2 Август, 2020 18:00 6 004 67

Ромите и днес са в опасност

  • романи розе-
  • роми-
  • опасност-
  • синти-
  • аушвиц-
  • расизъм-
  • холокост

Днес е Европейският ден в памет на геноцида срещу синти и роми

Ромите и днес са в опасност - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На втори август 1944-а година в газовите камери на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау са убити последните 4300 синти и роми, живеещи в т.нар. "цигански лагер". Този ден е символ на Холокоста на нацистите спрямо над половин милион синти и роми в окупирана Европа.

Почитаме паметта на тези жертви. Почитаме паметта на всички жертви на геноцида спрямо синти и роми, както и всички жертви на националсоциализма. Този ден е от голямо значение за синтите и ромите в цяла Европа. Възпоменанието на жертвите на нацисткия геноцид се е превърнало в част от нашата идентичност.

Преди пет години Европейският парламент определи втори август за Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите и призова членките на Европейския съюз да го обявят в своите страни за Ден на почит към загиналите синти и роми. Полша бе първата, която стори това.

Антициганизмът, антисемитизмът и расизмът стават все по-брутални

Европа е изправена пред големи предизвикателства заради традиционния за много държави расистки национализъм. Съзнанието за нашата демокрация, за правовата държава и европейските ценности вече не може да бъде гарант за устоите на демокрацията, когато в много европейски държави начело излизат националистически партии и правителства.

Отдавна наблюдаваме, че омразата срещу синти и роми, срещу евреи и други малцинства се разпространява все повече. Нападенията в Хале през октомври миналата година и в Ханау през февруари 2020-а са само последните примери от Германия за нарастващата бруталност на антициганизма, антисемитизма и расизма.

Разцеплението на обществото - заплаха за ромите

Синтите и ромите обитават Европа от над 700 години, ние сме граждани на своите родни страни. Нацистите бяха тези, които първо ни нападнаха и изолираха, след което ни отнеха гражданството, депортираха ни и накрая искаха да ни избият. Расизмът на нацистите, чието ядро е екстремният и радикален антисемитизъм и антициганизъм, бе същността на Третия райх и това характеризира Холокоста: престъпление срещу човечеството, безподобен исторически цивилизационен срив.

Двайсети век бе белязан от две световни войни и редица войни в почти всички части на света. Днес, в 21-и век, сме изправени пред ситуация, в която демокрациите се предават сами, в която принципите на правовата държава се подкопават, и в която различните лагери в нашето общество почти не могат или не искат да общуват помежду си.

Всичко това води до една непоносима ситуация, която можем да преодолеем само със съвместни усилия. За ромите в Европа това разцепление в много от обществата на европейските държави представлява особена опасност. Общественото напрежение отново и отново бива отклонявано към малцинствата и сега пак съществува опасността от гонения и погроми по отношение на ромите.

Европейските правителства трябва да заклеймят антициганизма, антисемитизма и расизма

Аушвиц е съвестта на ценностите за демократичните държави. Всички ние трябва да спрем да мълчим и да омаловажаваме, трябва да спрем да пренебрегваме проявите на расизъм и национализъм, насочени срещу Европа, срещу нашите общи демократични ценности. Не трябва да допускаме националисти и десни организации да се опитват да отстранят нашата демокрация и нашата правова държава. Сега правителствата в Европа са призовани най-накрая еднозначно и окончателно да заклеймят антициганизма, антисемитизма и расизма. Затова Централният съвет на германските синти и роми изрично приветства създадената от федералното правителство независима комисия за борба с антициганизма. Тя има за задача да анализира антициганизма в Германия и да даде препоръки за действията, които трябва да се предприемат в борбата срещу него.

Това е наше задължение, възложено ни от хората, избити в Аушвиц-Биркенау и в другите лагери. И ние в Европа трябва да го поемем съвместно.

Автор Романи Розе


Поставете оценка:
Оценка 1 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 не само те

    122 4 Отговор
    Днес всички сме в опасност от либерализма и новия световен ред!
  • 3 Някой си

    50 15 Отговор
    Знаете ли че в Германия ромите са освободени от данъци?

    Коментиран от #13, #15, #18, #64

  • 4 Дам

    141 3 Отговор
    То и българите са в опасност, най-бързо изчезващата нация на планетата след 30 г геноцид, но всички си мълчат и гледат настрани
  • 5 Аааааааа....

