7 Септември, 2019 07:30 5 428 57

Как Европа допусна да бъде изнудвана от Ердоган

  • турция-
  • сирия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • ес-
  • реджеп ердоган

Брюксел назначи Анкара за главен пазач на външната си граница, след което престана да се интересува от сирийския проблем

Как Европа допусна да бъде изнудвана от Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европа назначи Ердоган за главен пазач на външната граница на ЕС, след което престана да се интересува от сирийския проблем. Затова турският президент днес може да изнудва европейците за още пари.

Европейската миграционна политика няма кой знае колко успехи. Един от малкото такива е постигнатото през март 2016 година споразумение с Турция. Освен че доведе до затварянето на тъй наречения балкански маршрут, то помогна и за това да намалее броят на бежанците, които пристигаха на гръцките острови.

Това припомня швейцарският "Нойе Цюрхер цайтунг" (НЦЦ), който обаче пише, че в момента се забелязва противоположната тенденция: през януари около 2 000 мигранти са достигнали до Гърция по море, през май броят им е бил 3 000, а през юли и август - 12 хиляди души. Тази промяна е ясен знак, че споразумението с Турция трябва да се подложи на преоценка, а и да се подобри, посочва швейцарското издание.

Според вестника, договореното с Турция никога не е било прилагано в пълен обем - виновна била както гръцката, така и турската страна. Ако връщането на мигрантите от Гърция в Турция не функционира добре, „това се дължи основно на лошата работа на гръцките власти, които или не желаят, или са неспособни да провеждат ефикасно процедурите по даване на убежище. Освен това условията в препълнените гръцки бежански лагери са катастрофални, което е позор за Европа“, пише НЦЦ.

В Турция вече гледат на сирийците като на „напаст“

Но също и в Турция положението на мигрантите се влошава сериозно. Икономическите проблеми на страната направиха турците по-малко склонни да търпят милионите пришълци. Актуални проучвани сочат, че над 80% от турците настояват сирийците да си ходят, посочва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Президентът Ердоган едно време обеща на своите сънародници, че сирийските бежанци няма да останат дълго в страната. Оттогава обаче минаха цели 8 години, а нова бежанска вълна изобщо не е изключена - например, ако Асад си върне Идлиб. И не е чудно, че мнозина сирийци отново се готвят да тръгнат към Европа.

„Влошаването на климата в Турция обаче може да обясни само донякъде нарастващия брой на мигрантите, които достигат до гръцките брегове“, пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Той цитира данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, които сочат, че сирийците отдавна вече не са най-голямата група сред пристигащите: около 1/3 от тях са афганистанци, а друга голяма група съставляват мигрантите от Конго - около 12 процента от всички пристигащи. Едно е ясно: обстановката в Турция засилва съмненията относно смисъла на споразумението за бежанците, четем още в публикацията.

Вестник „Ди Велт“ предупреждава, че турският президент Ердоган настоява за нови помощи от ЕС и заплашва, че в противен случай ще пропуска мигрантите към Европа.

Изданието припомня, че Брюксел се е ангажирал да отпусне на Анкара 6 милиарда евро за обслужване на бежанците от Сирия. Ердоган твърди, че дотук страната му е похарчила над 36 милиарда евро покрай бежанците, а в същото време е получила от ЕС само половината от договорената сума - около 3 милиарда евро.

Говорителка на ЕС опроверга това, уточнявайки, че дотук на Анкара са били преведени 5,6 милиарда от договорените общо 6 милиарда евро. А остатъкът също щял да бъде трансфериран скоро.

Турското правителство иска бързо да се създаде договорената с американците зона за сигурност в Северна Сирия. Анкара има намерение да прехвърли поне 1 милион от пребиваващите на турска земя 3,6 милиона сирийски бежанци в тази зона. Ако обаче проектът се провали, Ердоган плаши, че ще пусне бежанците: "Ще бъдем принудени да отворим вратите", заяви турският държавен глава.

Въпросът с бежанците се решава навсякъде другаде, но не и в Брюксел

"Турският президент има два проблема: от една страна се промени отношението на турците към сирийските бежанци, а от друга - турската икономика се намира в упадък. Затова Ердоган иска две неща: повече пари от Европа и създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, която да поеме колкото се може повече сирийски бежанци от лагерите в Турция“, пише ФАЦ.

Изданието саркастично отбелязва, че европейците са поверили на Ердоган ролята на главен надзирател, който да пази южната граница на ЕС, след което са престанали сериозно да се грижат за сирийския проблем. „Какво се случва в раздираната от гражданска война страна и колко хора я напускат - това се решава във всевъзможни столици, само не и в Брюксел, Берлин или Париж. А това позволява европейците да бъдат изнудвани", се казва в коментара на ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 KENEPH BG

    35 3 Отговор
    Защото Европа е едно мекотело с формите на Меркел, резбата на Макрон и умствения капацитет на Тиквата. Затова.

