10 Октомври, 2019 17:00 7 309 30

Бяга ли Слави от въпросите?

  • слави трифонов-
  • партия-
  • няма такава държава-
  • въпроси

Добрите бизнесмени рядко стават добри политици

Бяга ли Слави от въпросите? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако случайно влезете в сайта на новоучредената (но все още нерегистрирана) партия “Няма такава държава”, ще видите, че четвърти от общо пет заявени основни принципа е свободата на словото. Същата, която новоизбраният партиен лидер и бивш телевизионен водещ Слави Трифонов защитаваше от ефира, по площади и стадиони – с песни, скечове и критики към властта. От екрана Слави задаваше острите въпроси (е, вярно – не и когато на диванчето седнаха Бойко Борисов и Сотир Цацаров) и често размахваше укорително пръст, когато политиците бягаха от отговорите. Но точно това направи и той в първите си дни като партиен функционер.

Учредяването на партията му мина при абсолютно затъмнение – събитието се проведе при строг режим на охрана, без журналисти, а присъстващите делегати трябваше да си заключат в сейф мобилните телефони, за да не правят записи. Няколко часа след събитието от “Няма такава държава” пуснаха видео и текст с речта на Слави на първия му партиен конгрес. Но в това видео липсваше часта, в която Трифонов казва, че Борисов се излага постоянно. Казвал го е и преди, не е толкова важно, ще възразите вие. Така е. Но когато партийните лидери си пускат сами избрани откъси и не допускат журналистически камери, това не е свобода на словото. Това е пропаганда от типа, с който боравят режимите в Китай, Северна Корея и Народната Република преди 1989-а.

Слави трябва да разбере, че вече е в друга роля и въпросите не ги задава той. От него очакваме отговорите. А той трябва да е готов да застане срещу въпросите. Слави се скри от тях и по темата за регистрацията на партията – за спора дали името отговаря на закона, пусна писмено изявление, но за откраднатото лого на политическия си проект от украинска партия не каза и дума, па дори и писмено.

Трансформацията на успешни бизнесмени в добри политици рядко се получава. Те са свикнали да управляват авторитарно, да не дават отчет на никого и да поемат сами отговорността от решенията си. Но в публичния живот е различно – изведнъж шефовете на компании стават подчинени – на народа, който ги е избрал. Трябва да обясняват и мотивират всяко свое решение, да се съобразяват с профсъюзи, различни организации и граждански групи, със своите избиратели, с политическата обстановка и това е объркващо за някой, свикнал да казва – така реших аз, на който не му харесва – ето я вратата там. А всички знаем, че Слави е точно от тези – годините на шеги и скечове с характера му ни забавляваха, но сега трябва да си зададем въпроса – ще бъде ли успешен такъв човек като държавник. Или е по-добре отсега да го пратим “при рибите”, както обичаше да казва той полушеговито в шоуто си.

И понеже хората са малко или много уморени от образа на Слави през годините – при него липсва това вълнение като при предишните “месии”, от които народът се опияняваше (Царят, ранният Бойко), той ще събере съвсем малка подкрепа. Толкова, колкото да му стигне да се коалира с някой. И този някой ще е вероятно ГЕРБ – не случайно в понеделник в “Тази сутрин” по bTV Бойко Борисов избяга от отговора на въпроса дали би се коалирал с партията на Слави. Абе да е ясно още отсега кой ще замени изперкалите съвсем псевдопатриоти в следващата управленска коалиция.

Въпросите са важни. Но и да има кой да ги задава. И кой да отговаря. А не да бяга от тях. Да се надяваме, че Слави ще е готов за новата си роля. Защото някой трябва да му каже, че телевизионният рейтинг може да донесе политически дивидент, но бързо се изпарява. Да пита Бареков, ако не вярва.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    12 17 Отговор
    Еи стесирате хората бе, стах ви е яко.

    Коментиран от #3, #4, #28

  • 2 Бате ви Славчо е свикнал...........

    40 10 Отговор
    Да съ прай на гъзар в предаването си. Иначе е въздух под налягане. Една дума не може да обели ако не му я напишат сценаристите.
  • 3 мислещ

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    О, да, вечният пропагандатор е голяма заплаха за статуквото. Иронията е, че именно липсата на свобода на словото предполага (Не, че не е очевадно, че изобщо да трябва да "предполагаме"), че работи за властта; след като щяха отдавна да го разкарат от ефир, ако беше опозиция. Опозиция е колкото Марешки. И Сидеров. И милиардерът Тръмп.

    Приказки за наивници. Сигурно и в кеча (Много поучителен пример) вярвате?
  • 4 6494

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Не ни стесира.Не ни е стах.