    109 7 Отговор
    Сикото сигане обратно в Пенждаб

    Коментиран от #12

  • 6 да де

    111 5 Отговор
    Така наречените роми са опасност навсякъде където се появят.
  • 7 Мдаааа

    92 8 Отговор
    Циганите са противни.

    Коментиран от #9

  • 8 Грейс

    100 1 Отговор
    Зеле в момента българите са застрашени и дискриминирани, за разлика от тези, които защитаваш! Отворете си очите и престанете да ги обгрижвате, а после да ревете, че ви точат социалната система.
  • 9 Така де!

    60 10 Отговор

    До коментар #7 от "Мдаааа":

    Щото българите са приети с отворени обятия навсякъде!??За справка виж ко каза Макрон!...Предпочитам негри, пред мутрите-българи!

    Коментиран от #14

  • 10 Байериш-булгарише

    26 1 Отговор
    Пратете ги при нас. Тук всички са шефове и организират избори.
  • 11 толерастията е вредна

    62 5 Отговор
    Либерастите и толерастите са най-голямата заплаха на Света в момента! Силово налагане на измислени "ценности" и модели, заклеймяване на инакомислещите и публична клада за неприемащите тяхните правила ! Какво са по-различни те от дветата инквизиция, фашистите и пр ??? DW - Пропаганден толераст машинен, защо не напишете за причините, а не за последствията ???
  • 12 Ееее

    8 58 Отговор

    До коментар #5 от "Аааааааа....":

    По точно е сичкото бугарин обратно в монголия!
  • 13 То па и да им ги искат сякаш

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Ше ги платят😂😂😂😂
  • 14 Много бърка Макрон

    59 3 Отговор

    До коментар #9 от "Така де!":

    Той българи не е виждал! Това бяха български патладжани!

    Коментиран от #16

  • 15 А ти знаеш ли че

    18 24 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    ....Евреите не само са освободени от данъци ,а немците още им плащат репарации!!Кой каквито ги е дробил,такива ще ги сърба!
  • 16 Така де!

    16 15 Отговор

    До коментар #14 от "Много бърка Макрон":

    И Чърчил, ще са се е объркал тогава ,че не понася българи!!!!

    Коментиран от #22, #38, #54

  • 17 Калитко

    28 7 Отговор
    Циганите отдавна са осъзнали че на крадец ток,вода,данъци,такси не се плащат защото ги изяждат и изпиват ,и пак искат !!
  • 18 Бачо Киро

    50 4 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Що, у нас да не би да плащат данъци, ток, вода? Само смучат социални помощи... 95% от тях. Има 5% свестни, но туй то...
  • 19 Речник

    23 2 Отговор
    Думата е "Индийци". Неизползването и, улеснява манипулациите над тези хора от всяка държава.
  • 20 Ако Хитлер

    49 3 Отговор
    Беше спечелил, нямаше да има роми. Данчето щеше да копа компири горе на родното си място и да преподава руски език. Но за съжаление Хитлер нападна Русия. Грешка.....
  • 21 То 'убаво

    12 22 Отговор
    Ама нямаше да има и славяни!!!!Уж евреи убива уж роми ,уж синти, уж хомо,пък като теглиш чертата със славяни започна !Първо Полша,после Чехия,после сърби, руснаци!!Може да е не е понасял много етноси,но както славяни никой друг етнос така не е мразел, и убивал!

    Коментиран от #31

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дедо Грую

    67 3 Отговор
    15 г. работих и живях в Германия. Имам много ясна представа за "дейността" на така наречените "роми" там. Освен с кражби, измами и проституция, друга дейност не похващат. Тази статия е тенденциозна, провокативна и целяща толерастия, която е убийствено пагубна за всяко здраво общество. Никъде не се котират и приобщават. Паразитират и отравят живота на нормалните хора. Статията е тенденциозна, нямаща нищо общо с действителността. Целта й е брутално ясна, но едвали има толкова оглупели наивници да се вържат на това. От далече си личи гнусната ръчичка на дедо шорош.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Е айде, бе

    4 24 Отговор

    До коментар #23 от "Дедо Грую":

    Дедо Грую,а гинкобилобата взема ли!???Що си мислиш ,че си единствен бил у Германия!Питам за гинкобилобата, щото не казваш,как българите са там рекетьори,сводници, как събират дългове на българи ,румънци,и араби!Как са на албанците подлоги за всичко!!!Та викам забравяш!!!!Гинкото...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кой68