    Коментиран от #3, #20

  • 3 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "KENEPH BG":

    черпя , почвай ги за закуска

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 меркелица

    21 1 Отговор
    За Европа трябва да се говори в минало време.В момента е един пренаселен цигански вилает
  • 7 Геро

    33 0 Отговор
    А конфликта в Сирия и арабските прллети, Европа и Америка ги създадоха, пък после Ердоган им виновен, атентатори имало незнам си кво. Кой отвори границите си за "всякакви" и под всякакви имам предвид и терористи.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Геро":

    Подкрепям те напълно,защото тези които запалиха пожара,сега вместо да го гасят,наливат масло!
  • 9 цру

    16 5 Отговор
    Мюсюлманите бавно но сигурно завладяват Европа.Процеса е необратим.

    Коментиран от #55

  • 10 Я виж

    26 0 Отговор
    Бомбардирахте ги,внесохте война в страната им.Зад океанските ви господари спонсорираха терора срещу населението с цел да ги изселят и заграбят минералите и газта.Мута Меркел ги канеше и им натъпкахте джобовете с пари и листовки как да стигнат до нас и как да се настанят.А после кой сра в гащите ми.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Митко

    15 3 Отговор
    За всичко това е виновна Меркел. унищожителката на Европа
  • 15 Щайнер

    9 10 Отговор
    Мелезите за друго мозък нямат освен да се перчат и да изнудват, типични мангусти с остра и непоносима миризма....

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Безочието на запада афиширано от ДВ

    20 3 Отговор
    Да смяташ, че Ердоган изнудва е същото като да смяташ, че като отидеш на ресторант, ядеш, пиеш, спретваш едно хубаво сбиване, потрошаваш инвентара и накрая като дойде кръчмаря със сметката да откажеш да я платиш и да ревеш, че те изнудват.
  • 17 Гейталашко мрънкане

    6 3 Отговор
    Все някой ги изнудва на нежните раними душици хахаха
  • 18 гост2

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Щайнер":

    Щайга,обратното е ЕВРОПА И АМЕРИКА ИЗНУДВАТ ТУРЦИЯ!Смятай ,колко милиона бежанци има и колко струва само изхранването на един човек,ами медицински нужди,ами ако се образоват?Сметката ще надхвърли определените милиарда.Друго нещо ,което убягва на всички е че тук говорим за 8 години,смятайте за какво иде реч!

    Коментиран от #21

  • 19 Кой68

    5 0 Отговор
    "Ръководството"на EU не решава само,а под команда....Отдавна го казах и писах че EU е създаден да налага една друга политика и то не Европейска?А и няко от лидерите на EU избиват комплекси като страдат такива държави като нас....Слаба политика без защита на Европейския интерес ,а само на големите........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Щайнер

    5 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост2":

    Хамериканците няма да коментирам, не са ми интересни, а що ме боли дали Европа изнудва паплачта от катуна, няма ислямисти на планетата, които да не са заплаха за нормалните хора.....

    Коментиран от #24

  • 22 Христо

    8 3 Отговор
    Много бързо се решава проблема! Армия по границата и стрелба на месо па да видим дали ще се осмелят да пресекат незаконно границата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост2

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Щайнер":

    От кога Исляма стана заплаха? Да ти кажа ли или ще се досетиш?

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Щайнер

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "гост2":

    Естествено, че знам, някъде около 6-ти век, когато един откачен примат се насмукал с опиум и другите примати му повярвали на халюцинациите

    Коментиран от #31

  • 28 Тръмп

    5 9 Отговор
    Мигрантите събрани в Турция не са само сирийци,а от всички мюсюлмански държави подплатени и пратени от Имамите им!!!:):):)За Нашествие,а не за нещо друго!!!:):):)А Русия им помага усилено за това!!!:):):)Русия иска да погуби Християнството в ЕС,но първо ще погине Тя и комуноидните твари в Кремъл!!!:):):)

    Коментиран от #44, #49, #56

  • 29 Радо

    5 1 Отговор
    Момчета....Да ви пратя гости за една седмица а да стоят 2години вьв вас.Да ги храните поети....А аз да им лобирам домовете????
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост2

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Щайнер":

    Такааа...нищо не знаеш!Промит мозък!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Я кажи сине мой":

    Аз съм за отворено общество ..за мултикуктура..мюсюлмануте са много по хуманни от англосаксонеца ...англосаксонеца има неутолим глад за пазари и ресурси ..глад който ще погубу планетата

    Коментиран от #37, #38

  • 34 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "соросоид дебил":