    Коментиран от #5

  • 5 мислещ

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "6494":

    Мен донякъде ме стесира. Все пак всеки нормален човек би трябвало да се притеснява от мутри и тикви във властта; както и (Най-вече) от зомбирани поклонници, които да си ги избират.
    А тази държава и народ (Да, включително зомбираните поклонници) не могат до безкрай да издържат на подобни антихора във властта.
  • 6 5272

    25 2 Отговор
    Когато на диванчето седнаха,Бойко Борисов и Сотир Цацаров,не беше толкова корав. Ама наивняците ,това не го броят.
  • 7 Ужас и безумие

    34 5 Отговор
    Славчо е проста комплексирана селска мутра която ходи с 3 черни джипа охрана да го пазят от "народната любов" ... Сега власт му се доиска - да управлявал цялата държава !? Това да не ти е все едно да вдигнеш чалга концерт на стадиона бе Славчо ? Самия факт че един шоумен чалгар ламти да вземе властта върху цялата държава е умопомрачителен … ВЕрно няма друга такава държава !
  • 8 Умишлено е

    10 2 Отговор
    Когато пърдиш гледай прозорецът да е широко отворен за да не се задушиш от собствената си миризма.
  • 9 Кой68

    10 1 Отговор
    Той не бяга,а се държи както когато Б.Борисов бе при него и той му задаваше "въпроси"?
  • 10 Гост

    8 0 Отговор
    Кой го интересува?
  • 11 Джако

    8 1 Отговор
    Ех, Ясене, колко си прав. Но тапирите няма да те разберат, каквото и да им обясняваш.
  • 12 нормално

    5 1 Отговор
    Няма Партия?.....
  • 13 Така де

    13 0 Отговор
    От ясно по-ясно е, че за политик НЕ СТАВА! за жалост ДЕМОНкратите държат парите, а кой5о плаща той поръчва музиката. Вече 30 години едни и същи гадни мутри ни пробутват
  • 14 Абее

    14 1 Отговор
    Най вероятно Слави ще докара една от най-големите злини в БГ историята, след идването на демокрацията. Ако се вкарат МАЖОРИТАРНИ избори без никакви строго определени правила на вземането на решения, без никаква лична наказателна отговорност, без лесно отзоваване, без максимална публичност и дебати, дори референдуми, тогава в БГ на власт ще дойдат същите като съдиите, които ще си правят каквото поискат. Съдиите са нещо като мажоритарните кандидати и както всеки може да види няма по-големи защитници на бандитизма от тях, а народа с безсилен да се спаси от съдиите с тази либерална система. Ако дойдат такива мажоритарни политици ще настане пълен АД в държавата! Ппц мажоритарните кандидати са много по-удобни за мафията, защото са много по-евтини, мн по-многобройно и по-лесно им се гради медиен образ, както е със съдиите. Партиите са но мн лошо, но все пак имат малко страх, докато мажоритарен избраник в тези правила няма от какво да се страхува и може да върши злина след злина и да си тръгне бързо от властта с тлъста банкова сметка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аз пък за него ще гласувам

    4 11 Отговор
    И поне милион други също. Моето мнение е следното. Фактите са: той има пари, влошено здраве и никакви наследници. (За момента). За какво го прави? За да остане в историята с нещо добро направено за страната. Вкарва нови, неизвестни и не оплетени в псевдо бизнес-политическите мрежи, представители. Не афишира и не обещава огромен финансов просперитет на хората(което всъщност е невъзможно при нашето икономическо състояние), а само промяна към прехвърляне на власта от все едни и същи, въртящи се на въртележка маймуни, към народа. Към всеки един от нас. Така ,че да усетим отговорността от взетите от НАС, не от ТЯХ решения
  • 17 Ved

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хю Грант Андрю Лойд Уебър Дейвид":

    Яко брато и точно.
  • 18 Зик

    16 0 Отговор
    За то ще гласуват заблудени овце и задръстени фенове. Любители на тъпото му шоу. Задръстеняци ЧАЛГАРИ , роми , турци и луди.

    Коментиран от #29

  • 19 Ved

    12 0 Отговор
    Бяга и пушек се вдига . Щото няма н са писан сценарий . Без него нищо не може да каже .
  • 20 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Знам как ще се казва мммм ,,........... държава,,!!!!!БУЛГЪЗАРШОУ!!!!Бас ловя ---такава ще стане...
  • 21 Отговорът е ясен

    11 0 Отговор
    Поредната Пародия!
  • 22 А не бе

    6 0 Отговор
    Той е маша на император Тиквуций нали така Бруте
  • 23 мани мани

    5 0 Отговор
    тоя не става! маните го!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 234

    6 0 Отговор
    ..плевенскио гашник да го е...какви въпроси, какви 5 лева?
  • 26 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    " Цялото кралско войнство "се надига по всякакъв начин срещу Трифонов .Всеки има право да изкаже своето мнение !! Разбира се, само хули и ругатни, негативни оценки и пошлости. Защо никой не казва, ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА ? Кой е новия месия, дато ще ни "оправи" за има-няма 800 дни ????

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ветеринар

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гого":

    Неграмотник, скрий се.
  • 29 Ветеринар

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зик":

    Почти позна.
    Само да изключим турците със сигурност, че те не са глупаци, а за ромите.......само ако им осигури кебапчета и бира.
  • 30 Ветеринар

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Шаран БГ":

    В режим на очакване на новия месия сме още. Не се е появил. Ама като гледам коментиращите в тоя сайт май скоро няма да се появи.