    36 2 Отговор
    Наистина са в опасност когато ги караш да учат и да работят."Демокрацията"ги научи да живеят от помощи и че имат само права.При Т.Живков знаеха че имат и задължения да учат и работят като го правиха...Сега геноцида е върху грамотния и работещия които си плащат данъците за да може другете да живеят без задължения от помощите......Справедливост.
  • 28 Йозеф

    49 2 Отговор
    Пожелавам на всеки защитник на ромите да живее със съседи 5-6 ромски семейства.
  • 29 За плъховете и хлебарките

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Антимилиционер":

    Как се изтребват бива Борисов да питаш!Преди него и царя,преди него и СедиСе-то!И цоциалистите да не забра'йш!
  • 30 И къде точно я води

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "Тук бъркаш!":

    тая война? В Хемпшир или в Ноукли ли? Те ни обявават война, преди заедно с америте да бомбардирват България. Нали и моята къща са били сринали тогава. Тоя който напада, той обявява война!
  • 31 Тях ги е искал за роби

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "То 'убаво":

    не толкоз да ги убива.
  • 32 ULTRA RIGHT

    45 1 Отговор
    Ром се пие,циганин се бие.Манговците са паразити
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жони деп

    28 1 Отговор
    ХАИДЕ ЧУПАРО ОТ ЕС ИНДИЯ СИ ГИ ИСКА ОФИЦИАЛНО
  • 35 ха ха ха

    28 2 Отговор
    Я чиба... никой не може да ни налага стереотипите си, ние да не сме западноевропейски меки китки?

    Сега като им спрем помощите, всичките ще дойдат при вас, а вие ще ги храните, докато изна силват старците ви!
  • 36 иванов

    33 1 Отговор
    Г-да преди 10 11 1989 г работехме заедно с т н роми и нямаше омраза към тях . Защо днес я има? Защото не ги съдят при престъпления Това ражда омразата
  • 37 Лудия

    26 1 Отговор
    Романи Розе-председател на сдружението на Германските роми и синти.Чист Манг-ал.
  • 38 Голям праз

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Така де!":

    А знаеш ли, защо Чърчил мрази българите? Не е лошо ,малко да прочетеш, преди да пишеш.
    Можеш, да започнеш с някои цитати от Шарл дьо Гол и Франсоа Митеран.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коняк

    17 0 Отговор
    Бате Дойче, дай 5 лв! Децата болни - и 12-те, нема работа,. Дай 5 лв че нема пари ни за бира,ни за цигари!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гошо

    18 0 Отговор
    Как пък никой не се сети за Илинденско-Преображенско въстание че днес се чества
    https://www.youtube.com/watch?v=LPRGq_8_gho
    Бог да ги прости загиналите за обединението и свободата на България
  • 49 Валентин

    20 0 Отговор
    Ей дай боже всекиму такава опасност - за 30г бройката им се умножи по 3. Защо не пишете за избитите славяни през ВСВ - повече са от избитите евреи, цигани и прочее взети заедно.
  • 50 Разум

    20 1 Отговор
    Българите, а не ромите са в опасност в България.
    както всички знаят с това размножаване на ромите ще станем чужденци в България.
  • 51 Разум

    11 0 Отговор
    Масова помощ за ромите - ПЛАНИРАНА РАЖДАЕМОСТ!
  • 52 Шаран БГ

    6 4 Отговор
    Само българите в България са в "пълна безопасност" !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 pbdan

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Така де!":

    Чърчил ни мрази по сруга причина. По време на ПСВ в ГБ е имало недоволство, че не биват мобилизирани като войници тези с аристократическо потекло. Накрая решават да мобилизират такива "сърове" и правят отделна дивизия, която пращат не срещу немците, а срещу дивите и неграмотни българи по думите на Чърчил. Попадат обаче срещу военния гений генерал Вазов и търпят голямо поражение край Дойран. Разказвам го по памет, може нещо да греша в подробностите.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 pbdan

    19 0 Отговор
    Докато не се отговори на въпроса защо точно и само ромите и евреите са гонени навсякъде и винаги, не може да се стигне до истината. Евреите са гонени още от Фараона на Египет, после от Навуходоносор, Испанската инквизиция, от Х..р, Сталин, сега от арабите. Циганите винаги са гонени където и да се намират.Защо така бе джанъм?

