип , който трябва да работи постоянно , а не да свърши някаква работа и да си замине
  • 21 Биде

    14 2 Отговор
    По принцип максимата на ГЕРБ и на всичите управляващи ни преди е колкото по некадърен толкова по добре, важното да е послушен! Никой нетърси можещи и кадърни хора, да не говорим за такива със собствено мнение и свободолюбие!!!
  • 22 Има как

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "няма как":

    Ми да променим закона!
  • 23 Пеуник

    12 0 Отговор
    Слава Богу, че има руснаци! Така най-лесно ще обясним малодушието и търпимостта си към безумията и управляващите. А също и с Корнелия. Крив космос! Какво да правим? Само подлагането на заден ход към демократичния Запад, ще ни оправи! То не остана много. А... Нали още скраб ще купуваме за армията. За това имаме млрд. Нека ни крадат златото! Ни сме им верни подлоги!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гоуст

    1 7 Отговор
    Силна статия. Жалко е, че троловете ще започнат да бълват пумия я по Сороя, я по Тръмп
  • 26 8777

    3 2 Отговор
    Заглавието е така написано, че чак си помислих, че има кадърници в ГЕРБ . Даже се излъгах да прочвта малко от мнението.
  • 27 Георги Патрашев

    2 10 Отговор
    Пак-манипулация . Статията е сравнително точна . Ясен Дараков като кореспондент ми е известен и изведнъж в заглавието се появява -Некадърниците от ГЕРБ . пришито по ченгеджийски , по комсомолски . Дараков никъде не е направил това заключение . Къде е цинизма тука , че вместо да атакуват статията червените орки за заключенията на Дараков ,че въпреки всичко ще даваме милиарди на руснаците за различни проекти те пренасочват заключенията на статията в друга посока.
  • 28 баба яга

    10 0 Отговор
    Поредната простакела на хранилка . Симеонов бил вън от властта , а любовницата му заема неговото място. Не му се плаща от джоба на тоя
    и затова я уреди държавата да му плаща сметките. Също като хотела в Малко Търново...... МВР му плаща милиони на година за нейните командировани по границата служители. Умен бил човека....
  • 29 Кире

    2 0 Отговор
    Ясен яко го е наседнал!!!
  • 30 Димов

    3 0 Отговор
    Според хартата за защита на клиентите на НАП, която гордо седи окачена на стените, срещу входните врати на сградите им, та всеки прекрачил прага им, да види и да цъка с език, клиентът на НАП ще получи пълна защита на личните си данни. Това, горе-долу, е което гласи една от точките за правата на клиент на НАП. Е? Ко стана с тая точка? Жа га трийти ли?
  • 31 hienata

    4 2 Отговор
    Защо не мога да дам по 100 + на коментари 19, 20 и 27. Да , напълно съм съгласен с вас. Съгласен съм и че алтернатива в момента няма. Курнела и най-вече тия под нея са още по-арогантни и нагли, и най-вече гладни. Останалата паплач ДПС,СДС,БЗНС,Патриоти,Атака, това трябва просто да изчезне.
  • 32 Бай Яни

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Колев":

    Най вече за Белене, срок на испълнение 20г.в най добрият случаи 25😁, господин комунист тъп.
  • 33 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    както казва бочката....,,...и ТИ си прост,,.Даже ..мноу прост/казва и точката.БЕ дарак работа---верни факти и алтави изводи...в стил/Путин виновен..СИСТЕМА Е,кво да се прави..
  • 34 Та така

    2 0 Отговор
    Милиардите ББ ги "раздава" и на Запад и на Изток за да откопува пършивата си кожа, НО всичко е до време.....Коледа-та винаги идва, та даже и от Арабския свят може да дойде или от Сърбия, знае ли човек :)
  • 35 ira

    2 0 Отговор
    Чаках с трепет да прочета че Русия стои зад атаката на НАП. Вече статията е издържана. Ние всички, както и папагалите - глупци, които ни облъчват, сме спокойни. Врагът е посочен, хайде спокойно на паша...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.