    Прав си ...хората си живееха добре в Либуя,Ирак,Афганистан,Сирия ..докараха им ”демокрация ”..стана хаос от който страдат всички ..народите от тия страни, Турция,Европа..
  • 35 Ярак

    10 2 Отговор
    Ердоган не извива ръцете на никого. Защо Европа казва така? Европа ако е много състрадателна към бежанците , да си ги прибира, колко държави са в ЕС, да си ги разпредели и да си ги дундуркат. Турция е сама и от осем години храни три пъти на ден тези близо 4 милиона бежанци. Тези 6 милиарда евро, които европейците разтягат няма да им стигне на бежанците само за клечките им за зъби, след като Ердоган (турския народ) ги нахранил
  • 36 Щайнер

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Хартията е за обиране на едрото и после заплакваме, а не като вас да гребем в собствените си фекалии с шепи и после си ги завирате в устата

    Коментиран от #39, #43

  • 37 И аз съм с теб

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Имаш ли някоя хубава щерка, 9-годишна ако може, да я науча на Корана!
  • 38 Абе ахмак

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Аз те питам колко такива ще прибереш у вас! А ти ми развиваш тъпите си разсъждения! Отворен ти е задния двор, мозъка ти е още във 15-век!

    Коментиран от #47

  • 39 То май освен едро друго няма

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Щайнер":

    Хахахаха, поне ръцете миеш ли си след като обереш едрото? Представям си какъв ти е космясъл изхода щом остава едро, а пък за отпред сигурно си космясала като на мериносова Уфца руното. Там едрото как го махаш? Щото сигурно и там го разнасяш с гъзпапира...

    Коментиран от #40, #48

  • 40 Не е вярно

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "То май освен едро друго няма":

    Ходя на фризьор и ми ги връзва срещуположно космите! Става шприц и вадя розички! Продавам ги в Анадола, и местните ги папат много!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Неее

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ама лично ли отиваш да им ги продаваш":

    Един от нашите ги продава на вашите!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кой68

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тръмп":

    Европа сама се погубва като налага чужда политика-на САЩ за сметка на свойте интереси....Така че тук издишаш със Русия и стига с тая мантра.......
  • 45 чалма тв

    2 5 Отговор
    Има ли ислям има проблем... да сте чули добри новини от ислямски свят...впрочем има една ,момиче на 9г. се ожени за 28годишен педафил..това е добра новина за алахакбаровци.Сигурно и нашия Хасан вече избрал дете на своите мечти.Браво!

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасан

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Абе ахмак":

    Намаляш с 60 хикяди на година ...кой ще обитава тия земи ..по добре сирийци отколкото африканци
  • 48 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "То май освен едро друго няма":

    Щайнера е противен и вонящ ..добре че бяха османците че направиха хамами/градски бани ...

    Коментиран от #50

  • 49 Нищо общо с истината

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тръмп":

    няма в коментара ти, просто е поредното твое недомислие. Мигрантите са от Ирак, Сирия, Афганистан - все държави в които гадните говедари са се месили.
  • 50 Щайнер

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Щайнера, е обективен и честен и се опира на науката, която доказва недвусмислено, че други такива мелези на планетата не съществуват. Въобще не е ясен произхода на тия от анадолския катун. Учените са шокирани как е възможно, след като се изкъпе човек все още да смърди на зла гад та чак сълзи да им покапват. Приеми научните доказателства присърце и не лай.....

    Коментиран от #52

  • 51 Fakt

    1 0 Отговор
    Кой ее Европа за да назначава. На Европа хем и сърби хем я боли. Ердоган е абсолютно прав, по добре всички сирийци да се изселят в България ида да заселят опустялата пустош. А Борисов да бъде назначен като пазач на тези хора. Да видим как ще ги удържи в тази, "богата развиваща се държава".
  • 52 Fakt

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Щайнер":

    Недей да бъркаш турчина със циганина. Ти си наистина кух като галош ти нищо не си учил, а само блял по баирите да дойде някой тур. . Да те управи.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Неслучайно

    2 0 Отговор
    Турция никога не е била подвластна на някой
  • 55 12 udar

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "цру":

    Абсолютно си прав! За съжаление...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 гост

    0 0 Отговор
    Ако в Брюксел имаше нормални хора,а не триполави толерасти нямаше да има криза.Първо трябваше да бъдат блокирани всички граници на ЕС по суша и море.Трябваше да бъдат направени гранични постове където всеки желаещ да влезне в ЕС да минава през проверка.Експерти по тероризъм преводачи психолози.Така С нямаше да се напълни с безполезни криминални емигранти.Италия и Испания почерняха.Ако на българо-турската граница имаше истинска ограда и охрана Ердоган не може да плаши никой.