    Коментиран от #57

  • 57 БПФ

    9 0 Отговор

    До коментар #56 от "pbdan":

    Евреите са преследвани с чисто комерсиална цел - защото винаги забогатяват (много ги бива в търговия, финанси, шлифоване на диаманти и т.н.) - а когато едно малцинство забогатее в неправова страна, най-лесно е да бъде подгонено, изтребено и ограбено. То в Европа често и кралете са задлъжнявали към евреите.

    Хъхряците са преследвани по съвсем различни причини - защото са отвратителни, нагли, крадливи, зли и жестоки - защото само искат, без нищо да дават, не учат, не работят, отказват да спазват правилата и законите.
  • 58 БПФ

    19 1 Отговор
    Статията е не просто тенденциозна. Самото изказване на някакъв Централен ромов съвет показва, защо никой нормален човек не обича тия индивиди. От какво сте заплашени, бе - като имате само права и никакви задължения - и се плодите като хлебарки на гърба на работещите хора? Европейските общества са повече от толерантни дори - показват огромна търпимост към вас - и как отговаряте вие, хъхреци нагли? - Мързел, отказ от образование, арогантност, престъпност - включително най-тежки, ужасяващи и варварски престъпления !!! Кой е длъжен да ви търпи?

    Да не говорим за нападките срещу "национализма" - тоест ПАТРИОТИЗМА... тоест примитивно племе, което НИКОГА не е имало държава (а и ако имаха, на чий гръб щяха да паразитират в нея), размахва пръст на цивилизованите хора, заради техният патриотизъм?

    Колкото и да ми е болно да го призная - май оня с малкия мустак беше прав... и ако не беше тръгнал да се репчи на оня с големия мустак, може би щяхме да живеем в по-добър свят.
  • 59 Афера

    13 0 Отговор
    А българите не са ли в опасност, бе немско зеле???? Ама че глупава статия
  • 60 Гост

    10 0 Отговор
    Сички шведи на сатурн
  • 61 5566

    5 2 Отговор
    Нищо против Чирков и сие. А против някои. Те елементарно възпитание нямат, а живеят днес, явно им е казано отвън на налите управляващи и дпс. Там, как оък всички искат пилицаи. Първо бб внуци ще закопчеят. Помнете ми думата, от 70 никаква промяна. Учили сме с айтен, тя биеле всички в упилище. Днес е същото. Кашеш им най-възпитано, асансьора е зает, трябваше да освободим някави неща.. А той, който им осигурява гласове.. Кво искаш ти ма, та бременна как по еш щ е върви и налита на бой.. Др случай един родопчанин опънал на улицата платно и не може колата.. Тоя един бой ще му хвърля.. Замълчах, вече бг се подмазват на тях, те на запад, имат пари, купуват комунистически блокове на българите. Либералите да им дадат пари, има много ново строителство.. Както се грижите на запад за тях, заповядайте тук и ги възпитавайте вие, а не на болните и кахърни българи

    Коментиран от #65

  • 62 Истината

    2 3 Отговор
    Да му мислят внужите бойко и иван на боридов. Всички искат не пожарникари, бойко, а полицаи.. Да закопчават, че бб им е сменил имената и метиди. Тва не сме ние, българи срещу българи. Те са единни. Но как бсте бойко да схване. Ела с джипката да видиш, как кандидат полицая на 13 ще наолюе иванчо и бойко.. На чужд гръб ги оставихте на сорос да се мътят, а български младежи 0, хаирлия баце
  • 63 111

    3 2 Отговор
    Преди 70 днес съшото. Живеехме в къщи а, в град. Сватби се оравеха в мелницата, кога почиваха. Хора, ръченици.. И накрая реки от кръв ножове, изкарай картончетата орез 50,60,70-те г на минсл век. Вълкът козина мени, но някои не искат и си остават завинаги биячи и ножове размахващи по ония времена живкови. Те били без права, а българи щото са с права поне от 18,19,20,21 век. Ограбвани бг по време на войни, днес не е ли същото, от 30 г дпс ръководи и назначава Той Меди доганов.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ааааааа ясно

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "5566":

    На родопчанина ки замълчал!Е ,ясен си !Страх те е от него!??Ми ще те е страх,като знаеш как в Батак!!!Абе ,си проЗд на куб!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.